Η μετάβαση προς ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα. Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα αναδιαμορφώνεται, υιοθετώντας νέα εργαλεία χρηματοδότησης και αξιολόγησης, με επίκεντρο την πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανταγωνιστικά κεφάλαια, καλούνται να ευθυγραμμίσουν τη στρατηγική τους με τα πρότυπα ESG.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Απόστολος Τσούμπρης, Executive Director Consulting, Analytics & Technologies της ΙCAP CRIF, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της προετοιμασίας, της στρατηγικής κατεύθυνσης και της σωστής επικοινωνίας των δράσεων βιωσιμότητας. Μέσα από την εμπειρία συμβουλευτικών υπηρεσιών και ειδικών εργαλείων ESG, παρουσιάζεται πώς μια επιχείρηση μπορεί να μετατρέψει τις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους χρηματοδότησης, ενισχύοντας τη φήμη της και προσελκύοντας ταλέντα και επενδυτές.
«Η μετάβαση είναι εδώ – το ερώτημα είναι ποιοι θα την αξιοποιήσουν», αναφέρει ο κ. Τσούμπρης.
- Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη έχει διαμορφώσει νέα εργαλεία χρηματοδότησης και νέες μεθόδους αξιολόγησης της βιωσιμότητας. Iσχύει;
Πράγματι είναι ιδανική ευκαιρία για μία επιχείρηση να έχει πρόσβαση στην χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης του στρατηγικού της πλάνου. Έχουμε συμβουλεύσει μεγάλο πλήθος σε θέματα χρηματοδότησης μέσω τραπεζών και τώρα με την βαθιά τεχνογνωσία που έχουμε και σε θέματα Βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι σημαντικό για μία εταιρία να αντιλαμβάνεται για το πως την αξιολογεί μία τράπεζα ώστε να έχουν μία κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Αυτό είναι άλλωστε και το σημείο που υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις ώστε να καταφέρει να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια επένδυσης με τους καλύτερους όρους.
- Πέραν της πρόσβασης σε χρηματοδότηση ποια είναι τα πρόσθετα οφέλη που μπορεί μία επιχείρηση να έχει επενδύοντας σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης;
Τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά τόσο χρηματοοικονομικά όσο και για την φήμη και εικόνα της εταιρίας. Στο χρηματοοικονομικό καλύτερα επιτόκια, καλύτερες τιμές ασφάλισης, μικρότερη φορολογία σε στόλο αυτοκινήτων κλπ. Η εταιρία μπορεί να γίνει πόλος έλξης για εργαζομένους οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι θα εργαστούν σε ένα βιώσιμο περιβάλλον δίκαιο, ίσων ευκαιριών και μεταχείρισης και καλού περιβάλλοντος εργασίας. Μία εταιρία με αποδεδειγμένη στρατηγική προς την βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει σημαντικές πιθανότητες αύξησης των εσόδων της στα πλαίσια των εμπορικών της συναλλαγών. Οι καταναλωτές προτιμούν προϊόντα που παράγονται από εταιρίες που επενδύουν προς την βιώσιμη ανάπτυξη.
- Πως πιστεύετε ότι θα πρέπει μία επιχείρηση να δράσει προς την κατεύθυνση μετασχηματισμού προς την βιώσιμη ανάπτυξη;
Καταρχήν να διαμορφώσει την στρατηγική της. Ρεαλιστική με σαφείς και υλοποιήσιμους στόχους. Στην συνέχεια θα πρέπει να μετρήσει την απόδοσή της όσον αφορά το ESG και να αναγνωρίσει εκείνες τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της. Να επιλέξει με προσοχή τις δράσεις που θα υλοποιήσει και να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης είτε εσωτερικής είτε εξωτερικές. Και οπωσδήποτε να επικοινωνήσει το έργο της μέσω του ESG Report ή και με marketing ενέργειες.
Τα παραπάνω είναι υπηρεσίες που προσφέρουμε ως Σύμβουλοι όπως επίσης και λογισμικό για την διαχείριση διαδικασιών και συλλογής / αξιολόγησης των δεδομένων.