Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Τράπεζες: Το δύσκολο στοίχημα της προσέλκυσης κατάλληλων εργαζομένων

«Ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου πλαισίου προσέλκυσης ταλέντου σήμερα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Ενεργοποιείται από το HR αλλά ουσιαστικά αντανακλά τη δυναμική που διαγράφει ένας Οργανισμός στα χρηματοοικονομικά του μεγέθη και τη θέση που έχει στον κλάδο του» υπογράμμισε ο Γιώργος Γεωργόπουλος ανώτερος γενικός διευθυντής Chief HR & Group Change Officer της τράπεζας Πειραιώς.

Σε μια περίοδο που πολλοί κλάδοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού ο επικεφαλής HR της Πειραιώς μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ανέδειξε την άμεση επίδραση που έχει η οικονομική ευρωστία μιας επιχείρησης στο employer branding, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την προσέλκυση ταλέντων.

Πρόκειται, όπως είπε ο Γ.Γεωργόπουλος, για συνδυασμό πολλών στοιχείων που χαρακτηρίζουν έναν οργανισμό: η οικονομική ευρωστία, η εμπορική στρατηγική, η θέση που έχει στην αγορά, η εταιρική κουλτούρα και οι αξίες του, το ESG αποτύπωμα.

Το προφίλ του σύγχρονου εργαζόμενου

Από την άλλη πλευρά η Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer της Alpha Bank στην παρέμβαση της επεσήμανε ότι το προφίλ του σύγχρονου εργαζόμενου έχει αλλάξει ριζικά και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και οι οργανισμοί να απαντούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εργαζομένων οι οποίοι εισάγουν πλέον νέες διαστάσεις στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια διαφορετική κουλτούρα.

«Έχουν γίνει κάποια πράγματα στην Ελλάδα σε επίπεδο Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, ωστόσο έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε προκειμένου να θεωρήσουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίες διαρκώς μετασχηματίζονται», είπε η κυρία Μελίσσα.

Ο Chief Human Resources & Group Change officer της Τράπεζας Πειραιώς έφερε ως παράδειγμα τις ελληνικές τράπεζες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και σε αυτό το πεδίο, την περίοδο της κρίσης και την μεταστροφή που υπάρχει με την ισχυροποίησή τους. «Για εμάς στην Τράπεζα Πειραιώς, το πρόσφατο εντυπωσιακό story ανάκαμψης, διαμόρφωσε σημαντικά την εικόνα μας ως έναν εργοδότη επιλογής, εκφράζοντας την κουλτούρα ανθεκτικότητας και ομαδικότητας που μας χαρακτηρίζει».

Σχετικά με τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και την αποτελεσματική συμμετοχή των επιχειρησιακών μονάδων στη διαμόρφωσή της, ο κ. Γεωργόπουλος ξεχώρισε ως αναγκαίες προϋποθέσεις την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μεταξύ των δύο μερών. Για να επιτευχθεί, πρέπει να συνδυάζεται από τη μία πλευρά, η καλή γνώση του Business από το HR και από την άλλη, η ωριμότητα και η ικανότητα του Business να περιγράφει τις τρέχουσες και κυρίως τις μελλοντικές του ανάγκες σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Από τη συνεργασία και τον διάλογο, προκύπτουν τα συστατικά μιας όσο το δυνατόν αποτελεσματικής people agenda που σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο είναι επιτυχημένη όταν «Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κοντά μας τους κατάλληλους ανθρώπους, ικανοποιημένους και δεσμευμένους, σε βάθος χρόνου», τόνισε

Εργασιακό προφίλ

Μερικά από τα στοιχεία του σύγχρονου εργασιακού προφίλ σύμφωνα με την Φραγκίσκη Μελίσσα είναι:

 • Τα εναλλακτικά μονοπάτια καριέρας εντός του οργανισμού και η ευκαιρία ταχείας εξέλιξης και ανάληψης διαφορετικών ρόλων με αξιοκρατικά κριτήρια και αντίστοιχη μισθολογική ανταμοιβή
 • Οι ευκαιρίες ενίσχυσης και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων καθώς η ταχεία τεχνολογική εξέλιξη επηρεάζει σημαντικά την ίδια την φύση της εργασίας
 • Το αποκαλούμενο “neo-working”, που αφορά τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στον τρόπο εργασίας και αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία, δημιουργία κοινής εργασιακής κουλτούρας και δημιουργικότητας μέσα από ευέλικτα μοντέλα εργασίας.
 • Η προτεραιοποίηση του wellbeing και η διασφάλιση επαρκούς προσωπικού χρόνου
 • Η διαφάνεια και η ξεκάθαρη επικοινωνία σε σχέση με τις αποδοχές και τα προνόμια των εργαζομένων σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις και ανάγκες τους
 • Η επιλογή εταιριών που έμπρακτα υποστηρίζουν την κοινωνία και τη βιωσιμότητα, καθώς και η αίσθηση ότι το αντικείμενο με το οποίο απασχολείται ο εργαζόμενος έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία
 • Η αίσθηση της αυτο-διαχείρισης, ενός συνδυασμού αυτονομίας και άνεσης ανάληψης πρωτοβουλιών χωρίς την αυστηρή επιτήρηση από τους ανώτερους τους.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα