Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξενοδόχοι: Εκπέμπουν SOS για την επιβίωση του κλάδου

ξενοδοχεία lockdown
Πηγή: Eurokinissi

Μηδενικές πληρότητες, ελάχιστοι επισκέπτες και βουτιά στον τζίρο. Αυτό είναι το ζοφερό σκηνικό που επικρατεί στα ξενοδοχεία της χώρας τα οποία μετά το πλήγμα του καλοκαιριού δέχονται νέο χτύπημα από το δεύτερο lockdown που έχει ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» πλήρως οι κρατήσεις στους χειμερινούς προορισμούς. 

«Παγωνιά», άλλωστε ήταν η λέξη με την οποία περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα ξενοδοχεία της χώρας ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξή του. 

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος και στα λεγόμενα ορεινού όγκου ξενοδοχεία που βρίσκονται σε 18 διαφορετικούς προορισμούς ανά τη χώρα, ενώ δεν βλέπει βελτίωση της κατάστασης καθώς εκτιμά πως το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα συνεχιστεί και πέραν της 7ης Ιανουαρίου 2021.

Επίσης, ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται τονίζοντας την ανάγκη να μην είναι επιστρεπτέο ένα ποσοστό της τάξης του 50% από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1,2 και 3. Επίσης υπογράμμισε πως οι ελπίδες στρέφονται πλέον στο μέτρο της επιδότησης των ζημιών που έχει προκαλέσει η πανδημία έως του ποσού των 3 εκατ. ευρώ προβλέποντας πάντως πως απαιτείται μια 5ετία για την ανάκαμψη του κλάδου.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του κλάδου για τη νέα τουριστική χρονιά ήταν κατηγορηματικός: «Δεν βλέπω φως για την αρχή της σεζόν. Πάμε για μια πολύ δύσκολο χρονιά», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας παράλληλα πως το εμβόλιο είναι αυτό που θα καθορίσει τις συνθήκες με τις οποίες θα κινηθεί ο τουρισμός κατά το 2021.

Προβλήματα στη διαδικασία πληρωμής για τα ξενοδοχεία καραντίνας

Οσον αφορά τις πληρωμές στα ξενοδοχεία καραντίνας, η ΠΟΞ ζητά με επιστολή της μέχρι τέλη του έτους να μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές, καθώς από τα χρήματα αυτά περιμένουν να κάνουν Χριστούγεννα όχι μόνο τα μέλη μας, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές τους.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, παρότι υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές (στο Ο.Π.Σ.Δ.Π. και στο TAXIS NET) προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιες ΔΟΥ να «βλέπουν» πως οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία και τη συγκεκριμένη αιτία, ώστε να μην προβαίνουν σε συμψηφισμό με οφειλές. Ως αποτέλεσμα, τα ξενοδοχεία αυτά δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρωθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ