Νέα
  • ΓΔ: 1450.7 +1.07%
  • Τζίρος: 28,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βουλγαρική επένδυση σε ελληνική startup που παράγει φορητές συσκευές για τεστ κορονοϊού

Η φορητή συσκευή Pebble μπορεί να πραγματοποιήσει ένα swab test για τον Covid-19
Η φορητή συσκευή Pebble μπορεί να πραγματοποιήσει ένα swab test για τον Covid-19 / Πηγή: BIOPIX-T

Σε επένδυση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στην ελληνική startup βιοτεχνολογίας BIOPIX-T προχώρησε το βουλγαρικό venture capital, Eleven Capital, μαζί με την ελληνική Metavallon VC η οποία ηγείται της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την Eleven Capital, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας και επέκτασης των λειτουργιών της BIOPIX-T, καθώς και για την αρχική παραγωγή και διανομή των προϊόντων της εταιρείας.

Pebble: Φορητή συσκευή για τεστ κορονοϊού

Η BIOPIX-T προσφέρει φορητές μοριακές συσκευές για τη διάγνωση του Covid-19, της γρίπης και άλλων μολυσματικών ασθενειών. «Το πρώτο προϊόν του BIOPIX-T, που ονομάζεται Pebble, είναι μια φορητή συσκευή μαζί με ένα testing kit που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα swab test για τον Covid-19 και να εμφανίσει τα αποτελέσματα σε λιγότερο από 30 λεπτά», αναφέρει σε σχετικό της report η Eleven Capital.

Ο Σέργιος Κατσαρός, συνιδρυτής της BIOPIX-T και επικεφαλής commercial & finance της εταιρείας, δήλωσε ότι «το Eleven Capital μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να μπει στη βουλγαρική αγορά, βοηθώντας την να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο διανομής στην περιοχή».

Σύμφωνα με την Eleven Capital, «η BIOPIX-T αναμένει τώρα να ολοκληρώσει μια διαδικασία πιστοποίησης που θα της δώσει σήμα CE για την ευρωπαϊκή αγορά. Η πρώτη παρτίδα συσκευών και test kits, Pebble, για εμπορική χρήση έχει ήδη παραγγελθεί, επομένως η αποστολή θα ξεκινήσει μόλις επιβεβαιωθεί η πιστοποίηση».

Η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα

Ο Valeri Petrov, partner της Eleven Venture Capital, ανέφερε ότι «η BIOPIX-T είναι η πρώτη μας επένδυση στην Ελλάδα και η εταιρεία ταιριάζει απόλυτα σε έναν από τους τέσσερις τομείς που εστιάζουμε -την υγειονομική περίθαλψη. Η ισχυρή ιδρυτική ομάδα της BIOPIX-T έχει ένα θεαματικό επιστημονικό υπόβαθρο και ιστορικό, που υποστηρίζονται και συνεργάζονται στενά με κορυφαία διεθνή ινστιτούτα και οργανισμούς στον συγκεκριμένο τομέα. Το προϊόν είναι πραγματικά καινοτόμο και ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη για φορητές μοριακές διαγνωστικές συσκευές που θα μπορούσαν να παράγουν αποτελέσματα ποιότητας εργαστηρίου στο σημείο φροντίδας (point-of-care). Η πλατφόρμα διαγνωστικών BIOPIX-T έρχεται εγκαίρως, πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό, τόσο αναφορικά με τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα, όσο και την εμπορική εκμετάλλευση».

Οι επενδύσεις του βουλγαρικού venture capital

Η Eleven Venture Capital μέχρι στιγμής έχει επενδύσει σε περισσότερες από 150 εταιρείες, από την ίδρυσή τους μέχρι τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι:

  • Payhawk (ψηφιακή τράπεζα υπηρεσίες που συνδυάζουν πιστωτικές κάρτες, πληρωμές, έξοδα, μετρητά)
  • Printivo (εταιρεία 3d-bioprinting)
  • Gtmhub (πλατφόρμα OKRs, μεθοδολογία management για επίτευξη σκοπών & αποτελεσμάτων)
  • Dronamics (το πρώτο διεθνές δίκτυο drone delivery)
  • Ayo (εταιρείας τεχνολογίας υγείας)
  • Boleron (ψηφιακή ασφαλιστική εταιρεία)

Το προφίλ της BIOPIX-T

Η BIOPIX-T ιδρύθηκε το 2019 και έχει την έδρα της στο Ηράκλειο της Κρήτης. CEO της εταιρείας είναι ο Γιώργος Παπαδάκης. Στοχεύει να γίνει leader καινοτομίας στον τομέα της μοριακής διαγνωστικής και να εξελιχθεί σε πολυεθνική εταιρεία με σημαντική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Σκοπός της είναι να προσφέρει φορητές συσκευές μοριακής διάγνωσης σε όσους τα έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητά τους, τη χώρα διαμονής και το επίπεδο εκπαίδευσης. Εκτιμά ακόμη ότι οι γιατροί, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα επωφεληθούν εξίσου από την τεχνολογία της, η οποία σκοπεύει να ελέγξει τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών.

Iris project

Το κορυφαίο προϊόν της είναι μια κινητή συσκευή ανίχνευσης Covid-19, που ονομάζεται Iris (εξέλιξη της οποίας είναι το Pebble) και μπορεί να εντοπίσει την παρουσία του ιού σε ένα δείγμα σε μόλις μισή ώρα. Η συσκευή λειτουργεί ακριβώς όπως ένα μίνι εργαστήριο. Η Iris, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία εκτύπωσης 3D, υποστηρίζεται από χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Εκτός από το ΙΤΕ (συντονιστής) και τη BIOPIX-Τ (κατασκευή και εμπορική διάθεση του Iris), στην κοινοπραξία συμμετέχουν 3 νοσοκομεία (UCLHUK, INSERM-Γαλλία και ULB-Βέλγιο) για τις κλινικές μελέτες, μια εταιρεία για την πιστοποίηση της μεθόδου (PKNM-Ελβετία), μια εταιρία βιοτεχνολογίας ενζύμων (EnzyQuest-Ελλάδα) και ένας τελικός χρήστης στη Ν. Αφρική (Kiara Health). Η συσκευή είναι φορητή, μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία ανίχνευση DNA που προέρχεται από ιούς και βακτήρια ή ακόμα και από μεταλλάξεις στον άνθρωπο.

Στις 10 πιο υποσχόμενες ελληνικές startups

Σημειώνεται ότι η BIOPIX-T συμπεριλήφθη στη λίστα των ευρωπαϊκών startups μεταξύ των 10 πιο υποσχόμενων ελληνικών εταιρειών που πρέπει να δει κανείς το 2021.  

Η αγορά των διαγνωστικών τεστ για μολυσματικές νόσους αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 δισ. ευρώ έως το 2025, ενώ τα companion diagnostics αναμένεται να υπερβούν τα 7 δισ. ευρώ, εκτιμήσεις ωστόσο οι οποίες είχαν γίνει πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ