Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λιανεμπόριο: Ανοίγουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα - Κλειστά στη Κοζάνη

Πηγή: Eurokinissi

Με τρεις διαφορετικές «ταχύτητες» μπαίνει η ερχόμενη εβδομάδα για το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, καθώς το επιδημιολογικό προφίλ της κάθε περιοχής είναι διαφορετικό. Τα καταστήματα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου ανοίγουν σε Πάτρα και συμπρωτεύουσα ενώ θα παραμείνουν κλειστά στην Κοζάνη.

Παράλληλα καταργείται το "πλαφόν" των 20 ατόμων ανά κατάστημα ανεξαρτήτως επιφανείας και τετραγωνικών μέτρων, ρύθμιση που είχε οδηγήσει μεγάλα καταστήματα στην σκέψη να παραμείνουν κλειστά. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός :

  1. στην Αχαΐα τα καταστήματα θα ανοίξουν με τις μεθόδους του click away και click in shop, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη επικράτεια. Δηλαδή τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά με ραντεβού για παραλαβή εκτός ή εντός του καταστήματος. 
  2. στη Θεσσαλόνικη τα καταστήματα θα δεχτούν δια ζώσης τους πελάτες αλλά μόνο μέσω click away, δηλαδή θα επιτρέπεται μόνο η παραλαβή εκτός του καταστήματος 
  3. στην Κοζάνη «το επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου».

Τι ισχύει για Jumbo, IKEA, Praktiker

Καταργείται ο "κόφτης" των 20 ατόμων ανά κατάστημα, που είχε οδηγήσει αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων όπως η ΙΚΕΑ στην απόφαση να λειτουργήσει την τρέχουσα εβδομάδα σχεδόν όλα τα καταστήματά της μόνο με click away και όχι με click in shop. Άλλες επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλα καταστήματα όπως η Jumbo, εφάρμοσαν αυστηρό χρονικό όριο 30 λεπτών για την παραμονή των πελατών οτυς μέσα στο κατάστημα. Από την Δευτέρα καταργείται το ανώτατο όριο των 20 πελατών ανά κατάστημα, ανεξαρτήτως επιφάνειας, και επανέρχεται ο γενικός κανόνας που ισχύει και στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή πλέον ισχύουν τα εξής:

  • Για τα καταστήματα έως 500 τ.μ.: Αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. 
  • Για τα καταστήματα άνω των 500 τ.μ.: Αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. για τα πρώτα 500 τ.μ. + 1 άτομο ανά 100 τ.μ. για τις επιφάνειες πέραν των 500 τ.μ.

Ο πελάτης θα κλείνει ραντεβού για την αγορά του και θα μπορεί πλέον να μπαίνει κανονικά μέσα στο κατάστημα και να ψωνίζει χωρίς χρονικό ή άλλο όριο πέραν των περιορισμών ανά τ.μ. Όπως διευκρίνησε σήμερα η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, υπήρξε εισήγηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να αυξηθεί το όριο επισκεπτών στα μεγάλα καταστήματα και κρίθηκε ότι ήταν εύλογο και έγινε δεκτό.

Πως μπήκε ο ¨κόφτης" των 20 ατόμων

Ο «κόφτης» των 20 ατόμων που αίρεται πλέον είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στη διοίκηση της αλυσίδας Jumbo, η οποία όμως τελικά λειτούργησε και με click in shop στα φυσικά της καταστήματα την τρέχουσα εβδομάδα. Πλέον μέσα στα Jumbo, στα Praktiker κλπ θα μπορούν να βρίσκονται περισσότεροι από 20 πελάτες, ανάλογα με τα τ.μ.  

Τα καταστήματα μεγάλης επιφάνειας είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης να πρέπει να περάσει σχεδόν από όλα τα τμήματα πριν αποχωρήσει και συνήθως η παραμονή του μεσα στο κατάστημα είναι μεγάλη. Γι αυτό και το πλαφόν των 20 ατόμων είχε γεννήσει σκέψεις εθελοντικής αναστολής λειτουργίας. 

Το πλαφόν των 20 ατόμων τέθηκε για πρώτη φορά στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου την περασμένη Δευτέρα, ενώ στην προηγούμενη φάση που είχαν λειτουργήσει τα μαγαζιά, επιτρεπόταν να βρίσκονται σε ένα κατάστημα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., κανόνας που ισχύει σήμερα και στα σούπερ μάρκετ. Την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να τεθεί κι ένας επιπλέον περιορισμός, σύμφωνα με τον οποίο θα επιτρέπονται έως 20 πελάτες, είτε το κατάστημα είναι 500 τ.μ. είτε 20.000 τ.μ. Το μέτρο αυτό δεν περπάτησε, καθώς ακόμη και οι αλυσίδες που αποφάσισαν να ανοίξουν τα φυσικά τους καταστήματα πολλών τετραγωνικών μέτρων έκαναν λόγο για απόφαση με σημαντικό οικονομικό κόστος.

Τι θα ισχύσει για τα εμπορικά κέντρα

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα τα εμπορικά κέντρα, καθώς η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ήταν αρνητική για την επαναλειτουργία των malls. Όπως αναφέρεται, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, καθώς σε αυτούς τους χώρους ο κόσμος τείνει να συναθροίζεται στους διαδρόμους.

ΟΠΑΠ και Πολυκαταστήματα

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ σ’ όλη την επικράτεια, ενώ για τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, η απαγόρευση λειτουργίας παρατείνεται και την επόμενη εβδομάδα σ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν ανακοινώσε αλλαγές όσον αφορά τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο. Αρα παραμένει η απαγόρευση για τις καθημερινές (Δευτέρα - Παρασκευή).

Η ενημέρωση του υπ. Υγείας για την πορεία της πανδημίας - Τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο - Τι αλλάζει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Η ενημέρωση του υπ. Υγείας για την πορεία της πανδημίας - Τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο - Τι αλλάζει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Posted by imerisia.gr on Friday, April 9, 2021

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ