Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λιανεμπόριο: Πώς το self test για τους εργαζόμενους φέρνει το επόμενο βήμα στην αγορά

καταστήματα κορονοϊός αγορά
Πηγή: Eurokinissi

Υποχρεωτικό αναμένεται να είναι από το τέλος της εβδομάδος το self test για τους εργαζόμενους στον λιανικό εμπόριο, μέτρο που γίνεται αποδεκτό από τον εμπορικό κόσμο, αφού όπως σημειώνεται πρόκειται για ένα θετικό μέτρο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το υποχρεωτικό self test στο λιανικό εμπόριο ήταν προγραμματισμένο να ισχύσει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων. Ωστόσο, κάποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία προμήθειας, το έφεραν πίσω, ενώ προηγήθηκαν οι μαθητές και οι καθηγητές των λυκείων.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό το μέτρο θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, χαρακτηρίζει την απόφαση για το «άνοιγμα» των self test με στόχο τον εντοπισμό του κορονοϊού και στους εργαζόμενους του λιανεμπορίου, ως ένα ακόμα βήμα προς την «επόμενη ημέρα».

Υποτονική η κίνηση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα 

Σήμερα πάντως τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όπου τα καταστήματα λειτούργησαν για πρώτη ημέρα. Στη «νύμφη του Θερμαϊκού» μάλιστα οι καταναλωτές μπορούσαν να ψωνίσουν μόνο με παραγγελία και έξω από το κατάστημα (click away).

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, υποτονική ήταν η κίνηση στις δύο αυτές πόλεις, κάτι που άλλωστε, είχε συμβεί την περασμένη Δευτέρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όταν και επαναλειτούργησε εκ νέου το λιανικό εμπόριο.

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, που άνοιξαν τα καταστήματά τους με καθυστέρηση μίας εβδομάδας, σε σχέση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ευελπιστούν ότι σύντομα θα ισχύσει το «click-inside», επιτρέποντας τις αγορές εντός του καταστήματος πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, από την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου «θα μπορέσουμε να πάμε και σε click inside».

Χθες στη Θεσσαλονίκη, αρκετά καταστήματα ανέβασαν ρολά, για να εξυπηρετήσουν το καταναλωτικό κοινό με click away, αλλά δεν ήταν και λίγα αυτά που παρέμειναn κλειστά. Oπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης, «το συγκεκριμένο σύστημα δε λειτουργεί καλά για ορισμένα προϊόντα, που οι καταναλωτές χρειάζεται να δοκιμάσουν, όπως τα ρούχα ή τα παπούτσια, αλλά κι όταν δεν υπάρχει e-shop»..

«Βλέποντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και με κάθε σεβασμό στη δημόσια υγεία, θεωρούμε ότι από τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να πάμε σε click inside, γιατί παρά την αύξηση των τεστ ημερησίως, έχουμε βελτίωση της εικόνας», σημειώνει ο Π. Φιλιππίδης, υποστηρίζοντας ότι ούτε το click inside είναι επαρκές, αλλά χρειάζονται «λύσεις πιο συμβατές με την επιβίωση της αγοράς», όπως η «κανονική» λειτουργία των καταστημάτων, με τους αναγκαίους περιορισμούς σε αριθμό καταναλωτών ανά τετραγωνικό και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ναι από Β. Κορκίδη στο self test

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής αναφέρει τα εξής: «Η καθιέρωση υποχρεωτικής διενέργειας των self test και στους εργαζομένους του λιανεμπορίου είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα της μεταβατικής περιόδου προς την "επόμενη ημέρα". Την ημέρα που πλέον δεν θα χρειαστεί το λιανεμπόριο να υποστεί τα όσα υπέστη εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.

Aξιο υπενθύμισης είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα όποια μέτρα προστασίας προτάθηκαν από τους λοιμωξιολόγους και υιοθετήθηκαν από την πολιτεία ακολουθήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια από το λιανεμπόριο, που αναμένει τη δική του «ανάσταση» ενόψει της Πασχαλινής αγοράς. Θέλουμε το λιανεμπόριο να λειτουργήσει με ασφάλεια ενώ παράλληλα ευελπιστούμε στην σταδιακή αλλά γρηγορότερη χαλάρωση των μέτρων με παράλληλη επιτάχυνση των εμβολιασμών».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ