Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σούπερ μάρκετ: Ερχεται η «Πρωτοβουλία 1.000 κωδικοί» - Μειώσεις τιμών 8% με 10%

Με ένα στρογγυλό ταμπελάκι που θα φέρει την ένδειξη «Πρωτοβουλία 1.000 κωδικοί» θα επισημαίνονται τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που θα συμμετέχουν στην δράση της μείωσης τιμών, η οποία ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα. Το ταμπελάκι δεν θα έχει το ίδιο χρώμα παντού, καθώς θα φέρει τα χρώματα της εκάστοτε αλυσίδας, ωστόσο συμφωνήθηκε να έχει στρογγυλό σχήμα, ώστε να ξεχωρίζεται από τους καταναλωτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λίστες με τους εκατοντάδες κωδικούς εστάλησαν από 10 αλυσίδες σούπερ - μάρκετ στο υπουργείο Ανάπτυξης χθες το απόγευμα και περιλαμβάνουν μειώσεις τιμών από περίπου 50 εταιρείες - προμηθευτές, στις οποίες έχουν προσθέσει και τα σούπερ - μάρκετ τις δικές τους μειώσεις. 

Τώρα πρέπει να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων αυτών (και να ολοκληρωθούν οι αποστολές στοιχείων στο υπουργείο Ανάπτυξης από κάποιες επιχειρήσεις που ενδεχομένως δεν έχουν ακόμη στείλει) ώστε να ξεκινήσει η δράση.

Μειώσεις 8% - 10%

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στην «Η» πως οι μειώσεις που έχουν δοθεί κινούνται μεσοσταθμικά στο 8% - 10%, ενώ έχουν ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης, καθώς ξεκινούν και χαμηλότερα από 5%, ενώ εκτείνονται έως και 20%

Η εκτίμηση είναι πως οι αρχικές λίστες με τις οποίες θα ξεκινήσει η δράση περιλαμβάνουν πολλές εκατοντάδες προϊόντα από διάφορες κατηγορίες. «Είναι σίγουρα πολύ πάνω από 500 και σταδιακά θα φτάσουν τα 1.000», έλεγαν στην «Η» καλά πληροφορημένες πηγές. Εκτιμήσεις και από άλλες πηγές έκαναν λόγο για έναν αριθμό που μέχρι χθες προσέγγιζε τα 700 - 800 προϊόντα. 

Και πέρσι η δράση ξεκίνησε με μια μικρότερη λίστα προϊόντων, η οποία στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και έφτασε τους 750 κωδικούς. Φέτος ο στόχος είναι να ξεκινήσει η δράση με περισσότερα προιόντα στο «καλάθι» της και σταδιακά να ξεπεράσει τα 1.000. 

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η προστασία του καταναλωτή 

Την δράση προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είπε χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης «Στρογγυλής Τραπέζης για την Προστασία του Καταναλωτή», που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας, ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής τίθενται η προστασία του καταναλωτή και η αντιμετώπιση του κόστους ζωής. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής εποπτείας, με διοικητή και τρεις υποδιοικητές, κάτω από την ομπρέλα της οποία θα λειτουργούν βασικοί μηχανισμοί, όπως η ΔΙΜΕΑ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Η νέα αρχή θα είναι εξοπλισμένη με ψηφιακά εργαλεία και επαρκές προσωπικό, ενώ θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

Οι τζίροι στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της CIRCANA που παρακολουθεί το οργανωμένο λιανεμπόριο, οι αυξήσεις στα τρόφιμα οδήγησαν την ενίσχυση του τζίρου στο πρώτο 8μηνο του 2025. 

Την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος η μέση τιμή στα τρόφιμα (price per unit) αυξήθηκε 2,4% όταν στα προιόντα ατομικής υγιεινής μειώθηκε 1,6% και στα απορρυπαντικά μειώθηκε επίσης 0,9%. 

Οι αυξήσεις εντοπίζονται κυρίως στα σνακ (+10,8% με αύξηση όγκου πωλήσεων +2,9%) και στα γαλακτοκομικά (8% με αύξηση όγκου πωλήσεων 6,5%) ενώ η σημαντική αύξηση τζίρου στα κατεψυγμένα (9,6%) οφείλεται κυρίως στην αύξηση όγκου πωλήσεων (9,3%). 

Πάντως οι τζίροι των σούπερ μάρκετ πέρσι ξεπέρασαν τα 13 δισ. ενώ φέτος πάμε για νέο ρεκόρ, καθώς στο 8μηνο η αξία πωλήσεων έχει φτάσει στα 9 δισ από 8,5 πέρσι. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ