Το εμβληματικό Ζάππειο Σχολείο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε ξανά τις πόρτες του την Παρασκευή 16 Απριλίου, φιλοξενώντας μια ξεχωριστή τελετή με έντονο συμβολισμό. Εκεί, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, απονεμήθηκαν υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη, οι οποίοι τιμήθηκαν για τις εξαιρετικές σπουδές και την ακαδημαϊκή τους πορεία.
Η τελετή αποτέλεσε το επιστέγασμα του 3ου κύκλου του προγράμματος υποτροφιών της PeopleCert, με τίτλο «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες που κατάγονται έως και δεύτερη γενιά από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο ή την Τένεδο.
Ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και ιδρυτής της PeopleCert, αναφέρθηκε στη βαθιά συγκίνηση και έμπνευση που του προσέφερε η επαφή με τους φοιτητές, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επένδυση στην Παιδεία δεν σταματά, αλλά εξελίσσεται διαρκώς. Εξήρε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, το ήθος και την προσήλωση των νέων στον τομέα τους, εκφράζοντας υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον τους.
Υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Ειδικό Βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στον Γιώργο Παπαλιάρη, ο οποίος έχει αφιερώσει το έργο και τη δράση του στην κοινοτική ζωή της Ομογένειας, υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης σε σημαντικές ιστορικές κοινότητες της Πόλης. Από το 2008 είναι πρόεδρος του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου στο Πέραν, ενώ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πρωτοβουλία του Πατριαρχείου για την ανάδειξη και διατήρηση των μνημείων του Κοιμητηρίου του Σισλί, ενός υπαίθριου μουσείου νεοκλασικής γλυπτικής και τόπου ταφής μεγάλων προσωπικοτήτων του Ελληνισμού.
Με τη φετινή τελετή απονομής του 3ου κύκλου υποτροφιών, αποδόθηκε τιμή σε τρεις σπουδαίους δασκάλους της Ομογένειας, τους Στάθη Αρσενιάδη, Χαράλαμπο Χριστοφορίδη και Ισίδωρο Παπίνη, για τη βαθιά και διαρκή προσφορά τους στην ελληνική εκπαίδευση. Παράλληλα, προσφέρθηκε ουσιαστική οικονομική στήριξη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο για τη συνέχιση των σπουδών τους.
Υποτροφίες και διακρίσεις
Οι υποτροφίες απονεμήθηκαν σε τρεις υποψήφιους διδάκτορες με εξαιρετική ακαδημαϊκή πορεία και ενεργό συμμετοχή στην κοινότητα: στην Αικατερίνη Νιφόρου, μεταπτυχιακή υπότροφο του ΕΚΠΑ στην Επιδημιολογία, με συνεργασία με το Harvard και το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»· τη Νάταλι-Νίκη Τσακίρογλου, υποψήφια διδάκτορα Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με εξειδίκευση στις συγγενείς καρδιοπάθειες στον πρωταθλητισμό· και τη Δανάη Παλάκα, αριστούχο μουσικό, καθηγήτρια στο Ζωγράφειο, και υποψήφια διδάκτορα στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης με ειδίκευση στα κρουστά.
Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους Παναγιώτη Μουμτσάκη, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Γιώργο Πετρόπουλο, μεταπτυχιακό φοιτητή φιλοσοφίας στο King's College London, και Ευρυδίκη Πίγγου, υποψήφια διδάκτορα Αναλυτικής Χημείας και καθηγήτρια στο Ζωγράφειο Λύκειο.
Η επιλογή των επιτυχόντων πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης που αποτελείται από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Δουκίδη (πρόεδρο) και τα μέλη: τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ και πρόεδρο της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. Νικόλαο Ουζούνογλου, τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας ΗΧΩ της Πόλης Ανδρέα Ρομπόπουλο, τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη και την Ελένη Νικολαΐδου, διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της PeopleCert.
Ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης σημείωσε: «Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, η κοινωνική ευαισθησία και το ήθος των φετινών υποτρόφων μας συγκίνησαν. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι αποτελούν πρότυπα αριστείας και προσφοράς, εκπροσωπώντας επάξια την Ομογένεια και τις αξίες της Παιδείας».
Νέα εποχή για την Παιδεία της Ομογένειας
Η Παιδεία υπήρξε ανέκαθεν θεμέλιο της ταυτότητας και της συνέχειας του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης – φορέας αξιών, πυλώνας πολιτισμού και γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Στα σχολεία της Ομογένειας, η εκπαιδευτική αποστολή συνεχίζεται αδιάκοπα, χάρη στην αφοσίωση των εμπνευσμένων δασκάλων και την πίστη στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με πλήρη επίγνωση αυτής της ιστορικής συνέχειας, η PeopleCert, παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, θέτει σε εφαρμογή τριετές Πρόγραμμα Αναβάθμισης της Παιδείας στην Πόλη – μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση των σχολείων της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο.
Η πρωτοβουλία αυτή, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της PeopleCert για την ενίσχυση της Ρωμιοσύνης, φέρει τη σφραγίδα του Κωνσταντινουπολίτη Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και προέδρου της PeopleCert, τον οποίο η ελληνική κοινότητα της Πόλης έχει τιμήσει με τον τίτλο του Μεγάλου Ευεργέτη, αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη προσφορά του προς την Ομογένεια.
«Η Πόλη της καρδιάς μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μνήμη – είναι έμπνευση, ευθύνη και δημιουργία», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης κατά την παρουσίαση του προγράμματος. «Στην PeopleCert πιστεύουμε ότι η Παιδεία δεν είναι μόνο γνώση — είναι ταυτότητα, σύνδεση, δύναμη και μέλλον. [...] Ενισχύουμε τη φωνή της Ρωμιοσύνης, προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και προσφέρουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης που μεταμορφώνουν ζωές».
Η διδασκαλία ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2025 και το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου, στην προαγωγή της αριστείας μέσω ενισχυτικής διδασκαλίας και την εφαρμογή βιωματικών μεθόδων εκπαίδευσης με τη χρήση σύγχρονων εργαστηρίων και τη διοργάνωση μαθητικών διαγωνισμών.
Επίσης, προάγει τη διεθνοποίηση και την πολυγλωσσία, ενισχύει τη δημιουργικότητα των μαθητών μέσω της λειτουργίας μαθητικών ομίλων σε θεματικές αιχμής που σχετίζονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία και την κοινωνία, και υποστηρίζει τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, καθώς και την καθοδήγηση των μαθητών στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.
Το πρόγραμμα ειδικότερα περιλαμβάνει ενισχυτική διδασκαλία και κατάρτιση, με έμφαση στην Αγγλική γλώσσα και την προετοιμασία για διεθνείς πιστοποιήσεις. Προβλέπει την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και καθηγητές, δημιουργώντας δυναμικό μαθησιακό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Προβλέπει ακόμη την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών με πανεπιστήμια, τη δημιουργία θερινών σχολείων, ώστε οι μαθητές να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε πεδία αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και την υποστήριξη των μαθητών στην επιλογή σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.