Τη συνδιοργάνωση ενός διαγωνισμού νεοφυών επιχειρήσεων, που στοχεύει στη γεφύρωση των πιο υποσχόμενων ελληνικών startups με επενδυτικές και στρατηγικές ευκαιρίες από την Κίνα, ανακοίνωσαν η GPA Investment Group, η China West Connector και το Sichuan Technical Exchange Center.
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αναδείχθηκαν οκτώ ελληνικές startups που ξεχωρίζουν για τη δυναμική και την καινοτομία τους. Οι ομάδες αυτές καθοδηγούνται από ιδρυτές με όραμα, οι οποίοι επιχειρούν να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα στους τομείς της τεχνολογίας, της βιωσιμότητας και της υγείας. Οι εταιρείες είναι οι: Igmorino, Aionios, ResQ Biotech, Bitloops, Haptikos, Scrufy, Optimens, Sildi.
Όπως ανακοινώθηκε, οι startups παρουσίασαν προηγμένες λύσεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, βιοτεχνολογίας, ενεργειακής βελτιστοποίησης, καθαρής τεχνολογίας, XR και ρομποτικής, σε ένα πάνελ 11 κριτών, 5 από την Ελλάδα και 6 από την Κίνα.
Οι νικητές και η διεθνής διάκριση στην Κίνα
Η ελληνική κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Αναστάσιο Σπανίδη, Partner & President, GPA Investment Group, Στέλιο Χρηστάκο, Angel Investor & General Manager, Analysis Consulting Ltd, Αντώνη Μίλωνα, Angel Investor & Innovation/ New Ventures, Programize LLC, Χρύσα Φάκη, Head of New Business Development, Generation Y, και Κωνσταντίνο Παπαζαφειρόπουλο, Chief Operating Officer, GPA Investment Group & Co-owner, Toi&moi & NXTLVL.
Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, οι τρεις νικήτριες startups – Haptikos, Igmorino και ResQ Biotech – εξασφάλισαν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο «Belt and Road Forum on Engineering Capacity Building 2025» στην Κίνα.
Εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν άμεσα με κορυφαίους θεσμούς της Κίνας, όπως το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, η Ακαδημία Επιστημών, η Ακαδημία Μηχανικής, ο Σύλλογος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (CAST), η δημοτική κυβέρνηση του Τσονγκτσίνγκ και η επαρχιακή κυβέρνηση του Σιτσουάν.
Αυτό το διεθνές φόρουμ υψηλού κύρους θα τους δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις τεχνολογίες τους, να αναζητήσουν στρατηγικές συνεργασίες, να αντλήσουν κεφάλαια και να επιταχύνουν την επέκτασή τους στην ασιατική αγορά.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης γέφυρας καινοτομίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ενδυναμώνοντας τους Έλληνες επιχειρηματίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε παγκόσμια οικοσυστήματα και επενδύσεις.