Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στην Lamda το Ελληνικό - Στο κράτος 647 εκατ. ευρώ - Σε ράγες η επένδυση

Πηγή: Lamda Development

Μια νέα εποχή για την Αθήνα, τον τουρισμό και τον κατασκευαστικό κλάδο ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 25 Ιουνίου, καθώς έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη Lamda Development για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην «Ελληνικό Α.Ε.».

Για το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και εκ μέρους της Lamda Development ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Πηγή: Lamda Development

Σε αυτή την ιστορική ημέρα για τη χώρα, η Lamda κατέβαλλε το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 915 εκατ. ευρώ) και υπέβαλλε και εγγυητική επιστολή ύψους 347 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει σάρκα και οστά η μεγαλύτερη νέα αστική επένδυση στην Ευρώπη και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Το έργο που έχει όχι πανελλήνια αλλά και διεθνή διάσταση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κολοσσών εκτιμάται από πολλούς ότι είναι εκείνο που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για τη χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η πόλη πρότυπο που έχει σκοπό η Lamda Development να αναπτύξει στην περιοχή του Ελληνικού θα αλλάξει, θα μεταμορφώσει την Αθήνα και την εικόνα της στο εξωτερικό.

Βγάζει οριστικά τη χώρα από την εσωστρέφεια που προκάλεσε η οικονομική κρίση, τα απόνερα της και την πανδημία, οδηγώντας την σε μία κούρσα ανάπτυξης. Με έργα άνω των 2,5 δισ.ευρώ μόνο την πρώτη πενταετία και επιπρόσθετες επενδύσεις που είναι βέβαιο ότι θα δούμε, το έργο θα οδηγεί τον κατασκευαστικό κλάδο σε κάθετη ανάπτυξη και δίνει ελπίδες για γενικευμένο brain gain.

Δημοπρατήσεις με το καλημέρα

Με το καλημέρα η Lamda ξεκινά δημοπρατήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ανάπυξη έργων υποδομής οι οποίες θα συνεχίσουν και το 2022.

Τα έργα περιλαμβάνουν τη δημιουργία οδικού δικτύου, αποχέτευσης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, το παραλιακό μέτωπο, αντιπλημμυρικά έργα κ.α. Παράλληλα θα ξεκινήσει και το έργο της υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος το οποίο θα περιλαμβάνει το τμήμα που θα ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται το νυχτερινό κέντρο Ποσειδώνιο και θα καταλήγει στην Λεωφόρο Αλίμου. Το κόστος είναι περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Στα κτιριακά έργα την πρώτη πενταετία θα αναπτυχθούν επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ που αφορά επενδύσεις της Lamda και επιπρόσθετα θα έχουμε και επενδυτές με συμφωνίες που έχουν κλείσει και άλλες που έρχονται. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανάκαμψης της Ελλάδας, είπε ο κ.Αθανασίου.
Τα κτίρια

Ήδη οι πρώτες συμφωνίες είναι με την TEMEΣ που αφορά το ξενοδοχείο στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και κατοικίες στον διπλανό προβλήτα και στο όρμο του Αγίου Κοσμά που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο και κατοικίες (bungalows). Στόχος είναι ο τουρισμός να απλωθεί σε όλο το 12μηνο.

Πηγή: Lamda Development

Επίσης έχουμε την επένδυση της Φουρλής για ένα νέο Retail Park και θα έχουμε καταστήματα από ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Intersport κ.α.

Για το έργο θα γίνουν εκτεταμένες παρουσιάσεις. Η πρώτη θα γίνει στις 7 Ιουλίου για τον πρώτο πράσινο “ουρανοξύστη” το Marina Tower, και μετά από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν συνεχόμενες παρουσιάσεις οι οποίες ουσιαστικά θα προαναγγέλλουν το κάθε φορά επόμενο βήμα.

Το Ελληνικό που η επένδυση του γίνεται σήμερα γίνεται πραγματικότητα αφορά μία συνολικά τεράστια επένδυση 8 δισ.ευρώ με έκταση 3 φορές το Μονακό, με ακτογραμμή 3,5 χλμ. που αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Η αξία που θα δημιουργήσει το Ελληνικό απλώνεται σε όλη τη χώρα, την οικονομία και την ανάπτυξη που προσδοκά η χώρα.

Για το έργο στην πρώτη δεκαετία θα επενδυθούν περί τα 6 δισ. ευρώ και οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν πρωτοποριακές τόσο πολεοδομικά όσο και κατασκευαστικά. Στόχος είναι το Ελληνικό να καταστεί μία έξυπνη τεχνολογικά, φιλική περιβαλλοντικά, προσβάσιμη σε όλους αλλά και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικη περιοχή της Αθήνας που θα συμβάλλει στο τουριστικό προϊόν της πόλης και θα έχει διεθνή ακτινοβολία.

Στιγμιότυπο από τη μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.»

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ