Μια νέα σελίδα για την αγροδιατροφική βιομηχανία της χώρας γράφεται στο Κλειδί Ημαθίας, με τα εγκαίνια της νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού της Agrino, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η μονάδα αποτελεί μέρος του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου των 18 εκατ. ευρώ της εταιρείας και συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας της.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκαινιάζοντας τη μονάδα, την χαρακτήρισε ως «σταθμό στην αγροδιατροφική διαδρομή της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίζει την εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί πλούτο για όλους. Όπως είπε, «η επένδυση της Agrino δεν είναι απλώς ένας κρίκος της μεταποίησης – είναι πρότυπο καινοτομίας, εξωστρέφειας και ποιότητας».
Προστιθέμενη αξία για παραγωγούς και τοπική οικονομία
Η νέα μονάδα καταλαμβάνει έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 25 στρεμμάτων και διαθέτει τρεις χοάνες, 12 σιλό τελικής αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων, καθώς και δύο τεχνολογικά προηγμένα ξηραντήρια που μπορούν να επεξεργαστούν 20 τόνους την ώρα διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού. Στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 100 παραγωγοί καλλιεργούν 12.000 στρέμματα με ρύζι, γεγονός που εξασφαλίζει άμεση σύνδεση με την πρώτη ύλη και μείωση των μεταφορικών εξόδων.
Η μονάδα ενισχύει τη συμβολαιακή γεωργία, προάγει τα συνεργατικά σχήματα και ενδυναμώνει το παραγωγικό πρότυπο που συνδέει την ποιότητα με την αγορά. «Η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα κρατά ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο και δίνει ελπίδα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους», σημείωσε ο κ. Τσιάρας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Agrino, Αναστάσιος Πιστιόλας, αφιέρωσε την εκδήλωση στους παραγωγούς, τονίζοντας ότι «χωρίς αυτούς, το έργο δεν θα είχε λόγο ύπαρξης». Η Agrino σήμερα απορροφά 30.000 τόνους ρυζιού ετησίως, καλύπτοντας το 15% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, ενώ στις μακρύσπερμες ποικιλίες, προμηθεύεται πάνω από το 1/3 της εγχώριας παραγωγής.
Ανάχωμα στις εισαγωγές – Στήριξη στην αυθεντική ελληνική παραγωγή
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Πιστιόλα στην ανάγκη προστασίας της ελληνικής παραγωγής από αθέμιτες πρακτικές, όπως οι ελληνοποιήσεις και οι μαζικές εισαγωγές ρυζιών αμφίβολης ποιότητας από τρίτες χώρες. Όπως είπε, «ρύζια που προέρχονται από την Άπω Ανατολή βαφτίζονται ελληνικά, στερώντας εισόδημα από τους Έλληνες παραγωγούς». Κάλεσε δε την Πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους και να προχωρήσει σε σαφή κατηγοριοποίηση των ποικιλιών, με έμφαση στην ποικιλία καρολίνα.
Την κρισιμότητα της επένδυσης ανέδειξαν στους χαιρετισμούς τους και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, βουλευτές και τοπικοί παράγοντες. Έκαναν λόγο για μια εμβληματική προσπάθεια που αναδεικνύει τον ρόλο της καινοτομίας στην περιφέρεια και συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων.
Ο παραγωγός Βασίλης Τέγος, με πάνω από 25 χρόνια συνεργασίας με την Agrino, σημείωσε: «Στην αρχή ήμασταν επιφυλακτικοί. Τώρα νιώθουμε σαν οικογένεια. Αυτή η μονάδα είναι το επιστέγασμα μιας σχέσης εμπιστοσύνης».
Κλείνοντας, ο υπουργός κ. Τσιάρας επισήμανε:
«Η Ελλάδα αλλάζει. Η ελληνική ύπαιθρος αλλάζει. Και μαζί αλλάζει και το παραγωγικό μας μοντέλο. Πλέον, δεν αρκεί να παράγουμε - πρέπει να μεταποιούμε, να καινοτομούμε, να προσθέτουμε αξία στα προϊόντα μας.
Για αυτό και επενδύσεις όπως αυτή της Agrino στο Κλειδί Ημαθίας είναι κρίσιμες. Μας δείχνουν το δρόμο: συνεργασία, τεχνολογία, ποιότητα, περιβάλλον, άνθρωπος. Ένα μοντέλο βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, που αξίζει να στηρίξουμε όλοι».