Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον μια προαιρετική στρατηγική επιλογή, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για το σύνολο της οικονομίας και ειδικά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η επιτυχία του 1ου ESG Summit από την ICAP CRIF κατέδειξε το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για τη μετάβαση σε ένα πιο ανθεκτικό και υπεύθυνο οικονομικό μοντέλο.
Σε αυτό το νέο τοπίο, όπως σημειώνει στην «Η» ο κ. Σπύρος Γιούργας, Business Development Executive Director, ICAP CRIF, οι τράπεζες διαδραματίζουν καίριο ρόλο – όχι μόνο ως φορείς χρηματοδότησης, αλλά και ως μοχλοί μετασχηματισμού προς ένα βιώσιμο οικοσύστημα. Από τη διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων μέχρι τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να προσαρμοστούν ταχύτατα, αξιοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία, δεδομένα και εξειδικευμένη γνώση.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, αναλύονται οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία, ο τρόπος ενσωμάτωσης των ESG παραμέτρων στις τραπεζικές διαδικασίες και ο ρόλος που διαδραματίζει η ICAP CRIF στην υποστήριξη αυτής της πορείας με εξειδικευμένες λύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
- Η επιτυχία τoυ 1ου ESG Summit, από την ICAP CRIF μαρτυρεί το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για τη μετάβαση σ΄ένα βιώσιμο οικοσύστημα. Όπως είδαμε οι τράπεζες έχουν θεμελιώδη ρόλο σε αυτό το ταξίδι. Πως προδιαγράφεται το μέλλον της πορείας, είναι τελικά μόνο κίνδυνοι μπροστά ή και ευκαιρίες;
Στο ταξίδι προς μια βιώσιμη κοινωνία, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη συμμόρφωση τους ισχύοντες κανονισμούς και τις επιπτώσεις του κλίματος. Στην αντίπερά όχθη οι ευκαιρίες περιλαμβάνουν τη μείωση των κινδύνων, τη διαφοροποίηση του κάθε Τραπεζικού Ιδρύματος ως προς την αγορά, καθώς και το εύρος εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών για την ανάπτυξη χρηματοοικονομικών προϊόντων. Η υιοθέτηση πρακτικών ESG μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, να προσελκύσει επενδυτές και πελάτες που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα και να οδηγήσει σε ανάπτυξη και καινοτομία.
- Πώς ενσωματώνουν οι τράπεζες τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δανεισμού;
Τα Τραπεζικά Ιδρύματα σήμερα αξιολογούν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους των δανειοληπτών, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η ανάλυση σεναρίων κλιματικής αλλαγής με στόχο τον υπολογισμό της απομείωσης της αξίας ενός ακινήτου ή την μείωση των εσόδων μιας επιχείρησης σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής. Αυτές οι πρακτικές βοηθούν στη μείωση των κινδύνων και στην αξιοποίηση των ευκαιριών στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.
- Η κατανόηση, η μέτρηση και η διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων απαιτούν τα σωστά δεδομένα. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;
Η σημερινή κατάσταση στην κατανόηση, μέτρηση και διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων περιλαμβάνει προηγμένα εργαλεία και καινοτόμες μεθοδολογίες, όπως η ανάλυση σεναρίων, οι δοκιμές αντοχής (Stress Tests) καθώς και δείκτες ανθεκτικότητας π.χ. ως προς την κλιματική μεταβολή. Ωστόσο, παραμένουν οι προκλήσεις στην τυποποίηση και την ενσωμάτωση δεδομένων σε διάφορους τομείς.
Σήμερα, η ICAPCRIF υποστηρίζει τις τράπεζες με ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων, το ΙCAP CRIF ESG Framework, καλύπτοντάς όλο το φάσμα της κανονιστικής τους λειτουργίας. Αυτά τα εργαλεία παρέχουν πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων όπως εκπομπές CO2, μέτρα μείωσης κινδύνων, απώλειες φυσικών κινδύνων, επιπτώσεις κινδύνων μετάβασης, επιπτώσεις περιβαλλοντικών κινδύνων. Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση προσφέρει ένα πλήρες σύνολο Εκθέσεων και Αναλύσεων αλλά και Συμβουλευτικών υπηρεσιών από πιστοποιημένους ESG Συμβούλους.