Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου, είχε σήμερα, 9 Μαΐου, συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του, πρέσβη Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν την πρόοδο της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφώνησαν να εξετάσουν νέες δυνατότητες που θα συμβάλουν στη διατήρηση της εποικοδομητικής πορείας το προσεχές διάστημα.
Οι κ.κ. Χατζηβασιλείου και Μποζάι απηύθυναν χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας. Αμέσως μετά, ο Έλληνας υφυπουργός, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι κύριος στόχος του υπουργείου Εξωτερικών είναι να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν εκτός συνόρων, ανοίγοντας νέους δρόμους εξωστρέφειας και ανάπτυξης.
«Χαίρομαι που σήμερα στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ με συμμετοχή εταιρειών από Ελλάδα και Τουρκία. Στόχος μας είναι η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και κυρίως η διευκόλυνση της πρόσβασης στην τουρκική αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Προοπτική εμπορίου και επενδύσεων
«Το υπουργείο Εξωτερικών στέκεται σταθερά στο πλευρό κάθε ελληνικής επιχείρησης που αναζητά την εξωστρέφεια και θέλει να επιχειρήσει εκτός Ελλάδος. Άλλωστε για μας η δουλειά διευκολύνεται χάρη στο γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής ποιότητας και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας» δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας, ο Τάσος Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου παρουσιάζει ανοδική τάση, φθάνοντας τα 4,75 δισ. ευρώ το 2024. «Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο των 10 δισ. ευρώ για τον όγκο του εμπορίου που έθεσαν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους υψηλού επιπέδου τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα» τόνισε.
Ενέργεια και περιφερειακή σταθερότητα
Όπως είπε, «για την προώθηση αυτού του στόχου, η ανταλλαγή επιχειρηματικών αντιπροσωπειών, η οποία διοργανώνεται από επιχειρηματικές ενώσεις, εμπορικά επιμελητήρια και διμερή επιχειρηματικά συμβούλια, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του όγκου του εμπορίου, στη διαφοροποίηση του διμερούς μας εμπορίου και στην ενίσχυση της επενδυτικής συνεργασίας».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. «Υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στη συνέχιση αυτής της πορείας, στηριζόμενοι στα στέρεα θεμέλια που έχουμε ήδη θέσει. Είμαι βέβαιος ότι μαζί με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Μποζάι, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο» ανέφερε και προσέθεσε: «Οι Συμφωνίες Συνεργασίας, τα Μνημόνια Κατανόησης και οι Κοινές Δηλώσεις που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας ανοίγουν νέες ευκαιρίες για συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, οι επιχειρήσεις, η επιστήμη και η καινοτομία».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου «Greece - Turkiye Hackathon 2024-25», τον περασμένο Φεβρουάριο, το οποίο «αποτελεί ισχυρό σύμβολο των πολλά υποσχόμενων δυνατοτήτων για τη μελλοντική μας συνεργασία».
Ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε τη σημασία των έργων στον εξελισσόμενο ενεργειακό τομέα. Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προωθεί ενεργά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, με στόχο την εξαγωγή ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές».
«Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, μέχρι στιγμής, στην υλοποίηση του Μνημονίου Συνεννόησης του 2023 σχετικά με τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία. Αυτό το σημαντικό έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την ικανότητα για το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών μας» τόνισε.
Έκανε επιπλέον αναφορά στη συμβολή αυτών των έργων στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα: «Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Τα ενεργειακά έργα, που αποφέρουν αμοιβαίο όφελος, διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή μας». Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτής της άποψης ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ, «δύο βασικοί πυλώνες του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου», όπως είπε, «είναι έργα υποδομής ορόσημα, που αποτελούν ισχυρά παραδείγματα επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας».
Διμερείς επαφές και επιχειρηματικές συνέργειες
Το Επιχειρηματικό Φόρουμ εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη γειτονική Τουρκία. Τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Enterprise Greece, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης, ενώ στην αποστολή συμμετέχουν και Έλληνες επιχειρηματίες.
Στο πλαίσιο του φόρουμ, Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας, των μεταφορών, των κατασκευών, των πληροφοριακών συστημάτων, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και της διατροφής, είχαν B2B επαφές και συζητήσεις για συνέργειες και επενδυτικές ευκαιρίες.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χτες, 8 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους ελληνικών και ομογενειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.