Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βασιλάκης: Από 6 ως 12 Μαΐου οι όροι της αύξησης - Θα αντέξουμε φέτος όσο δύσκολα κι αν είναι

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

H αντοχή και η ευελιξία είναι τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε και αυτήν τη χρονιά που παραμένει δύσκολη είπε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του έτους 2020.

Οπως σημείωσε, το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν το ίδιο δύσκολο με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, που ήταν από τα πιο αδύναμα της χρονιάς και εκτιμά βελτίωση από τον Ιούνιο και μετά και κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου, ο Ευτύχης Βασιλάκης τόνισε ότι σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από τις 6 ως τις 12 Μαΐου να γίνουν γνωστοί οι όροι της αύξησης κεφαλαίου, που θα γίνει με συμμετοχή των παλαιών μετόχων.

Τα νέα κεφάλαια που θα ενισχύσουν την εταιρεία θα φτάσουν συνολικά τα 180 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 60 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση κεφαλαίου και τα 120 εκατ. από την επιδότηση) και όπως εκτίμησε θα είναι αρκετά για να στηρίξουν την εταιρεία όσο δύσκολη και αν τελικά αποδειχτεί η φετινή χρονιά. Αν και πολλές φορές παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί αν γνωρίζει τον ρυθμό της ανάκαμψης, υπάρχουν τα δεδομένα των εμβολιασμών και οι εκτιμήσεις για καλοκαιρινή σεζόν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επίσης πρόσθεσε ότι το 2021 δεν θα έχει τα κόστη του hedging που είχε το 2020 και έτσι τα κεφάλαια που υπολογίζεται ότι θα καούν, θα είναι μικρότερα από πέρσι. 

TO 2020 έκλεισε με ρευστότητα 478 εκατ.

«Αντέξαμε να επιβιώσουμε χωρίς να μειωθεί η ρευστότητα κάτω από 400 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης, τονίζοντας ότι το 2020 έκλεισε με ρευστότητα 478 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Το 2020 συνολικά η εταιρεία χρειάστηκε να «κάψει» 280 εκατ. ευρώ από τα οποία 80 στα κόστη hedging και 50 εκατ. στις αγορές αεροπλάνων.

Οι προοπτικές

Σχετικά με την προοπτική για φέτος, ο κ. Βασιλάκης τόνισε, ότι προς το παρόν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι είναι πολύ λίγες γιατί ακόμη κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι το καλοκαίρι. Η πορεία των εμβολιασμών δείχνει ότι θα έχει φτάσει να έχει εμβολιαστεί το 45-50% του ενήλικου πληθυσμού στα μέσα Ιουνίου στην Ευρώπη κάτι που μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη διάθεση και δυνατότητα για ταξίδια.

Αν οι περιορισμοί μειωθούν, ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι καλύτεροι και η καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται από τον Ιούλιο και μετά με την κίνηση στο 75% του 2019, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 η κίνηση εκτιμάται στο 35% μιας κανονικής χρονιάς.

Επίσης εκτίμησε ότι ουσιαστική σταδιακή ανάκαμψη θα καταγραφεί στην αερομεταφορά της Ευρώπης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης του βελτιωμένου ρυθμού εμβολιασμών και της αποτελεσματικής εφαρμογής του ψηφιακού πράσινου διαβατηρίου (digital green passport) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αναμένεται το αργότερο από τα τέλη Ιουνίου.

Οπως ανάεφερε, στα 18-20 εκατ. θα φτάσει η ρευστότητα που θα «καεί» το πρώτο τρίμηνο και τον Μάιο ή Ιούνιο η εταιρεία θα έχει φτάσει σε break even, αν υπάρξει σταδιακό άνοιγμα, χωρίς όμως να έχει καλύψει όσα θα έχει «κάψει» τους πρώτους μήνες τους έτους.

Οι παραλαβές των Airbus A320 neo

H εταιρεία θα παραλάβει εντός του Μαΐου το τέταρτο Α321neo και ένατο συνολικά αεροπλάνο της οικογένειας Airbus A320 neo από τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών,  που είναι προγραμματισμένη έως το 2026. Από αυτά, τα 30 θα τα παραλάβει από το 2022 ως το 2024.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ