Μια νέα εποχή για την ελληνική αγορά LNG ξεκινά με τη σύμπραξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΑΚΤΩΡ, οι οποίες ιδρύουν από κοινού τη Atlantic–See LNG Trade. Η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στην εμπορία και προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, με στόχο τη διάθεση ποσοτήτων σε Ουκρανία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο που η περιοχή αναζητά εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο ρωσικό αέριο.
Η συμφωνία αυτή, που ήδη χαρακτηρίζεται ως «mega deal», αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ενεργειακή συμμαχία με αμερικανική σφραγίδα
Στο νέο σχήμα η ΑΚΤΩΡ κατέχει το 60% και η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 40%, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι σύντομα θα μπει στο μετοχικό κεφάλαιο και η αμερικανική Development Finance Corporation (DFC), η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Η συμμετοχή της DFC θεωρείται ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ουάσινγκτον και επιβεβαιώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας.
Η παρουσία κορυφαίων στελεχών της DFC στην ενεργειακή διάσκεψη P-TEC, που διεξάγεται στην Αθήνα με τη συμμετοχή ΗΠΑ, ΕΕ και 24 ευρωπαϊκών χωρών, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες.
LNG από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία και τα Βαλκάνια
Η ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει να φέρει στην Atlantic–See LNG Trade μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας LNG από την αμερικανική Venture Global, ύψους έως 2 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, τα οποία θα διοχετεύονται κυρίως προς ουκρανικές εταιρείες όπως η Naftogaz και η DTEK. Οι συμφωνίες προβλέπεται να έχουν διάρκεια 20 ετών, εξασφαλίζοντας σταθερή ροή καυσίμου σε μια περιοχή που στοχεύει να απεξαρτηθεί πλήρως από τη Ρωσία μέχρι το 2028.
Από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί τις στρατηγικές ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, τη Ρεβυθούσα και το FSRU Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας ως πύλης εισόδου αμερικανικού LNG στην Ευρώπη.
Επενδύσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων και σχέδια για νέα έργα
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μέσω της Atlantic–See LNG Trade σχεδιάζεται επένδυση περίπου 1 δισ. δολαρίων για την απόκτηση τεσσάρων πλοίων μεταφοράς LNG (LNG carriers), τα οποία θα εξυπηρετούν τις νέες εξαγωγικές ροές προς τα Βαλκάνια και την Ουκρανία. Το project αναμένεται να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την DFC, ενισχύοντας τον διατλαντικό χαρακτήρα της συνεργασίας.
Παράλληλα, η συμφωνία φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο και για μελλοντικές συνέργειες ανάμεσα σε ΑΚΤΩΡ και ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως η πιθανή συμμετοχή της πρώτης στη «Θερμοηλεκτρική Λάρισας», μονάδα ισχύος 792 MW που αναπτύσσεται με μετόχους τη ΔΕΠΑ (35%) και τη Volton (10%).
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Την προεδρία του νέου σχήματος αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ακόμη οι Αναστάσιος Αρανίτης, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος και Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος.