Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ernst & Young: Αυξημένος κατά 85% ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στα διεθνή χρηματιστήρια

EY / Πηγή: AP Images
EY / Πηγή: AP Images

Η αυξημένη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών (IPOs) στα διεθνή χρηματιστήρια κατά το νέο έτος οδήγησε στο πιο επιτυχημένο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών, τόσο από άποψη αριθμού συναλλαγών, όσο και εσόδων. Ενώ παραδοσιακά κατά τα πρώτα τρίμηνα καταγράφονται περιορισμένες δημόσιες εγγραφές, οι πρόσφατες αυξημένες συναλλαγές ανέτρεψαν την τάση αυτή.

Επιπρόσθετα της ενισχυμένης δραστηριότητας που παρατηρήθηκε στις παραδοσιακές αγορές, οι δημόσιες εγγραφές μέσω εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (special purpose acquisition companies - SPAC) κατέγραψαν νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2021, με περισσότερες συναλλαγές και υψηλότερα έσοδα απ' ό,τι ολόκληρο το 2020. Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της παγκόσμιας τριμηνιαίας έκθεσης της EY, Global IPO Trends: Q1 2021.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως έφτασαν τις 430, αντλώντας κεφάλαια ύψους 105,6 δισ. δολ., καταγράφοντας έτσι αύξηση 85% και 271% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Αυτή η συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική στις δημόσιες εγγραφές μπορεί να αποδοθεί στην ενισχυμένη ρευστότητα και στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται λόγω της πανδημίας του COVID-19. Την ίδια στιγμή, οι κερδοσκοπικές και ευκαιριακές συναλλαγές, καθώς και η αυξανόμενη δημοφιλία των επενδυτικών πλατφορμών στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων γενεών, έχουν κάνει τις επενδύσεις πιο προσιτές από ποτέ.

Εξετάζοντας το μέλλον, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη διόρθωση της αγοράς να βρίσκονται στον ορίζοντα, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο. Έχοντας αυτό κατά νου, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν αποδόσεις για τις επενδύσεις τους, εκμεταλλευόμενοι τη ρευστότητα της αγοράς, όσο αυτή συνεχίζει να υφίσταται.

Ο κλάδος της τεχνολογίας παρέμεινε στην πρώτη θέση παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, κυριαρχώντας, τόσο ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών (111), όσο και ως προς τα έσοδα (46,1 δισ. δολ.). Ο κλάδος της υγείας ακολούθησε, με 78 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν 14 δισ. δολ., ενώ η βιομηχανία κατέλαβε την τρίτη θέση, με 57 συμφωνίες και έσοδα 6,3 δισ. δολ.

Η περιοχή της ΕΜΕΙΑ ξεκίνησε ισχυρά το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική του τέταρτου τρίμηνου του 2020. Η εκτεταμένη επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή μπορεί να αποδοθεί στις υψηλές αποτιμήσεις, στη χαμηλή μεταβλητότητα και στην αυξανόμενη αισιοδοξία για μια ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη. Συνολικά, στην περιοχή ολοκληρώθηκαν 109 δημόσιες εγγραφές, καταγράφοντας αύξηση 179% σε ετήσια βάση. Οι συναλλαγές αυτές συγκέντρωσαν έσοδα ύψους 26,1 δισ. δολ. (αύξηση της τάξης του 646%).

Η Ευρώπη έδειξε πως παραμένει ανθεκτική, γεγονός που βελτίωσε την αισιοδοξία των επενδυτών, παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο, με αύξηση των συναλλαγών κατά 315% (83) και των εσόδων κατά 1.814% (23,1 δισ. δολ.). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θετική διάθεση για επενδύσεις διατηρήθηκε και οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τυχόν ευκαιρίες ανάπτυξης που προκάλεσε η πανδημία, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας, με το τρίμηνο να κλείνει με 17 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν έσοδα ύψους 7,5 δισ. δολ., καταγράφοντας αύξηση 467% και 1.031%, αντίστοιχα.

Η δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο υπερτριπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 218% (121) και τα έσοδα να καταγράφουν πρωτοφανή αύξηση της τάξης του 446%, αγγίζοντας τα 45,2 δισ. δολ. Παρότι ο κλάδος της υγείας συνέχισε να κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, με 44 συναλλαγές που συγκέντρωσαν 8,7 δισ. δολ., ο κλάδος της τεχνολογίας αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της περιοχής, φτάνοντας τα 21,4 δισ. δολ., μέσω 33 δημόσιων εγγραφών.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ξεκίνησε το έτος αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ (47%) της παγκόσμιας δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στην περιοχή καταγράφηκαν 200 δημόσιες εγγραφές συγκεντρώνοντας έσοδα 34,3 δισ. δολ., επιτυγχάνοντας, μάλιστα, τα υψηλότερα έσοδα πρώτου τριμήνου των τελευταίων 20 χρόνων, ξεπερνώντας ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του 2010. Όσον αφορά τους κλάδους δραστηριότητας, η τεχνολογία βρέθηκε στην πρώτη θέση με 51 δημόσιες εγγραφές και έσοδα ύψους 17,7 δισ. δολ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ