Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αύξησε το μερίδιό της σε 5,7% - Τι δηλώνει για επενδύσεις, ασφάλιστρα και… το σενάριο εξαγοράς της

Αύξηση 10,6% στα κέρδη προ φόρων (24,76 εκατ.) και 5,1% στα συνολικά έσοδα (236,7 εκατ.) κατέγραψε το 2020 η Ευρωπαϊκή Πίστη, η οποία ενίσχυσε το μερίδιο αγοράς της στο 5,7% από 5,2% το 2019.  Παράλληλα την περασμένη χρονιά εμφάνισε αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων και συναφών εσόδων κατά 5,1%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 223,3 εκατ. ευρώ από 212,4 εκατ. ευρώ το 2019, με τον κλάδο Ζωής να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση (13,5%). Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι τρεις ασφαλιστικοί κλάδοι συνέχισαν την αναπτυξιακή τους πορεία για το έτος 2020.

«Ετοιμαζόμαστε για το…boom»

Ο Στέφανος Βερζοβίτης, αντιπρόεδρος & Γενικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας, ανέφερε στη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή ασφαλίστρων κατά 5,1% όταν η αγορά υποχώρησε σε ποσοστό 2,7% σε σχέση με το 2019.

Για τη φετινή χρονιά, ο κ. Βερζοβίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι «θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο του 2021 που θα συμπαρασύρει και τον κλάδο μας και ακόμη πιο δυναμική ανάκαμψη περιμένουμε για το 2022. Ετοιμάζουμε το δίκτυο και τις υποδομές μας για να εκμεταλλευθούμε το… boom που περιμένουμε».

Σε σχέση με την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας ανέφερε ότι αυτή ορίζεται από την επενδυτική επιτροπή που συνεδριάζει κάθε μήνα. Τόνισε πάντως ότι «αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι τα αρνητικά επιτόκια. Κάποια στιγμή περιμένουμε να γυρίσουν θετικά, καθώς η αυξημένη ζήτηση θα οδηγήσει σε άνοδο και τον πληθωρισμό.

Εμείς έχουμε αρκετά χρήματα στο ταμείο μας για να τοποθετηθούμε με το ξεκίνημα του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων».

Εταιρικά ομόλογα, ΑΠΕ και ακίνητα

Για το πού θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις, ο κ. Βερζοβίτης τόνισε ότι θα κινηθούν προς τρεις βασικές κατευθύνσεις.

Στον τομέα των ομολόγων, θα υπάρξει μετατόπιση των τοποθετήσεων από κρατικά ομόλογα, σε ομόλογα με υψηλότερα κουπόνια, δηλαδή σε καλά εταιρικά και με σταθερή μερισματική απόδοση.

Στην Ενέργεια υπογράμμισε ότι «έχουμε αποφασίσει να αναπτυχθούμε περαιτέρω στις ΑΠΕ οι οποίες είναι το μέλλον. Πρόκειται για μακροχρόνιες επενδύσεις που ταιριάζουν γάντι με τις ασφαλιστικές εταιρείες, με σταθερές χρηματοροές, που μπορούν να προβλεφθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Κοιτάζουμε και άλλες ευκαιρίες».

Τέλος στον κλάδο των ακινήτων η εταιρεία εξετάζει καλά αυτοτελή, μισθωμένα (επενδυτικά) ακίνητα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Πίστη προχώρησε σε μία αγορά και εντός του έτους θα πολλαπλασιάσει αυτό το κομμάτι των επενδύσεων

Συνολικά ανέφερε ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 25 - 30 εκατ. ευρώ.

Προσαρμογή στην πανδημία

Ο Νίκος Χαλκιόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας σημείωσε ότι «γίναμε σοφότεροι από την πανδημία. Προσαρμόσαμε το service προς το δίκτυο και τους πελάτες της, ενώ δώσαμε άμεσα μεγάλες μηχανογραφικές εφαρμογές στους συνεργάτες μας». Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα προϊόντα της εταιρείας καλύπτουν και την πανδημία, ενώ στους πελάτες της έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο - κατά 30 μέρες - να καταβάλουν τα συμβόλαιά τους, ώστε να τους διευκολύνει στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω Covid-19.

«Να βγει ο ΦΠΑ από την Υγεία – Χρειάζεται τόνωση ο κλάδος αυτοκινήτου»

Για τα ασφάλιστρα υγείας υπογράμμισε με έμφαση ότι «τα προϊόντα του κλάδου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά και πάμφθηνα. Πρέπει να το εκμεταλλευτεί η ελληνική κοινωνία. Αργότερα αυτές οι τιμές, ανάλογα και με την πορεία της νοσηρότητας και άλλων μακροοικονομικών στοιχείων, θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω. Η κυβέρνηση βάζοντας ΦΠΑ (24%) στις αποζημιώσεις υγείας επιβαρύνει ασφάλιστρα και πελάτες. Δεν πρέπει να υπάρχει ΦΠΑ από τις αποζημιώσεις υγείας. Αν βγει ο ΦΠΑ δεν θα χρειαστούν αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Γενικότερα πρέπει να περιοριστούν οι φόροι. Μόνο από αυτούς έχει επιβαρυνθεί το ασφάλιστρο κατά 30%».

Στον τομέα του Αυτοκινήτου τόνισε ότι «όλη η αγορά υπολείπεται του ασφαλίστρου, το τιμολόγιο θέλει κάποια τόνωση, κάτι που δεν φάνηκε το 2020 καθώς υπήρξε… υποβοήθηση από το lockdown. Το ζητούμενο είναι η επάρκεια του ασφαλίστρου. Ανάλογα με την κυκλοφορία και τις κανονιστικές ρυθμίσεις, θα κινηθεί η πολιτική μας, ωστόσο πριν περάσει η πανδημία δεν αναμένονται αυξήσεις».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «το δικό μας  business plan βάζει υψηλότερο loss ratio σε υψηλότερα ασφάλιστρα. Διατηρούμε επιπλέον υψηλά αποθέματα για να υποστηρίξουμε την ομαλή λειτουργία του χαρτοφυλακίου μας. Παράλληλα η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι το… πληρώνουμε αμέσως, δεν επιλέγουμε την δικαστική οδό».

Ακραία σενάρια για νέα κρίση και… σεισμό

Τέλος παραδέχτηκε ότι η εταιρεία έχει επεξεργαστεί σενάρια για το…χειρότερο, όπως π.χ. μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση θυμίζοντας ότι «μία τέτοια κρίση βιώσαμε στις αρχές της πανδημίας όπου στο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο είχαμε απώλειες 25% οι οποίες στη διάρκεια της χρονιάς υποχώρησαν για να κλείσουμε τελικά τη χρονιά με κέρδη 4,7 εκατ. ευρώ». Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει επεξεργαστεί ακόμη και σενάριο για μεγάλο σεισμό, σύμφωνα με το οποίο αντασφαλιστές να μην μπορούν να πληρώσουν απαιτήσεις παρά την υψηλή τους πιστοληπτική διαβάθμιση.

«Δεν αποκλείεται τίποτα, όμως έχουμε άλλα στο μυαλό μας»

Σε ερώτηση για το ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της εταιρείας σε ενδεχόμενη πρόταση εξαγοράς της, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά ελέγχεται πλέον εξ’ ολοκλήρου από ξένους ομίλους, ο ιδρυτής και CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα αλλά δεν είναι στο μυαλό μας, αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει πως θα πετύχουμε τους στόχους του 2021». Πρόσθεσε με έμφαση ότι «εμείς υπηρετούμε τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, των μετόχων και των εργαζομένων μας. Αν κάποιος φερέγγυος επενδυτής έκανε μία πρόταση που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα όλων, θα την εξετάζαμε με μεγάλη προσοχή».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ