Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στάσσης - ΔΕΗ: Η αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ θα φέρει μεγαλύτερα EBITDA

Γιώργος Στάσσης
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης / Πηγή: Eurokinissi

Το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών, που φτάνει τα 2 GW, διαθέτει η ΔΕΗ σημείωσε σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Επίσης σημείωσε ότι για το 2023 ο στόχος είναι η επίτευξη επαναλαμβανόμενου EBITDA ύψους 1,1 δισ. έναντι 0,9 δισ. ευρώ το 2020.

Τόνισε ότι η εταιρεία μετατοπίζει τις επενδύσεις της από το λιγνίτη, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις επενδύσεις στο δίκτυο. Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει το φωτοβολαταϊκό 230MW στην Πτολεμαϊδα και είναι κοντά στην επιλογή του αναδόχου για το φωτοβολταϊκό των 50 MW στην Μεγαλόπολη. Έχουν εγκριθεί, όπως είπε, άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκά ισχύος 2 GW καθιστώντας τη ΔΕΗ την εταιρεία με το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Επιπλέον αναμένει εντός του 2021 επιπλέον άδειες παραγωγής για ακόμη 600 MW φωτοβολταϊκών καθώς και για πλωτά φωτοβολταϊκά.

Η αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερα EBITDA, είπε ο κ. Στάσσης αλλά για το 2021, ο στόχος είναι να επαναληφθούν τα EBITDA του 2020.

Για το 2021 ο στόχος είναι η επίτευξη επαναλαμβανόμενου EBITDA ύψους 1,1 δισ. έναντι 0,9 δισ. ευρώ το 2020. Στόχος είναι να συνεχίσει η ΔΕΗ να παράγει θετικές ταμειακές ροές και να μειώνει το χρέος. Ο λόγος σταθερού χρέους προς Ebitda μειώθηκε στο 3,7 από 11 που ήταν πριν και συνεχίζει να βελτιώνεται με στόχο τις 3,5 και όπως σημείωσε αφού σταθεροποιηθεί θα επανεξεταστεί η διανομή μερίσματος.

Παράλληλα, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης καθώς έχει ήδη αποσυρθεί καθαρή ισχύς 1,1 GW το 2020 και το 2021, ενώ ακόμη έχει προγραμματιστεί η απόσυρσης για ακόμη 0,24GW εντός του έτους. Όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας το κόστος της απολιγνιτοποίησης θα κατανεμηθεί σε βάθος 10 – 15 ετών.

Ο ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός στην αγορά γίνεται σε ένα υγιές περιβάλλον, σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης.

«Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι τόσο φθηνοί και πρέπει να μην παραπλανούν τους καταναλωτές αναφέροντας μεγάλες εκπτώσεις και εφαρμόζοντας μεγάλες ρήτρες προς τα πάνω. Η ΡΑΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρχει μια διαφάνεια και τελικά δεν συμφωνώ ότι έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές μας. Δικός μας στόχος είναι οι πιο καλοί πελάτες να μείνουν μαζί μας, κάτι που ήδη το βλέπουμε στα αποτελέσματά μας», ανέφερε.

Ο μετασχηματισμός

Σχετικά με την πορεία του μετασχηματισμού της ΔΕΗ, o κ. Στάσσης, στην ομιλία του, ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα έχει αποσυρθεί το 40% της ισχύος των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα προχωρά η ανάπτυξη των ΑΠΕ με στόχο το 1,5GW μέχρι το 2023.

«Το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού έχει γίνει και μπορούμε να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του υπόλοιπου σχεδίου με περιορισμένο κίνδυνο».

Όπως είπε «από το Σεπτέμβριο του 2019 πετύχαμε την αντιστροφή της πορείας της εταιρείας ως αποτέλεσμα της άμεσης εφαρμογής της νέας στρατηγικής. αναπροσαρμόσαμε τα τιμολόγια, εφαρμόσαμε 2 προγράμματα εθελούσιας εξόδου, μειώσαμε την παραγωγή λιγνίτη και επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, φέραμε τον πελάτη στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, ξεκινήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενισχύσαμε τη διοίκηση σε διάφορους τομείς με στελέχη που έχουν σημαντική εμπειρία».

Όπως εξήγησε η καλή πορεία του 2020 παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ, οφείλεται στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμής, την κατάργηση των ΝΟΜΕ και το χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας.

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή προχώρησε σε έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021, ενέκρινε τη συνολική

διαχείριση της εταιρικής χρήσης, ενέκρινε την έκθεση αποδοχών καθώς και τα πεπραγμένα της επιτροπής ελέγχου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ