Η ONEX Shipyards & Technologies άφησε το δικό της αποτύπωμα στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA - Defence Exhibition Athens, που φιλοξενήθηκε στο Athens Metropolitan Expo από τις 6 έως τις 8 Μαΐου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ομίλου, κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάστηκαν οι πρωτοποριακές τεχνολογίες της ONEX, ενώ τα εγκαίνια του περιπτέρου έγιναν παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του Πάνου Ξενοκώστα, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ONEX και προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων.
Κατά την έκθεση, πραγματοποιήθηκε επίσης ένα σεμινάριο με τίτλο: «Εθνικό πλοίο: Μπορεί να γίνει πραγματικότητα! 70% ελληνική βιομηχανική συμμετοχή - γραμμές παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό».
Το όραμα για το Εθνικό πλοίο
Μιλώντας στο σεμινάριο, ο κ. Ξενοκώστας παρουσίασε το όραμα του ομίλου και υπερθεμάτισε για την ανάγκη συγκρότησης ενός σύγχρονου εθνικού ναυπηγικού φορέα, με τη συμμετοχή της ONEX και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που θα ενισχύσει την αυτονομία και την αμυντική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε εθνικό πλοίο. Η ώρα είναι τώρα και αν προσπεράσουμε αυτή την ευκαιρία ως χώρα, δεν θα έχουμε καμία δικαιολογία», εξηγώντας ότι τα ναυπηγεία ΟΝΕΧ μπορούν να κατασκευάσουν πλοία τα οποία θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και θα έχουν παράλληλα εξαγωγικό προσανατολισμό.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο κ. Ξενοκώστας υπογράμμισε πως τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ αποτελούν πρότυπο και κομβικό σημείο για την αμυντική βιομηχανία στη Μεσόγειο καθώς διαθέτουν εκτεταμένη τεχνογνωσία και ικανότητες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την υποστήριξη πλοίων, εφάμιλλες με εκείνες των αντίστοιχων διεθνών φορέων. Με τις υφιστάμενες υποδομές, όπως είπε, μπορούν να εξυπηρετήσουν εμπορικά πλοία έως 120.000 τόνους και αμυντικά πλοία μήκους έως 150 μέτρα, ενώ μέσα στην επόμενη διετία, χάρη στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στους 200.000 τόνους. Στρατηγικός στόχος για τον όμιλο είναι η μετεξέλιξη της Ελλάδας από απλό αγοραστή σε ισότιμο εταίρο στον τομέα της ναυπηγικής, με έμφαση στην ανάπτυξη διακρατικών αμυντικών συνεργασιών που θα αξιοποιούν τις εγχώριες ναυπηγικές δυνατότητες, επιτρέποντας τη συν-ανάπτυξη και προώθηση ελληνικών πλοίων στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνο συνεργασίας Ε.Ε.Ν. και Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.
Ακόμη, στο πλαίσιο της έκθεσης ο Πάνος Ξενοκώστας, ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας, με τον Δημήτρη Σκαλαίο, πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.), το οποίο αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τη στενή σύμπραξη μεταξύ του ελληνικού ναυπηγικού και του αμυντικού τομέα. Κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας είναι η δέσμευση για την ανάπτυξη εθνικών πλοίων με εγχώρια τεχνογνωσία και τεχνολογική αυτάρκεια.
Ο Πάνος Ξενοκώστας δήλωσε:
«Η σημερινή υπογραφή δεν είναι μια απλή σύμβαση συνεργασίας. Είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής κουλτούρας και βιομηχανικής εθνικής επιστροφής. Η ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας, μετά από δεκαετίες παρακμής και αποδιάρθρωσης, έχει πλέον τα μέσα, τη γνώση και τους ανθρώπους για να επανεκκινήσει με στόχο όχι μόνο την επιβίωση, αλλά την ηγεσία...».