Νέα
  • ΓΔ: 910.98 +0.43%
  • Τζίρος: 15,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μονάδες απορριμμάτων: Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί σε όλη την Ελλάδα - Ποιες μπλοκάρουν

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα για τις υπό υλοποίηση Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (MEA). Εκτός από τη μονάδα της Ζακύνθου, για την οποία αναδείχθηκε ο μειοδότης, την επαναδημοπράτηση της μονάδας στην Κέρκυρα, την εκκίνηση της λειτουργίας της μονάδας στην Ηλεία, και την ανάδειξη των μνηστήρων για τη Ναύπακτο, ένας σημαντικός αριθμός ΜΕΑ αναμένεται να δημοπρατηθεί άμεσα.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να κάνουμε λόγο για τουλάχιστον 16 μονάδες απορριμμάτων, για τις οποίες έχουν γίνει ή αναμένεται η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών. Από την άλλη δύο μονάδες φαίνεται ότι απομακρύνονται από το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης.

Ποιες μονάδες πάνε για δημοπράτηση

Ξεκινώντας από τις μονάδες για τις οποίες αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση και πιο συγκεκριμένα εντός του τρέχοντος μήνα, μεταφερόμαστε κυρίως στο Νότιο Αιγαίο. Στην εν λόγω Περιφέρεια αναμένονται το επόμενο διάστημα οι δημοπρατήσεις για τις μονάδες στην Κάρπαθο, τη Ρόδο και τη Μήλο.

Πρόκειται για έργα που έχουν πάρει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση από το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και αναμένεται η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνεδρίαση για τη μονάδα στη Μήλο και αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης.

Ανάδειξη μειοδοτών

Το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής έργο διαχείρισης απορριμμάτων είναι η μονάδα στο Γραμματικό, η οποία μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από τα τέλη του 2020, όταν και πήρε το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Σε αυτό το έργο αποφασίστηκε η μετακίνηση της υποβολής προσφορών στα τέλη του τρέχοντος έτους. 

Μία ακόμα μονάδα που προσελκύει το ενδιαφέρον είναι αυτή της Σητείας, για την οποία έχουν ήδη ανοίξει οι τεχνικές προσφορές. Η αξιολόγηση τους είναι σε εξέλιξη για να ακολουθήσει και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Οσον αφορά στην έτερη μονάδα απορριμμάτων στη Χερσόνησο της Κρήτης, ο διαγωνισμός “πάγωσε”, καθώς έχει γίνει προσφυγή κατά της διακήρυξης στην Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Ωστόσο, οι τεχνικές προσφορές έχουν ανοίξει και ανάλογα με τη γνωμοδότηση της ΑΕΠΠ, θα έχουμε και τις ανάλογες εξελίξεις.

Με προσφυγή στην ΑΕΠΠ «κόλλησε» και η μονάδα στην Κεφαλονιά, καθώς προσέφυγε η ΗΛΕΚΤΩΡ. Ωστόσο, η γνωμοδότηση της αρχής ήταν αρνητική και ο ήδη προκηρυγμένος διαγωνισμός προχωράει πλέον χωρίς εμπόδια. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως 3 εταιρίες (ΑΝΩΝ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Οσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα σε τροχιά δημοπράτησης έχει μπει η μονάδα του Αγρινίου. Ως ημερομηνία καταληκτικής υποβολής των προσφορών έχει οριστεί η 22η Απριλίου, ενώ η αποσφράγιση τους αναμένεται στις 28 του ίδιου μήνα.

Κλείνοντας η μονάδα των Τρικάλων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 5 σχημάτων, τα οποία είναι τα εξής:

  1. ΤΕΝΕΡΓ ΑΒΕΤΕ
  2. ΘΑΛΗΣ Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες
  3. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
  4. ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT
  5. ΕΡΕΤΒΟ-Γκολιόπουλος


Οι προσφορές βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, ενώ σύντομα θα αξιολογηθούν και οι οικονομικές.

Δημοπρατήσεις εντός του έτους

Οσον αφορά στις υπόλοιπες μονάδες που αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του 2021 έχουμε συνολικά 9 μονάδες. Να σημειώσουμε πως πρόκειται για έργα που έχουν λάβει το πράσινο φως στην πλειοψηφία τους από το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Οι εν λόγω μονάδες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο Νότιο Αιγαίο και αφορούν στη Λέρο, τη Νάξο, την Τήνο, τη Σύρο και την Άνδρο. Επίσης, σε τροχιά δημοπράτησης μπαίνει και η μονάδα στην Πάτρα, τη Λάρισα, το Δυτικό και τον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες μονάδες αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί έως τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, κ. Μιχάλη Γεράνη.

Σχετικά με τη μονάδα απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, έχει δημιουργηθεί ένα εμπόδιο, το οποίο αφορά στην προσφυγή του Δήμου Λαγκαδά και φορέων της περιοχής στο ΣτΕ με την εκδίκαση της υπόθεσης να αναμένεται.

Τα αμφίβολα έργα του 2021

Μία μονάδα απορριμμάτων για την οποία οι εξελίξεις δεν είναι τόσο θετικές είναι αυτή της Καβάλας. Το έργο έχει οδηγηθεί σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού από τις αρχές του 2021. Ωστόσο, με μία ακόμη προσφυγή προς την ΑΕΠΠ, και αυτή τη φορά από την ΗΛΕΚΤΩΡ, ο διαγωνισμός ακυρώνεται και μετατίθεται για το μέλλον.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ