Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εθνική Ασφαλιστική: Στο CVC με τίμημα που διχάζει - Τα νέα δεδομένα στην αγορά

Eνα από πλέον πολύκροτα και χρονοβόρα επιχειρηματικά σήριαλ έφτασε στο τέλος του. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC Partners, βάζοντας τέλος σε μία διαδικασία που ξεκίνησε το 2019. Eτσι μετά από 130 χρόνια, η μεγαλύτερη και παλαιότερη ασφαλιστική εταιρία που λειτουργεί στην Ελλάδα, αλλάζει χέρια και δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά.

Oπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Τράπεζας ήρθε σε οριστική συμφωνία για την πώληση του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners. Η απόφαση θα εγκριθεί και σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο.

Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. για το 100% της εταιρεία, δηλαδή το CVC θα καταβάλει 455 εκατ. Ωστόσο μέρος του τιμήματος, μέχρι και μέχρι του ποσό των 120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Δηλαδή εξασφαλισμένα είναι τα 335 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατ. συνδέονται με τις επιδόσεις του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας στην πώληση προϊόντων της Ασφαλιστικής. 

Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31/12/2020. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού καθώς και την έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ. Η έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δόθηκε βάσει των όρων του Πλαισίου Συνεργασίας.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, αποτελεί ουσιαστικά την εκπλήρωσης της υποχρέωσης που είχε αναλάβει η Εθνική Τράπεζα, αλλά και οι άλλες συστημικές, για αποεπένδυση από τις μη τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά και τις εκτός Ελλάδος τραπεζικές δραστηριότητες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2012, αλλά και αυτής του 2015.

Το χρονικό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που αποτελεί συμβατική υποχρέωση με βάση την ανακεφαλαιοποίηση του 2012 και του 2015, έχει περάσει από 40 κύματα.

Τον Ιούνιο 2017 το επενδυτικό σχήμα Calamos - Exin Partners είχε προσφέρει ποσό 1 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής ασφαλιστικής της Εθνικής Τράπεζας, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των αποτιμήσεων αναλυτών (περί τα 650 εκατ. ευρώ). Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν χαρακτηρίσει τότε το deal εξαιρετικό. Λίγους μήνες μετά ότι η υπόθεση Calamos – Exin, αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο και φάνηκε ότι η προσφορά ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Εφτά μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο ανάδοχος όμιλος Exin δεν είχε υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος την οριστική μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτούσε την εξαγορά, φουντώνοντας τη φημολογία ότι κάτι δεν πάει καλά στην υπόθεση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η Exin συμπερίλαβε ονόματα υποτιθεμένων επενδυτών, οι όποιοι διέψευσαν κάθε ενδιαφέρον.

Το ναυάγιο επιβεβαιώθηκε στις αρχές του 2018, όταν η οικογένεια Κάλαμος ανακοίνωσε ότι κατέθεσε δικαστική αγωγή εναντίον της EXIN Financial Services Holdings BV. Ως αποκλειστικά υπεύθυνος για την υπόθεση χρίστηκε ο τότε διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο οποίος «καρατομήθηκε» στις 4 Μαΐου 2018.

Η νέα προσπάθεια την πώληση της Ασφαλιστικής ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019, και οι σύμβουλοι προσέγγισαν και πάλι όλους τους πιθανούς αξιόπιστους επενδυτές στον ασφαλιστικό κλάδο. Στο τέλος, κατατέθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά, αυτή του CVC Capital, το Μάρτιο του 2020.

Οι διαπραγματεύσεις με το CVC διήρκησαν σχεδόν 1 χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα. Αρχικά πάγωσαν λόγω της έναρξης της πανδημίας, στη συνέχεια όμως το CVC, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του για την εταιρία, επανήλθε με ανανεωμένη προσφορά το φθινόπωρο του 2020.

Τους τελευταίους 6 μήνες, η ομάδα που έτρεχε τη συναλλαγή στην Εθνική, μαζί με τους συμβούλους και υπό τη στενή καθοδήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Παύλου Μυλωνά, είχαν αλλεπάλληλες συζητήσεις με το CVC, για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση. 

Ποιο είναι το CVC Partners

Το CVC είναι ένα μεγάλο private equity fund, που δραστηριοποιείται ήδη 35 χρόνια στην αγορά, με έδρα την Ευρώπη, και με πάνω από 105 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση. Έχει μία εξειδικευμένη ομάδα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο με εκτεταμένη εμπειρία σε επενδύσεις ασφαλιστικών εταιριών, και συγκεκριμένα μέσω των επενδύσεων του στις εταιρίες Brit (Ην. Βασίλειο), Fidelis (ΗΠΑ), Domestic & General (Ην. Βασίλειο), Pension Insurance Corporation (Ην. Βασίλειο), April Group (Γαλλία), Riverstone (Ην. Βασίλειο) κ.ά..

Εχει πάρει έγκριση από πάνω από 15 εποπτικές αρχές μεταξύ των οποίων της BaFin (Γερμανία), PRA (Ην. Βασίλειο) και FINMA (Ελβετία) ενώ έχει ήδη επενδύσει πάνω από 750 εκατ. στην Ελλάδα από το 2017 και μετά, στην οποία διατηρεί γραφείο με στελέχη του, κυρίως στον συμπληρωματικό κλάδο με τον ασφαλιστικό, αυτόν της υγείας (Metropolitan, ΥΓΕΙΑ/ΜΗΤΕΡΑ,  κ.α) αλλά και σε άλλους (π.χ. Skroutz, e-Travel, D-Marin, Vivartia).

Αντίδραση εργαζομένων στην Ασφαλιστική

Σκληρή ήταν η ανακοίνωση των εργαζομένων όταν έγινε γνωστή και επισήμως η συμφωνία για πώληση της Ασφαλιστικής.

Μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωση σημειώνεται «χωρίς αιδώ Κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδος και ΕΤΕ δέχτηκαν να ξεπουληθεί η ιστορία αντί 234 εκατομμυρίων ευρώ για το 90% της Εταιρίας - όπως μαθαίνουμε - και σε μια πενταετία ακόμα 125 εκατομμύρια, εάν και εφόσον οι ζημιές των συμβολαίων ζωής με νοσοκομειακές καλύψεις διατηρηθούν στα όρια του budget που έχει καθοριστεί. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση 359 εκατομμύρια.

Να ξεπουληθούν 4.500 οικογένειες σε ένα επιθετικό hedge fund, που θα απομυζήσει την εταιρία και σε 5 με 7 χρόνια θα την ξαναπουλήσει σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ