Νέα
  • ΓΔ: 914.84 -3.02%
  • Τζίρος: 86,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Το turn around story της Νίκας, τα «θαυματουργά» θερμοκήπια και τα... φουντούκια

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να αποφάσισε -μαζί με τους στρατηγικούς του συνεργάτες, τον όμιλο Olayan- να ενδώσει στις πιέσεις της πολυεθνικής Mondelez για την Chipita, ωστόσο θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας «τρέχει» το turn around story της Νίκας, την οποία έχει ήδη φέρει σε λειτουργική κερδοφορία, με πολλές πιθανότητες να τη φέρει και σε θετικό πρόσημο στην τελική γραμμή της κερδοφορίας κατά τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, συνεχίζεται και στο α’ εξάμηνο του 2021 η καλή πορεία των τελευταίων ετών. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η Νίκας είχε κλείσει με άνοδο 11,7% του τζίρου της, 28,59% του μικτού κέρδους και 242,3% των EBITDA, ενώ και οι ζημίες συρρικνώθηκαν σημαντικά, υποχωρώντας πλέον στα επίπεδα των 809 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα τα μερίδια αγοράς αυξήθηκαν σε 21,4% σε όγκο και 20,7% σε αξία.

Υδροπονία και ολοκληρωμένη διαχείριση

Διόλου ευκαταφρόνητα είναι και τα μεγέθη μίας άλλης εταιρείας στην οποία ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατέχει σημαντική μετοχική συμμετοχή, της Wonderplant.

Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 από τους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Μιχάλη Αραμπατζή, Αχιλλέα Φώλια, Σταύρο Νένδο και Θέμη Μακρή, διαθέτει 160 στρέμματα θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας και συσκευαστηρίου-τυποποιητηρίου στην Πετρούσα Δράμας, όπου παράγει και συσκευάζει ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας και σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή.

Πέρυσι δέχθηκε και αυτή πλήγμα από την πανδημία, ωστόσο διατήρησε τον τζίρο της στα επίπεδα των 19,21 εκατ. ευρώ (από 21,65 εκατ. το 2019) και τα κέρδη της στα 2,61 εκατ. (από 3,15 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά).

Ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ από 2,47 εκατ. το 2019.

Ζωηρό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα

Αξίζει να σημειώσουμε πως, μολονότι μεγαλούργησε για πολλά χρόνια στον κλάδο της μεταποίησης, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας.

Το είχε παραδεχτεί άλλωστε πέρυσι τέτοια εποχή, στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «με απασχολεί πάρα πολύ ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος δεν είναι αξιοποιημένος στην Ελλάδα και υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες», τονίζοντας με έμφαση πως «συνεχίζουμε να παράγουμε αγροτικά προϊόντα με τους ίδιους τρόπους που το κάναμε πριν από 20-25 χρόνια. Ο πρωτογενής τομέας απαιτεί επιχειρηματικότητα και όχι αγροτικά skills».

Σύμφωνα με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θερμοκηπιακές μονάδες, οι οποίες σε όλο τον κόσμο επεκτείνονται και παίρνουν πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής, ενώ στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε αυτό.

«Πρέπει να μάθουμε να παράγουμε»

Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ακόμα εισάγουμε λεμόνια, ντομάτες, κρεμμύδια και φουντούκια», προσθέτοντας για τα τελευταία: «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία, δύο χώρες που έχουν το 98% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού και εμείς δεν παράγουμε τίποτα, παρότι έχουμε ακριβώς το ίδιο κλίμα με αυτούς. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία των νέων, ότι δηλαδή λεφτά και καταξίωση δεν βγαίνουν μόνο μέσα από την τεχνολογία. Πρέπει να μάθουμε να παράγουμε, να διδάξουμε στα παιδιά μας τη σημασία της παραγωγής. Πως αν δεν παράγω, δεν μπορώ και να καταναλώνω».

Οικονομική ευχέρεια για πολλές κινήσεις στη... σκακιέρα

Πάντως με τα 182 εκατ. ευρώ που είναι το «μερτικό» του από τη μεταβίβαση του 14% στη Mondelez, αλλά και με αρκετά ακόμη εκατομμύρια -«καρποί» της πολυετής ανάπτυξης της Chipita και ανάδειξής της σε κορυφαίο παίκτη παγκοσμίως στον τομέα του κρουασάν- ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα μπορέσει να κάνει αρκετές κινήσεις στην επενδυτική «σκακιέρα». Και σε επιχειρήσεις με μεγαλύτερα μεγέθη...

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ