Νέα
  • ΓΔ: 877.99 +0.19%
  • Τζίρος: 39,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελλάκτωρ: Αιχμές για τις κινήσεις του δικαστή στον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού

Κτίριο της Ελλάκτωρ
Κτίριο της Ελλάκτωρ

Αιχμές για τη συμπεριφορά του δικαστηρίου απέναντι στην Ελλάκτωρ αναφορικά με τον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού αφήνουν κύκλοι της κατασκευαστικής εταιρείας.

Οι ίδιοι κύκλοι, μάλιστα, περιγράφουν προφορική επικοινωνία που είχε - όπως λένε - η εταιρεία με τον δικαστή προχθές, Τετάρτη 31 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκαν αν η Ελλάκτωρ είναι έτοιμη να κατέβει μόνη της στον διαγωνισμό στις 2 Απριλίου, προκειμένου να δοθεί μια μικρή παράταση ενός μήνα. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η απάντηση που έδωσαν ήταν θετική.

Στελέχη της Ακτωρ Παραχωρήσεις δούλεψαν όλη τη νύχτα και, όπως αναφέρεται από τους κύκλους της διοίκησης εκδόθηκε σε λιγότερες από 24 ώρες εγγυητική από τράπεζα, δείγμα της γενικότερης εμπιστοσύνης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάκτωρ.

Αλλαξε γνώμη…

Ωστόσο χθες, παρότι η εταιρεία είχε στα χέρια της την εγγυητική αλλά και τον φάκελο, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάκτωρ για παράταση του διαγωνισμού, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη, καθώς λέγεται, στην κατασκευαστική.

Μάλιστα, ορίστηκε η τακτική δικάσιμος των ασφαλιστικών μέτρων σε 45 ημέρες από τώρα. «Κάτι που σημαίνει ότι αυτό θα γίνει αφού κατατεθούν οι προσφορές και αφού θα έχουν ανοίξει... Θα είναι δώρο άδωρο» επεσήμαναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, προσθέτωντας ότι «για λόγους ανταγωνισμού και δημοσίου συμφέροντος έπρεπε να δεχθεί άλλη μία πρόταση από έναν δηλωμένο παίκτη. Στο έργο της Εγνατίας Οδού δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι του ομίλου. Ξέρουμε από έξω και ανακατωτά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του έργου».

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι «ήρθε επιστολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ρωτώντας μας γιατί δεν κατεβαίνουμε στον διαγωνισμό και ότι έπρεπε να το κάνουμε για λόγους ανταγωνισμού». Τόνισαν ακόμη ότι θα στείλουν τον φάκελο και την εγγυημένη επιστολή και στο ΤΑΙΠΕΔ, παρότι δεν μπορεί για διαδικαστικούς λόγους να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Δύο οι προσφορές

Στο μεταξύ χθες το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της. Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι:

  • Vinci Highways - Vinci Concesiones  - Μυτιληναίος - ΑΒΑΞ 
  • ΓΕΚ Τέρνα  – EGIS Projects

Το προφίλ του έργου

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα, στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας), μέχρι τους Κήπους, στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών.

Κύκλοι της Ελλάκτωρ θυμίζουν με... νόημα ότι η νέα διοίκηση συμμετέχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό με μία κοινοπραξία (με την Roadis) που είχε συσταθεί από την προηγούμενη διοίκηση, ενώ δεν είχαν μπει ρήτρες αν κάποιο μέλος αποχωρούσε. Υπήρχε μόνο ένα memorandum.

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της εταιρείας

Αναφορικά με την σημερινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν με έμφαση ότι: «Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα και την παρουσίαση του κ. Αρη Ξενόφου, θεωρούμε ότι σήμερα κανένας μέτοχος δεν μπορεί να θέσει θέμα παράτασης της γενικής συνέλευσης για διαδικαστικούς λόγους ή για λόγους εντυπώσεων. Αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στους 6.000 εργαζομένους αν μπλοκάρει τη μοναδική λύση που είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά Μπάκου - Καϋμενάκη για τους οποίους τονίστηκε μάλιστα πως «αν θέλουν να μιλήσουν με τους Ολλανδούς μπορούν να τους πάρουν ένα τηλέφωνο για να συνεννοηθούν, αντί να... στέλνουν εξώδικα ή να περνάνε θέματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Το ομόλογο της Eurobank

Αναφορικά με το ομόλογο της Eurobank, οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν μεταξύ άλλων ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με την Eurobank για την έκδοση του ομολόγου, έχουν ενημερωθεί όλοι οι μέτοχοι και έχουν προθεσμία μέχρι αύριο το απόγευμα αν θα συμμετάσχουν ή όχι». Αν δεν ψηφίσουν την ΑΜΚ τα 2/3 των μετόχων, θα ακολουθήσει νέα γενική συνέλευση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ