Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Κέλλας: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στις υδατοκαλλιέργειες της Ευρώπης - Στόχος αύξηση 5% στην παραγωγή έως το 2030

christos_kellas

Ως έναν στρατηγικής σημασίας τομέα για την ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισε την υδατοκαλλιέργεια ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στο 1ο Ελληνικό Επιστημονικό Συνέδριο Υδατοκαλλιεργειών (ΕλΕΣΥ). Ο κ. Κέλλας έκανε λόγο για έναν «κλάδο του μέλλοντος» που ενώνει την καινοτομία με την παραγωγή, τη φύση με την οικονομία, και την παράδοση με την προοπτική του αύριο.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην υδατοκαλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια, κυρίως σε είδη όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, η ετήσια παραγωγή των οποίων ξεπερνά τους 120.000 τόνους. Παράλληλα, στη χώρα λειτουργούν 24 Ιχθυογεννητικοί Σταθμοί, που παράγουν περίπου 400 εκατομμύρια ιχθύδια και 18.000 τόνους οστρακοειδών, κυρίως μυδιών.

Δυναμική εξαγωγική παρουσία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Ο κλάδος απαρτίζεται από περίπου 700 φορείς, εκ των οποίων 125 εταιρείες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια, απασχολώντας συνολικά πάνω από 10.000 εργαζομένους. Το 80% της παραγωγής εξάγεται, με την τσιπούρα και το λαβράκι να κατέχουν πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον κλάδο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών 2021-2027, συνολικού ύψους 519 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ανάδειξη των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας και τη διεθνή προβολή της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας. Όπως σημείωσε ο κ. Κέλλας, πρόκειται για έναν οικονομικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά και για ένα μέσο ανάδειξης της χώρας στον τομέα της εφαρμοσμένης επιστήμης και της παραγωγής τροφίμων.

Βασικός στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 5% έως το 2030, παράλληλα με την ενίσχυση της αξίας των προϊόντων μέσω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Νομικές ρυθμίσεις και ψηφιακή αναβάθμιση

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προωθείται η εφαρμογή θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και η δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ). Παράλληλα, δρομολογούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων στον κλάδο και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η αναπτυξιακή πορεία του τομέα.

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε επίσης στην εισαγωγή υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού εντός μονάδων υδατοκαλλιέργειας και φυσικών ιχθυοτροφείων, με στόχο την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο καταδυτικός.

Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ), το οποίο θα καλύψει πλέον και τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την ψηφιακή καταγραφή και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ