Ουσιαστικές λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αναδείχθηκαν μέσα από δύο δράσεις συνεργατικής καινοτομίας των προηγούμενων ετών: το πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge, το οποίο υλοποιήθηκε από τις εταιρείες Alumil, Isomat και Kleeman, και τον διαγωνισμό Innovation for Society Awards, που διοργανώθηκε από το One Stop Liaison Office – τον μηχανισμό υποστήριξης καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Λίγο πριν την έναρξη της νέας δράσης συνεργατικής καινοτομίας, που έχει προγραμματιστεί για το 2026, οι συμμετέχοντες στους προηγούμενους κύκλους παρουσίασαν τα αποτελέσματα της διαδικασίας στο 12ο Τεχνολογικό Φόρουμ (Technology Forum). Το Φόρουμ, που συνδιοργανώνεται από 33 κορυφαίους οργανισμούς, αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό χώρο διαλόγου μεταξύ της βιομηχανίας και της έρευνας.
Ξεχωριστή θέση στα αποτελέσματα κατέχουν ο σχεδιασμός εφαρμόσιμων λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα, η δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησής τους, η μετατροπή της έρευνας σε πράξη, η ενίσχυση της συνεργασιακής κουλτούρας και η διασύνδεση των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία.
Συγκεκριμένες εφαρμογές και εμπειρίες καινοτομίας
Ανοίγοντας την ενότητα του Τechnology Forum με θέμα την εξερεύνηση της συνεργατικής καινοτομίας και τη μελέτη περιπτώσεων από την Κεντρική Μακεδονία, ο Σταύρος Μαντζανάκης, Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης της Καινοτομίας, σημείωσε ότι ο μηχανισμός απευθύνθηκε σε μεσαίες και μεγάλες εταιρείες αλλά και δημόσιους φορείς, ζητώντας να αναφέρουν συγκεκριμένα προβλήματα που να μπορούν να λυθούν με καινοτομία ή τεχνολογία. Στη συνέχεια τα δημοσιοποίησε και κάλεσε ερευνητές και νέες εταιρείες να τα λύσουν. Στο πλαίσιο αυτό διερευνήθηκε ο τρόπος της συνεργασίας στο οικοσύστημα και διαπιστώθηκε ότι η καινοτομία δεν γίνεται από μεμονωμένους φορείς καθώς χρειάζονται όλοι. Έτσι ακολούθησε η διαδικασία των βραβείων και πλέον μελετάται ο απόηχός τους σήμερα.
Συνωστισμός των φορτηγών στην είσοδο του λιμανιού
Το πρόβλημα του συνωστισμού των φορτηγών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έθεσε το λιμάνι της πόλης καθώς, όπως ανέφερε ο Δρ Δημήτρης Τσιτσάμης MSc, PhD, Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας ΟΛΘ Α.Ε. - Λιμάνι Θεσσαλονίκης, εξυπηρετούνται κάθε μέρα 1200 φορτηγά, συνεπώς δημιουργούνται μεγάλες ουρές στην είσοδο. «Η πρόκληση ήταν να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο για να υπάρχουν ραντεβού και να έχουμε τα φορτηγά σε συγκεκριμένες ώρες χωρίς συνωστισμό. Υπήρξαν πάνω από εννέα συμμετοχές στη δική μας πρόκληση και έτσι εξελίχθηκε μια λύση που δόθηκε από τρεις εταιρείες και συνεχίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καινοτομία σε δράση: από την πράξη στο αποτέλεσμα
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Καρυστινάκης, Προγραμματιστής Επιχειρήσεων και υπεύθυνος για το κομμάτι της επιχειρηματικής ανάπτυξης του τεχνοβλαστού του ΕΚΕΤΑ, CDXi Solutions, ανέφερε ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο των διοργανώσεων συνεργατικής καινοτομίας, ανέπτυξε αλγόριθμους που εντοπίζουν ρυπογόνους σχηματισμούς πάνω στο νερό, ωστόσο στην πορεία ήρθε αντιμέτωπη με προβλήματα που δεν είχε συναντήσει ξανά. «Κάναμε πίβοτ στη βιομηχανία και εκεί που αντιμετωπίζαμε ρυπαντές πάνω σε νερό τώρα ουσιαστικά κάνουμε διαχωρισμό στο αλουμίνιο με την τέφρα που είναι κάτι που δεν το είχαμε σκεφτεί, ούτε είχαμε τέτοια εξειδίκευση, ούτε είχαμε τέτοια ερεθίσματα από την βιομηχανία, οπότε μας άνοιξε τον κλάδο της βιομηχανίας και είναι κάτι που πηγαίνει πολύ καλά και νομίζω ότι θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα» πρόσθεσε. Ανέφερε παράλληλα ότι η εταιρεία κέρδισε βραβεία ενώ προχώρησε και σε συμβόλαια.
Πώς ελέγχεται η υγρασία στους σπόρους από το βαμβάκι
Έναν τρόπο για την μέτρηση και τον έλεγχο της υγρασίας στους σπόρους βαμβακιού κατά την μεταφορά και την αποθήκευσή τους ανέπτυξε το ΙΠΤΗΛ του ΕΚΕΤΑ, όπως τόνισε ο ερευνητής του Πασχάλης Σιδερίδης. Ο ίδιος ανέφερε ότι η σχετική πρόκληση είχε τεθεί από εταιρεία παραγωγής και εμπορίας σπόρων ενώ προτάθηκε σχετική λύση και δημιουργήθηκε πρωτότυπο που πρόκειται να αναπτυχθεί στη συνέχεια με ενδεχόμενη και εμπορική συνέχεια. «Είναι μαγικό όταν βρίσκεις εφαρμογή στην έρευνα και βρίσκεις πού είναι χρήσιμα όσα έχεις μαζέψει. Ήταν πολύ εύκολη η κινητοποίηση της ομάδας στο ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα σε μια πραγματική εταιρεία και έχεις την δυνατότητα να το λύσεις» πρόσθεσε και υπογράμμισε τη σημασία της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Υποστήριξης της Καινοτομίας της Περιφέρειας, ως διευκολυντή της διαδικασίας.
Τη σημασία της δημιουργίας ενός παραδείγματος πετυχημένης συνεργασίας ανάμεσα στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία υπογράμμισε ο Νικόλαος Τσωνιώτης, Διευθυντής προϊόντων, KINVEN. «Το ερευνητικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι στα ράφια και ανακυκλώνουμε συνέχεια αυτή την έρευνα. Αν δεν έχει εφαρμογή δεν παύει να είναι μια ερευνητική διαδικασία» είπε και τόνισε ότι χρειάζεται διασύνδεση του πανεπιστημίου με τη βιομηχανία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Alumil, Αλέξανδρος Μυλωνάς, εξέφρασε τη βούληση της εταιρείας να συμμετέχει «σε αυτή τη σπίθα», όπως είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «εμείς είμαστε άριστοι στο κούφωμα. Δεν ξέρουμε από AI, robotics και blockchain. Άρα θα πρέπει να συνδεθούμε με το οικοσύστημα γιατί αυτές οι τεχνολογίες θα μας επηρεάσουν. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από αυτό το πανηγύρι και μόνοι μας δεν μπορούμε να πάμε».
Σε επίπεδο μελλοντικών προκλήσεων ανέφερε ότι είναι σημαντικό για μια εταιρεία να προβλέψει πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει ένα project, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των δεδομένων για τον περαιτέρω σχεδιασμό και υπογράμμισε ότι πριν την νέα δράση συνεργατικής καινοτομίας θα ήταν καλό να διοργανωθεί εργαστήριο για τις επιχειρήσεις ώστε να καταγράψουν τις ιδέες τους. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσιτσάμης γνωστοποίησε ότι ήδη λειτουργεί στο λιμάνι ένα κυτίο ιδεών ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να προτείνουν τις ιδέες τους για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Φυτεία με ραπανάκια στον Άρη και ποδήλατα γυμναστικής για παραγωγή ενέργειας
Την ενότητα για την συνεργατική καινοτομία στο 12ο Technology Forum έκλεισαν τα παιδάκια του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που κέρδισαν το «Βραβείο Επίλυσης Προβλημάτων» στον 1ο Μεσογειακό Διαγωνισμό STEM 2025 και το 3ο Βραβείο, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2025. Τα παιδιά του ομίλου ρομποτικής εκπαίδευσης συμμετείχαν στο πρόγραμμα «πλανήτης Άρης: κατασκεύασε για να ζήσεις, συνεργάσου για να επιβιώσεις» και ανέφεραν ότι αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια βάση κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη για να αποφύγουν τις αμμοθύελες, τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υψηλή ακτινοβολία. Σκέφτηκαν να φτιάξουν μια φυσούνα μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα μπορούσαν να μπαίνουν με ασφάλεια στη βάση.
Στα σχέδιά τους χρησιμοποίησαν μοχλούς, τροχαλίες, γρανάζια, κινητήρες και αισθητήρες για να την κατασκευάσουν, ενώ για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα έλλειψης οξυγόνου και τροφής στην αποικία, σκέφτηκαν να καλλιεργήσουν ραπανάκια, αρακά, σίκαλη και ντομάτες σε υδροπονική καλλιέργεια, δηλαδή σε βάσεις που βρίσκονται πάνω από πισίνες με νερό. Για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο γυμναστικής, βασιζόμενα στη λειτουργία των πηδαλίων ως μοχλού. Σκέφτηκαν ακόμη και τη δημιουργία ενός κομποστοποιητή για την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων στον κόκκινο πλανήτη...