Με φόντο τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής, ολοκληρώθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης το 21ο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων (ESPO), φέρνοντας στο επίκεντρο των συζητήσεων τρεις στρατηγικές προτεραιότητες για τα ευρωπαϊκά λιμάνια: την ενίσχυση της άμυνας, την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης και την προώθηση της ψηφιοποίησης.
Ο πρόεδρος του ESPO, Ansis Zeltins, κλείνοντας τις εργασίες του διημέρου, υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων, επισημαίνοντας τη συμβολή του συνεδρίου στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους λιμένες. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Θεσσαλονίκη για τη φιλοξενία και ανακοίνωσε ότι η σκυτάλη περνά στο λιμάνι του Γκντανσκ της Πολωνίας, όπου θα διεξαχθεί το επόμενο συνέδριο τον Μάιο του 2026.
Θεσσαλονίκη: Στρατηγικός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης
Τιμώντας την Ημέρα της Ευρώπης, οι σημερινές εργασίες ξεκίνησαν με τον Ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΘ Α.Ε., Δρ. Ιωάννη Τσάρα, ο οποίος παρουσίασε την στρατηγική σημασία του λιμένα Θεσσαλονίκης για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδική μνεία έκανε στο έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα, κόστους 180 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3,5 χρόνια, αυξάνοντας κατακόρυφα τη χωρητικότητα του λιμανιού και επιτρέποντας την εξυπηρέτηση πλοίων έως και 24.000 TEU.
Ο κ. Τσάρας τόνισε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας σε συμβατικό φορτίο και κύριο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, με άμεση σύνδεση με τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Άμυνα, πράσινη μετάβαση και σιδηρόδρομος στο προσκήνιο
Η Maja Markovic Kostelac, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, τόνισε τη σημασία της εποπτείας, της βιωσιμότητας και της απλοποίησης των διαδικασιών, ενώ η Gesine Meissner πρότεινε τη δημιουργία πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων.
Ο Aleksandrs Bucens από το ΝΑΤΟ μίλησε για τη σημασία των λιμένων στη στρατιωτική κινητικότητα, κάνοντας ειδική αναφορά στους λιμένες της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης. Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο Torsten Klimke από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας παραδείγματα λιμανιών όπως της Ρίγας και του Βλίσινγκεν.
Η Larissa van der Lugt, οικονομολόγος από το Erasmus UPT, παρουσίασε έρευνες για την κοινωνική αξία των λιμανιών, ενώ η Annemie Turtelboom από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ανέδειξε το πρόβλημα έλλειψης συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνδεσιμότητα, χρηματοδοτήσεις και νέες τεχνολογίες
Ο Mark Dijk από το Ρότερνταμ μίλησε για τις ενεργειακές προκλήσεις του λιμανιού του, ενώ ο Κωνσταντίνος Κλεοβούλου παρουσίασε την επένδυση 350 εκατ. ευρώ για την επέκταση του λιμανιού Βασιλικού στην Κύπρο. Η Martina Niemann από την DB Cargo AG τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώ ο Alan Aleksandrowicz από το Γκντανσκ υπογράμμισε τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ασφάλεια.
Η Piia Karjalainen από τη Φινλανδία υπογράμμισε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών στην απανθρακοποίηση, ενώ ο Gerardo Landaluce από το Algeciras Bay επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των πελατειακών σχέσεων, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με οικοδεσπότη τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.).