Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκή κάρτα «ψηφίζει» η Viva Wallet - Κόντρα στην Ενωση Τραπεζών

Αποστάσεις από τις συστημικές τράπεζες που εμφανίζονται απρόθυμες να εισχωρήσουν στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό σχήμα καρτών λαμβάνει η Vivabank, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου Viva Wallet.

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πηγές της Viva αναφέρουν ότι το σχήμα καρτών που ετοιμάζει η ΕΕ αποτελεί «πεδίο έντονης συζήτησης για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας» και ασκούν κριτική για «υπέρογκες χρεώσεις εις βάρος επιχειρήσεων και καταναλωτών» στη χώρα μας. Όπως έχει ήδη αναφέρει σε ρεπορτάζ η «Η», στόχος των ευρωπαϊκών αρχών είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία λύση πληρωμών την οποία ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει με την ίδια ευκολία, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης, χωρίς να μεσολαβούν οι προμήθειες των αμερικανικών σχημάτων καρτών (Mastercard/Visa) που έχουν μέχρι σήμερα τον έλεγχο των παγκόσμιων πληρωμών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη 22 ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εισχωρήσει στο σχήμα το οποίο αναμένεται να «τρέξει» το 2022 στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές της Viva, όμως, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες προβάλλουν σθεναρές αντιστάσεις για εισχώρηση στο ενιαίο σχήμα. Όπως αναφέρουν, εχθές η Ένωση Τραπεζών έβαλε στο τραπέζι μια ακόμη πρόταση για εξαίρεση (waiver) της Ελλάδας από κάποιες υπηρεσίες πληρωμών για να πριμοδοτήσει τα «φυσικά γκισέ» των υποκαταστημάτων. Η Viva Wallet ασκεί δριμεία κριτική στη στάση αυτή και τις «απηρχαιωμένες πρακτικές των εξαιρέσεων».

Πεδίο αντιπαράθεσης (και) οι άμεσες πληρωμές

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των συστημικών τραπεζών και της Vivabank είναι η υπηρεσία άμεσων πιστώσεων (TIPS) που ουσιαστικά μηδενίζει τις χρεώσεις που επιβαρύνονται οι πολίτες για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη μεταφορά χρημάτων μέσω του ελληνικού συστήματος άμεσων πιστώσεων «IRIS» αυθημερόν από το ebanking, ο πολίτης επιβαρύνεται με 3 ευρώ. Για την ίδια υπηρεσία, όμως, μέσω του πανευρωπαϊκού «TIPS», η τράπεζα χρεώνεται μόλις 0,0002 ευρώ, συνεπώς η χρέωση της υπηρεσίας θα είναι μηδενική και για τον πολίτη μόλις εφαρμοστεί το νέο σύστημα άμεσων πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Vivabank ανταπάντησε στην ΕΕΤ με μια πρόταση για «φυγή προς τα εμπρός», ώστε το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και κυρίως οι συστημικές τράπεζες να μην λειτουργούν πια με διαρκείς εξαιρέσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να βάζουν καταχρηστικές χρεώσεις σε αναλήψεις στα ΑΤΜ, να χρεώνουν υπέρογκα τα εισερχόμενα εμβάσματα κ.λπ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Και ο λόγος ήταν πως για άλλη μια φορά, και παρά τις οποιεσδήποτε τεχνικές υλοποιήσεις, οι εγχώριες συστημικές τράπεζες «σκοτώνουν» εν τη γενέσει της και αυτή την καινοτομική Ευρωπαϊκή προσπάθεια άμεσων πιστώσεων, επιμένοντας στις υψηλές χρεώσεις.

«Με υπερχρεώσεις δεν σταματάς τον ανταγωνισμό, καταστρέφεις τους πολίτες και τη χώρα» τόνισαν κορυφαία στελέχη της Viva, ενώ πάνω στη συζήτηση αντιπρότειναν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία ίσων συνθηκών ανταγωνισμού με την υποχρέωση όλων των Παρόχων

Πληρωμών (εγχώριων και αλλοδαπών) να δίνουν δεδομένα στο Υπουργείο Οικονομικών όπως προβλέπει ήδη το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά δεν εφαρμόζεται», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ