Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Με τι καύσιμα ανοίγει η αγορά: Το χρονοδιάγραμμα για Επιστρεπτέα 7 και εστίαση (vid)

Εστίαση / Πηγή: IntimeNews
Εστίαση / Πηγή: IntimeNews

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7. Για την εξέλιξη της διαδικασίας και την έναρξη των καταβολών στους δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους αναμένεται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, με την οποία θα «κλειδώσει» ο αλγόριθμος του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Στην επίμαχη ΚΥΑ, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την δημοσίευσή της, έρχονται σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τις αναστολές συμβάσεων, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις σε φαινόμενα καταστρατήγησης ακόμα και διαφθοράς και απάτης από επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του κράτους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως το επικρατέστερο σενάριο είναι οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και πριν το Πάσχα.

Παράλληλα έρχεται και το πρόγραμμα της οικονομικής ενίσχυσης στην εστίαση - η οποία ανοίγει στις 3 Μαΐου- και αφορά στην επιδότηση κεφαλαίου κίνησης μέσω ΕΣΠΑ. Κληθείς να σχολιάσει την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά  σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Η ημερομηνία ενάρξεως είναι η άδεια που δίνει το κράτος. Το ποιος θα ανοίξει στις 3, στις 4 ή στις 5 είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία». Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαια επανεκκίνησης προκειμένου να δεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων αναμένεται να ανοίξει στις 6 Μαΐου, ενώ οι καταβολές θα πραγματοποιηθούν μέσα στον ίδιου μήνα.

Επίσης, αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις 1000 έως 4000 ευρώ στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Απρίλιο, καθώς και η αποζημίωση των 3.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τέλος αναμένονται και οι καταβολές από τις Περιφέρειες στο πλαίσιο της Μη Επιστρεπτέας, καθώς και η επιδότηση πάγιων δαπανών, πρόγραμμα το οποίο θα τρέξει μέσα στον Μάιο.

Οι αλλαγές και το φρένο σε απάτες

«Μπλόκο» σε επιτήδειους που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν καταστρατηγώντας τα μέτρα οικονομικής στήριξης για την πανδημία βάζουν τα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, στέλνοντας ταυτόχρονα τους υπαίτιους στην Δικαιοσύνη. Στα δίχτυα των ελέγχων πιάστηκαν «χτυπητές» υποθέσεις απάτης από επιχειρηματίες και εργοδότες που επιχείρησαν να καρπωθούν υψηλά ποσά εκμεταλλευόμενοι τα μέτρα στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό έρχονται σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τις αναστολές συμβάσεων, με στόχο την αποφυγή αυθαιρεσιών:

Στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές κυρώσεις σε περίπτωση υπόνοιας καταστρατήγησης των διατάξεων.

Εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Το πεδίο της σχετικής ρύθμισης θα καταλαμβάνει όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Οι υποθέσεις απάτης

Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χθες, εγγράφως, από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Αττικής, να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, και οι οποίες καταβλήθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ουκύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ουκύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ουκύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Καφετέρια με 150 εργαζόμενους
Αναφορικά με τα μέτρα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε όλη την Ελλάδα – σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ – για την ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ανέδειξαν περιπτώσεις φαινομένων καταστρατήγησης του εν λόγω πλαισίου από «επιτήδειους» εργοδότες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι! Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Καθώς τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε εικονικές προσλήψεις, συντάσσεται σχετικός φάκελος για να σταλεί στον Εισαγγελέα και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά.

Κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν αυτή τη στιγμή και άλλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες – αδικαιολόγητες – ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, πραγματοποιούνται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσαν εντολή να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και να συνεργαστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την ταχεία ολοκλήρωση των φακέλων. Οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαιώνουν ότι σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν και θα διαβιβαστούν άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και θα ακολουθήσουν οι προσήκουσες κατά περίπτωση ενέργειες.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ