Την ελπίδα ότι «η παρούσα δυσχέρεια» θα ξεπεραστεί σύντομα στο μέτωπο του GSI, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της υλοποίησης του έργου, εξέφρασε ο Θεόδωρος Τσακίρης, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο συνέδριο της Ημερησίας «Ελλάδα 2030: Βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή των κρίσεων», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ.
Ο ίδιος είπε πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, αλλά και του Κύπριου ομολόγου του, δημιουργούν την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά έχει και σαφές γεωπολιτικό αποτύπωμα, καθώς συμβάλλει στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη στρατηγική στόχευση της Ελλάδας να αναδειχθεί σε κόμβο πράσινων ηλεκτρονίων προς την Ευρώπη.
Ο κ. Τσακίρης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ότι η ύπαρξη επαρκών και ανθεκτικών δικτύων αποτελεί προϋπόθεση «εκ των ων ουκ άνευ» για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης. Όπως ανέφερε, οι ενεργειακές κρίσεις των προηγούμενων ετών ανέδειξαν την ανάγκη φυσικών διασυνδέσεων που θα υποστηρίζουν την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
«Αν περιγράφαμε την ενεργειακή μετάβαση ως ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, τότε οι ράγες του είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όσο πιο πυκνά είναι τα δίκτυα αυτά, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπορική ανταλλαγή ενέργειας, η σύγκλιση των τιμών και η δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων.
Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στη διάσταση της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές πρέπει να είναι ανθεκτικές όχι μόνο απέναντι σε κλιματικές προκλήσεις, αλλά και σε κυβερνοεπιθέσεις, υβριδικές απειλές ή ακόμα και σε ατυχήματα, όπως αυτό που σημειώθηκε πρόσφατα στην Ισπανία.
Αν περιγράφαμε την ενεργειακή μετάβαση ως ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, τότε οι ράγες του είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού
Ο ρόλος των διεθνών διασυνδέσεων
Απαντώντας σε ερώτηση για τα μεγάλα έργα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι η στρατηγική του διαχειριστή είναι «πολυσχιδής και εξωστρεφής». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις διασυνδέσεις με τα Βαλκάνια, με πιο πρόσφατη τη δεύτερη γραμμή με την Αλβανία, αλλά και στη σημαντική ενίσχυση της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο έργο GRIT, που θα τριπλασιάσει τη δυναμικότητα της υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, καθώς και στη δεύτερη διασύνδεση με την Αλβανία, η οποία βρίσκεται υπό σχεδιασμό. Όπως τόνισε, όλα αυτά εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του λεγόμενου East-West Corridor, που στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Στρατηγική πύλη διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας
Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας. Όπως είπε, η Ελλάδα αποτελεί βασική πύλη για τη μεταφορά «πράσινων ηλεκτρονίων» προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύοντας την γεωπολιτική θέση της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με τον φορέα υλοποίησης του έργου GREGY Interconnector, που αφορά τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, υποστηρίζοντας τις μελέτες αλλά και την τεχνική προετοιμασία. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στο σχέδιο South-East European Interconnector, σε συνεργασία με την National Grid, το οποίο στοχεύει στη διασύνδεση της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου με την Ευρώπη.
Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα έργο «μεγάλης πνοής» που, εφόσον υλοποιηθεί, θα επιφέρει δομικές αλλαγές στην ευρύτερη γεωπολιτική ισορροπία. Θα ενισχύσει παράλληλα τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο, προσφέροντας νέες δυνατότητες διαφοροποίησης πηγών και διασφάλισης της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Κλείνοντας, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι τα δίκτυα παραμένουν η θεμελιώδης προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του συστήματος, αλλά και για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου της πράσινης ανάπτυξης.