Νέα
  • ΓΔ: 864.44 +0.73%
  • Τζίρος: 28,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιώργος Περιστέρης (Τερνα Ενεργειακή): Συνεχής ανάπτυξη με 7GW νέων έργων

Γιώργος Περιστέρης
Γιώργος Περιστέρης / Πηγή: Eurokinissi

Σημαντικά σχέδια ανάπτυξης της παρουσίας της στις ΑΠΕ έχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είπε σήμερα στη Γενική Συνέλευση της εισηγμένης ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης, κάνοντας λόγο για εταιρεία ηγέτιδα στην Ελλάδα και την Νοτιανατολική Ευρώπη. 

Όσον αφορά στα σχέδια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο κ. Περιστέρης είπε ότι ακολουθεί για την εταιρεία μια περίοδος σημαντικής ανάπτυξης τόσο βραχυμεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Στην πενταετία η εγκατεστημένη ισχύς της, θα φτάσει στα 3.000 MW, που είναι ο ενδιάμεσος στόχος, αφού τα σχέδια ανάπτυξης συνεχίζονται.

Η εταιρεία σχεδιάζει 7 GW νέων έργων από τα οποία τα 5 GW έχουν ήδη λάβει βεβαίωση παραγωγού. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της εισηγμένης παρουσίασε τα νέα έργα ανά τεχνολογία.

  • Στα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή 400 MW νέων έργων, ενώ την ίδια στιγμή ωριμάζουν 63 έργα, που έχουν πάρει άδεια παραγωγής και συνεχίζουν την αδειοδοτική τους ωρίμανση.
  • Στα φωτοβολταϊκά ο όμιλος σχεδιάζει 1,7 GW φωτοβολταϊκών από τα οποία το 1,1 GW έχει πάρει ήδη βεβαίωση παραγωγής.
  • Στην αποθήκευση ενέργειας, διαθέτει 2.000 MW αποθηκευτικής ισχύος υπό ανάπτυξη και σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στη χώρα στην αποθήκευση, το οποίο αναπτύσσεται όχι μόνο σε μπαταρίες αλλά και με αντλησιοταμίευση.

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, τονίζοντας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης, καθώς λόγω της στοχαστικότητας της παραγωγής των ΑΠΕ, η αποθήκευση είναι κρίσιμο στοιχείο. 

Στα θαλάσσια αιολικά πάρκα αναφέρθηκε στην κοινοπραξία που έχει η εταιρεία με την Ocean Winds, με την οποία αναπτύσσει πλωτά αιολικά πάρκα αναμένοντας την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου μέχρι το τέλος του έτους.

Αφήνουμε πίσω μας τις ζημιές από τα αιολικά στην Αμερική

Για τις ζημιές που κατέγραψε η εταιρεία από τα αιολικά πάρκα στην Αμερική λόγω της φυσικής καταστροφής στο Τέξας, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι επρόκειτο για κάτι που δεν ήταν δυνατό να ελεγχθεί. Εγγράφηκαν κάποιες ζημιές από τα αιολικά πάρκα εκεί, οι οποίες όμως όπως τόνισε είναι εφάπαξ και δεν θα έχουν καμιά επίπτωση στην Τερνα Ενεργειακή ούτε στην αμερικάνικη θυγατρική της. «Επελέγη η λιγότερο επώδυνη λύση και η πιο γρήγορη, το αφήνουμε πίσω μας, και συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα με ταχύτητα και δύναμη», είπε χαρακτηριστικά.

Μέρισμα

Στη Γενική Συνέλευση προτάθηκε διανομή 40 εκατ. ευρώ για ετήσιο μέρισμα του 2020, από τα οποία τα 20 εκ. έχουν ήδη διανεμηθεί ως προμέρισμα.

Ειδικότερα, το μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ θα έχει ημερομηνία αποκοπής 5 Ιουλίου, και η καταβολή του θα ξεκινήσει από τις 12 Ιουλίου. 

Δικαιούχοι μερίσματος χρήσης είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της Τρίτης 6 Ιουλίου 2021 (record date).

Η ΓΣ ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και η εναρμόνιση του καταστατικού με το νέο νόμο 4706 για την εταιρική διακυβέρνηση, η έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και εκθέσεων, η έγκριση της συνολικής διαχείρισης για το 2020, η απαλλαγή του ορκωτού από ευθύνες αποζημίωσης, η έγκριση της έκθεσης αποδοχών , η έγκριση της έκθεσης πεπραγμένων της επιτροπής ελέγχου, η εκλογή ορκωτού, η έγκριση της πολιτικής καταλληλότητας του ΔΣ και η εκλογή νέου 11μελούς διοικητικού συμβουλίου, καθώς και η αναθεώρηση της πολιτικής αποδοχών. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Insider

Με την εγγραφή σας μπορείτε να λαμβάνετε ειδήσεις σχετικά με την έκτακτη επικαιρότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ