Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος (Metlen): Αναγκαία η ενεργειακή αυτάρκεια για τις βαριές βιομηχανίες

Πηγή: Eurokinissi

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος, συμμετείχε στο Global Metals, Mining and Steel Conference 2025, που διοργανώθηκε από τη BofA Securities, σε πάνελ με θέμα «Metals post tariffs: Business implications of a new regionalism», μαζί με τον Bold Baatar, Chief Commercial Officer της Rio Tinto. Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό συνέδριο στον κλάδο των μετάλλων, με μακρά ιστορία άνω των 40 ετών. Συμμετέχουν όλες οι μεγάλες εταιρείες του κόσμου σε επίπεδο CEO – Περίπου 70 εταιρείες φέτος.

Η METLEN στο επίκεντρο του πρώτου πάνελ

Το συνέδριο ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις των Glencore, Anglo America, Rio Tinto, BHP κλπ., και αμέσως μετά ξεκίνησε το πρώτο πάνελ του συνεδρίου με τη METLEN και τη Rio Tinto, το οποίο –όπως και τις παρουσιάσεις των μεγάλων του κλάδου– το συντόνισε ο ίδιος ο αναλυτής της BofA που καλύπτει τη METLEN, ο Jason Fairclough.

Το πάνελ έλαβε χώρα τρεις μήνες μετά τη μεγάλη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία βρίσκεται μεταξύ growth drivers της METLEN στο δρόμο προς τα 2 δις κερδοφορίας τα επόμενα έτη, ενώ ανοίγει και τον δρόμο ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από την Κίνα, αναφορικά με το Γάλλιο.

Οι θέσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι οι δασμοί λειτουργούν ως lose-lose πολιτικές, δημιουργώντας στρεβλώσεις και επιβαρύνοντας τις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Αν και η METLEN δεν εξάγει άμεσα στις ΗΠΑ, η αμερικανική αγορά επηρεάζει τη ζήτηση στην Ευρώπη.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τη δυσμενή θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγή μετάλλων και αλουμινίου, όπου πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, 3 έως 5 φορές μεγαλύτερου σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η στρατηγική επανεξοπλισμού της Ε.Ε. δεν συνοδεύεται από πολιτικές που να στηρίζουν τη βιωσιμότητα της μεταλλουργίας, καθώς η όποια χρηματοδότηση κατευθύνεται πλέον αλλού.

Ενεργειακή αυτάρκεια και βιώσιμη στρατηγική

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενεργειακής αυτάρκειας για βαριές βιομηχανίες όπως η METLEN, δηλώνοντας ότι η στρατηγική της εταιρείας (energy & metals) περιλαμβάνει ένα «shop-in-shop» μοντέλο, με παραγωγή και διαχείριση ενέργειας in-house. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η δραστηριότητα σε συνθήκες έντονης αστάθειας.

Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στο circular metallurgy, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανάκτησης μετάλλων από waste, που πλέον λειτουργούν πιλοτικά με επιτυχία.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές για στρατηγικά μέταλλα όπως το γάλλιο, τόνισε τις δυσκολίες που έχουν ιστορικά αποτρέψει επενδύσεις, λόγω του μονοπωλίου της Κίνας στην παραγωγή και στον καθορισμό των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η METLEN ήταν αυτή που τόλμησε να αναλάβει την παραγωγή αυτού του τόσο κρίσιμου μετάλλου για ημιαγωγούς και αμυντικές εφαρμογές.

Η συνεργασία METLEN – Rio Tinto

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Rio Tinto, λέγοντας πως η πρόσφατη απόφαση για επένδυση 300 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο αποτέλεσε φυσική συνέχεια μιας μακρόχρονης και αποδοτικής σχέσης των δύο εταιρειών.

«Όσο λιγότερο παγκοσμιοποιούμαστε, τόσο περισσότερο περιφερειοποιούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το νέο τοπίο στις αγορές ενέργειας και μετάλλων δημιουργεί νέα, σύνθετα δεδομένα που απαιτούν ευελιξία, ανθεκτικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ