Νέα
  • ΓΔ: 904.46 +0.11%
  • Τζίρος: 34,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Notos και Attica: Ανοικτά μπορούν να είναι από αύριο - Το παρασκήνιο της ανατροπής

Notos
Notos / Πηγή: Intime

Ανατροπή εκ νέου σήμερα το μεσημέρι στην αγορά, με την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης που άναψε "πράσινο φως" για να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, όπως το Notos και το Attica, από αύριο το πρωί Τετάρτη 7 Απριλίου.

Η υπόθεση έχει ένα μικρό, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Και ποιο είναι αυτό; Την Δευτέρα το πρωί το Notos άνοιξε κανονικά και εξυπηρετούσε τους πελάτες τόσο με την μέθοδο του click away όσο και του click inside με ραντεβού.

Αντίθετα το Attica, για παράδειγμα, που είναι λίγο πιο μακριά και στην ίδια γεωγραφική περιοχή του κέντρου της Αθήνας δεν λειτούργησε. Δημιουργήθηκε μία μικρή αναστάτωση με την Γραμματεία Εμπορίου να παίρνει θέση και να ζητάει να κλείσει άμεσα η επιχείρηση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στον καταλογισμό προστίμου ύψους 5.000 ευρώ προς την εταιρία και 3.000 στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Ανατροπή με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης 

Σήμερα είχαμε την ολική ανατροπή. Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα που διαθέτουν ενιαίο ΑΦΜ, σε όλες τις περιοχές της χώρας, εκτός βέβαια από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Το πρόστιμο βέβαια προς την Notos θα ακυρωθεί, όπως είναι φυσικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Notos θα λειτουργήσει κανονικά τα πολυκαταστήματά που διαθέτει σε Αθήνα, Πειραιά και Καλαμάτα. Επίσης η εταιρία θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να ακυρωθεί το πρόστιμο, αν δεν το πράξει πριν το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στελέχη της εταιρίας πάντως, δηλώνουν ότι ποτέ δεν είχαν πρόθεση να παραβούν τους νόμους, τους οποίους πάντα σέβονται.

Αντίθετα τα Attica θα λειτουργήσουν και... δεν θα λειτουργήσουν. Το κατάστημα στο κέντρο θα ανοίξει από την Πέμπτη μόνο στο ισόγειο και στο τμήμα των καλλυντικών και όχι στους υπόλοιπους ορόφους, όπου υπάρχουν και άλλα ήδη κυρίως ένδυση και υπόδηση.

Αιτία, ότι το κόστος λειτουργίας είναι μεγάλο και θα προκληθεί ζημιά, αφού υπάρχει ο περιορισμός από την Πολιτεία εισόδου στο κατάστημα μόνο έως 20 άτομα.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος 

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αναφέρεται ότι:

Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με ΚΥΑ, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με την μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away). Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ