Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΤΑΣΥ: Επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ σε Μετρό και Τραμ - Τα έργα σε εξέλιξη

Το Μετρό και το Τραμ της Αθήνας επανεκκινούν μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος έργων που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, Αθανάσιος Κοτταράς. Τονίζει πως η προσπάθεια για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής συνεχίζεται και εντατικοποιείται με επιπλέον ελεγκτές και ελέγχους, την ώρα που για πρώτη φορά το Μετρό «ξενυχτά» και κινείται σε 24ωρη βάση κάθε Σαββατόβραδο.

Μάλιστα, περισσότεροι από 52.000 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, επέλεξαν το περασμένο Σάββατο για τις νυχτερινές μετακινήσεις τους το Μετρό και το Τραμ. Για την εξυπηρέτησή τους πραγματοποιήθηκαν 55 επιπλέον δρομολόγια στις 2 Γραμμές του Μετρό και 30 στο Τραμ.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ, Αθανάσιου Κοτταρά, στη δημοσιογράφο Βάσω Κουτσούμπα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το στοίχημα της ΣΤΑΣΥ

Κύριε Κοτταρά, έχετε δηλώσει πως το στοίχημα για τη ΣΤΑΣΥ είναι η βελτίωση των μετακινήσεων των πολιτών. Ποιο είναι το σχέδιο για να κερδίσετε το στοίχημα;

Η βελτίωση των καθημερινών μετακινήσεων των πολιτών είναι ένα στοίχημα που θέσαμε εξαρχής στη ΣΤΑΣΥ και πρέπει να κερδηθεί. Για να το πετύχουμε, τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε εντατικά και με σχέδιο, στοχοπροσηλωμένα στη συνολική αναβάθμιση των δικτύων του Μετρό και του Τραμ της Αθήνας.

Θέσαμε 3 βασικές προτεραιότητες: την αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, των υποδομών και των συστημάτων λειτουργίας, την ενίσχυση και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την άνοδο των εσόδων μέσω της καταπολέμησης της εισιτηριοδιαφυγής.

Συχνότητα δρομολογίων

Ναι αλλά οι επιβάτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συχνότητα των δρομολογίων ειδικά στο Μετρό…

Το Μετρό είναι το αγαπημένο μέσο μαζικής μεταφοράς και οι επιβάτες έχουν δίκιο να ζητούν και να απαιτούν από εμάς ακόμη καλύτερες υπηρεσίες. Η συχνότητα των δρομολογίων τις ώρες αιχμής διαμορφώνεται σήμερα στα 4,5 λεπτά για τη Γραμμή 2, τα 4’ για τη Γραμμή 3 και τα 6’ για τη Γραμμή 1.

Οι παρεμβάσεις και τα έργα που δρομολογούνται, όταν ολοκληρωθούν, θα μας επιτρέψουν να έχουμε περισσότερα, άρα και συχνότερα δρομολόγια.

Τα έργα σε εξέλιξη

Ποια έργα της εταιρείας είναι σε εξέλιξη και ποια που δρομολογούνται;

Αυτήν την περίοδο «τρέχει» στη ΣΤΑΣΥ ένα πρόγραμμα έργων 100 εκατ. ευρώ, που έχουν συμβασιοποιηθεί, και παράλληλα δρομολογούνται έργα που αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Είναι μια τεράστια σε μέγεθος αλλά και σημασία επένδυση στο αστικό δίκτυο σταθερής τροχιάς της Αττικής, που όσο περνάει ο χρόνος θα γίνεται ορατή και από τους επιβάτες.

Ενδεικτικά:

  • Αναβάθμιση 14 συρμών της Γραμμής 1, που μέσα στο 2026 θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν.
  • Αντικατάσταση 32 χλμ. σιδηροτροχιάς στις Γραμμές 2 και 3.
  • Ανακαίνιση σταθμών.
  • Αντικατάσταση ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων σε όλο το δίκτυο Μετρό.
  • Αναβάθμιση με εγκατάσταση κλιματισμού σε 12 συρμούς των Γραμμών 2 & 3.
  • Ανάταξη 5 συρμών για τις ίδιες Γραμμές.
  • Αναβάθμιση 10 συρμών για τη Γραμμή 1.

Καταπολέμηση εισιτηριοδιαφυγής

Για το καυτό θέμα της εισιτηριοδιαφυγής. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ελέγχους στα Μέσα…

Η ΣΤΑΣΥ πρώτη άγγιξε μια μεγάλη πληγή για τις αστικές συγκοινωνίες, την εισιτηριοδιαφυγή. Ο μηχανισμός ελέγχου επανασχεδιάστηκε από μηδενική βάση, οι έλεγχοι διευρύνθηκαν σε όλο το δίκτυο, το σώμα ελεγκτών ανασυγκροτήθηκε, αριθμεί σήμερα 119 ελεγκτές και θα ενισχυθεί με 54 ακόμη εργαζόμενους ως το τέλος του χρόνου.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται στο δίκτυο ξεπερνούν τους 400.000 τον μήνα και στόχος είναι, το τελευταίο 3μηνο του έτους, οι έλεγχοι να φθάσουν τους 600.000 τον μήνα, με προοπτική περαιτέρω αύξησης το 2026.

Η όλη προσπάθεια αντικατοπτρίζεται στις αυξημένες κατά 3,2 εκατ. ευρώ εισπράξεις από πωλήσεις κομίστρου και τις αυξημένες κατά 7,2 εκατ. επικυρώσεις το 8μηνο του 2025.

Σχέδιο «Αριάδνη» για την ασφάλεια

Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η ασφάλεια. Πολύ συχνά έχουμε κλοπές, φθορές, συμπεριφορές παραβατικότητας. Ποιες είναι οι κινήσεις σας;

Η εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας «Αριάδνη» έχει οδηγήσει συνολικά σε 3.058 προσαγωγές και 1.706 συλλήψεις ατόμων στο δίκτυο του Μετρό και του Τραμ για αδικήματα όπως κλοπές, φθορές, γκράφιτι και αθλητική βία.

Από τον Μάρτιο του 2021 αστυνομικοί του σχεδίου «Αριάδνη» της ΕΛΑΣ επιχειρούν στο δίκτυο με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και διερεύνησης περιστατικών. Είναι σε εξέλιξη διαβούλευση της ΣΤΑΣΥ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για περαιτέρω αύξηση της αστυνομικής δύναμης.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αντικατάσταση 5.600 μέτρων περίφραξης της Γραμμής 1 με νέα κιγκλιδώματα, ενώ σχεδιάζεται και η εγκατάσταση καμερών σε όλο το μήκος της.

Τα drones, εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες και προβολείς, ενισχύουν τη φύλαξη του δικτύου, αντιλαμβάνονται έγκαιρα κινδύνους και αποτρέπουν επιθέσεις σε συνεργασία με τους φύλακες και την ΕΛΑΣ.

Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού

Ένα από τα πάγια αιτήματα των εργαζόμενων είναι η ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού. Το πλάνο της εταιρείας;

Συνεχίζεται το 2025 η προσπάθεια ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό. Αυτήν την περίοδο, 31 νέοι οδηγοί πιάνουν «τιμόνι» σε Μετρό και Τραμ, 12 ξεκινούν εκπαίδευση και η εταιρεία προχωρά σε προσλήψεις 80 οδηγών, 94 τεχνιτών, 30 σταθμαρχών και 29 ελεγκτών κομίστρου.

Οι εργαζόμενοι κουβαλούν πολύτιμη εμπειρία πολλών χρόνων. Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η κατάρτιση γίνονται παρακαταθήκη για τους νέους που μαθαίνουν δίπλα στους παλιούς συναδέλφους τους.

Αποτελέσματα της 24ωρης λειτουργίας

Τα αποτελέσματα από την 24ωρη λειτουργία Μετρό και Τραμ;

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στις Σταθερές Συγκοινωνίες της Αθήνας. Η 24ωρη λειτουργία, σε μόνιμη βάση κάθε Σαββατόβραδο, των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό και του Τραμ, αλλάζει τα δεδομένα των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα.

Όταν διατυπώθηκε η πρόταση από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ξεκίνησε για εμάς στη ΣΤΑΣΥ ένας μαραθώνιος δοκιμών και προετοιμασιών. Το εγχείρημα ήταν απαιτητικό, αλλά οι υπηρεσίες του δικτύου πέρασαν τις εξετάσεις.

Περισσότεροι από 52.000 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους νέοι, επέλεξαν το περασμένο Σάββατο για τις νυχτερινές μετακινήσεις τους το Μετρό και το Τραμ. Για την εξυπηρέτησή τους πραγματοποιήθηκαν 55 επιπλέον δρομολόγια στις 2 Γραμμές του Μετρό και 30 στο Τραμ.

Το ότι φθάσαμε στη μονιμοποίηση του μέτρου, οφείλεται στους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ που ανταποκρίθηκαν στη νέα πρόκληση με επιτυχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ