Τη στρατηγική βαρύτητα της δημοσιονομικής σταθερότητας ως θεμέλιο λίθο για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Γιάννη Μπρατάκο.
Όπως επεσήμανε με έμφαση ο κ. Πιερρακάκης, «η δημοσιονομική σταθερότητα είναι κομβικής σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας καθώς συμβάλλει στην εδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, απαραίτητου για την πραγματοποίηση και προσέλκυση επενδύσεων». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση να στηρίξει ουσιαστικά και στοχευμένα το ελληνικό επιχειρείν, μέσω «περισσότερο απλουστευμένων διαδικασιών, λιγότερης γραφειοκρατίας και κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, στοχευμένα σε επιχειρήσεις που προάγουν καινοτομία και εξωστρέφεια».
Προβλεψιμότητα, ρευστότητα και νέο παραγωγικό μοντέλο
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέλαβε την ανάγκη για συντονισμένη πορεία ανάμεσα στην Πολιτεία και τον επιχειρηματικό κόσμο, σημειώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και στήριξη της παραγωγής». Τόνισε ακόμη πως «είναι ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα περιβάλλον όπου η επιχειρηματικότητα μπορεί να αναπτυχθεί με όρους ανταγωνιστικότητας, βιωσιμότητας και κοινωνικής συνοχής».
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και την Πολιτεία, με στόχο «την από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου, σταθερού και αναπτυξιακού πλαισίου για την οικονομία».
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα όπως η εμβάθυνση της φορολογικής σταθερότητας και η διαμόρφωση ενός προβλέψιμου, σταθερού φορολογικού πλαισίου, το οποίο – όπως επισημάνθηκε – «θα ενισχύει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των επενδυτών». Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη για ριζική απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης και μετασχηματισμού του κράτους.
Ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η άρση εμποδίων για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου μέσα στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να χαράξουν τη δική τους στρατηγική, είναι βασική προτεραιότητα», ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει πως «το ΕΒΕΑ αποτελεί έναν πολύτιμο συνομιλητή με τον οποίο θα συνεργαστούμε για την επίτευξη των κοινών στόχων προς όφελος του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου».
Εξωστρέφεια και καινοτομία
Κομβικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσε και η διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και στρέφονται σε διεθνείς αγορές.
Τέλος, τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη για τη διαμόρφωση και στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα βασίζεται στην αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής, την ισχυροποίηση του τουριστικού και αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και την προώθηση της υψηλής βιοτεχνίας ως μοχλού εξαγώγιμης οικονομικής δραστηριότητας και εθνικής ταυτότητας.
Ο κ. Μπρατάκος δεσμεύτηκε ότι το επιμελητήριο «θα λειτουργεί ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και της Πολιτείας, συμβάλλοντας τεκμηριωμένα στη διαμόρφωση πολιτικών που εξυπηρετούν το συλλογικό συμφέρον», ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με την επισήμανση ότι απαιτείται μια τολμηρή αλλά ρεαλιστική μετάβαση «σε ένα πιο ανθεκτικό, δυναμικό και εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο».