Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Barilla: Δεκαεπτά χρόνια βιώσιμης ανάπτυξης και νέος στρατηγικός οδικός χάρτης έως το 2030

Η νέα Έκθεση Βιωσιμότητας της Barilla συνοψίζει 17 χρόνια συστηματικής προσήλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ευημερία των ανθρώπων και στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Πέρα από την καταγραφή των μέχρι τώρα επιτευγμάτων, η έκθεση χαράσσει και τους στόχους του Ομίλου για το 2030, επιβεβαιώνοντας ότι η βιωσιμότητα αποτελεί θεμέλιο της μελλοντικής του πορείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Gianluca Di Tondo, σημειώνει πως η εταιρεία υιοθετεί πλέον μια νέα στρατηγική αντίληψη για τη βιωσιμότητα, στενά συνδεδεμένη με τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. Όπως τονίζει, αυτή η προσέγγιση οδηγεί τον Όμιλο μέχρι το 2030, μετατρέποντας το όραμα σε καθημερινές πρακτικές και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Διατροφή με γνώμονα τον άνθρωπο

Αναγνωρίζοντας ότι η ποιότητα ζωής ξεκινά από τη διατροφή, η Barilla συνεχίζει να εξελίσσει τις συνταγές της, στοχεύοντας σε πιο γευστικά, ασφαλή και διατροφικά ισορροπημένα προϊόντα. Το 2024, το 88% των πωλήσεων ζυμαρικών περιλάμβανε το πολύ 5g ζάχαρης και έως 0,5g αλατιού ανά μερίδα (βελτίωση +0,7% και +1,5% αντίστοιχα σε σχέση με το 2023). Επιπλέον, το 90% των προϊόντων είναι πηγές φυτικών ινών (+0,8%) και το 65% των ατομικών μερίδων περιέχουν κάτω από 150 kcal (+2,4%).

Παράλληλα, η Barilla εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αειφόρο γεωργία, με έμφαση στην ποικιλιακή ανάπτυξη, τις καλλιεργητικές πρακτικές και τα ψηφιακά εργαλεία. Πάνω από 7.000 αγρότες συμμετέχουν σε τέσσερις στρατηγικές εφοδιαστικές αλυσίδες (σιμιγδαλένιο σιτάρι, κοινό σιτάρι, σίκαλη και βασιλικός) με συνολικό όγκο 815.000 τόνων.

Η πρωτοβουλία Accademia del Basilico εγκαινιάστηκε το 2024 με τη συμμετοχή 21 στρατηγικών συνεργατών, παρέχοντας στους παραγωγούς αειφόρες τεχνικές και πρακτικές καλλιέργειας βασιλικού. Παράλληλα, μέχρι το 2030, η Barilla φιλοδοξεί να επιτύχει προμήθεια 250.000 τόνων πρώτων υλών από πιστοποιημένες αναγεννητικές καλλιέργειες.

Ενέργεια και αυτάρκεια

Σημειώνεται ότι το 100% των αυγών που προμηθεύεται η Barilla προέρχεται από κτηνοτροφικές μονάδες ελευθέρας βοσκής, ενώ η εταιρεία δεν πραγματοποιεί ούτε χρηματοδοτεί δοκιμές σε ζώα.

Την ίδια ώρα, το 48% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Barilla προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν εγκατασταθεί 4MW φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Υδροενεργειακής Αναβάθμισης, με προϋπολογισμό 168 εκατ. ευρώ, ο όμιλος θα ολοκληρώσει την εγκατάσταση συνολικά 24MW έως το 2030.

Το 2024, στο Rubbiano (PR) ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο νέα εργοστάσια: 1,5MWp για σάλτσες και 0,3MWp για αρτοσκευάσματα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η αυτοπαραγόμενη ενέργεια καλύπτει ήδη μία ημέρα την εβδομάδα παραγωγής κάθε είδους σαλτσών.

Η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση νερού σε περιοχές με περιορισμένους υδάτινους πόρους αυξήθηκε κατά +164% σε δύο χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο Rubbiano, όπου ανακτήθηκαν ποσότητες ίσες με 24 ολυμπιακές πισίνες.

Οικονομικά μεγέθη

Το 2024, η Barilla κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 4,883 δισ. ευρώ (+1,7% σε σταθερό συναλλαγματικό περιβάλλον), ενισχύοντας περαιτέρω τη ηγετική της θέση και τη συνεισφορά της στη διαμόρφωση ενός δικαιότερου και πιο καινοτόμου διατροφικού μοντέλου. Από το συνολικό επενδυτικό πλάνο των 300 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε έργα που αφορούν την ποιότητα, την ασφάλεια τροφίμων, την ευημερία των καταναλωτών και τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ