Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπάφετ: Η πανδημία έπληξε δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις

Οι μικρές εταιρείες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ΄ ότι στις πολυεθνικές, τόνισε ο δισ. επενδυτής Warren Buffett.

«Ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν αυτό το εξαιρετικά άνισο πράγμα όπου ... πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί με τρομερό τρόπο, αλλά οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες τα έχουν πάει εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC.

Τον Μάρτιο του 2020 η πανδημία στην Αμερική οδήγησε στην διακοπή της οικονομίας των  20 τρισ. δολαρίων, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν με τους μεγάλους λιανοπωλητές και τους "γίγαντες” του ηλεκτρονικού εμπορίου να δέχονται αυτούς τους πελάτες. Το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 31,4%.

«Δεν έχει τελειώσει. Όσον αφορά το απρόβλεπτο ... ήταν πολύ απρόβλεπτο, αλλά λειτούργησε καλύτερα απ' ότι περίμενο ο κόσμος, λειτούργησε καλύτερα και για τους ανθρώπους και για τις επιχειρήσεις. Και χωρίς να είναι δικό τους το λάθος , απλώς η πανδημία αποδεκάτισε τις ελπίδες των ανθρώπων».

Για ορισμένες επιχειρήσεις όπως οι έμποροι αυτοκινήτων, η πανδημία έφερε ακόμη και απροσδόκητα κέρδη, δήλωσε ο Charlie Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire.

"Δεν δημιούργησε μόνο μια επιστροφή στο φυσιολογικό, δημιούργησε τεράστια έσοδα που δεν περίμεναν ", είπε ο Munger. "Οι έμποροι αυτοκινήτων κέρδισαν χρήματα που δεν θα τα είχαν χωρίς την πανδημία".

Λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων και της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι έμποροι είδαν, αν όχι ρεκόρ, κέρδη ακόμη και πώλησεις οχημάτων πριν καν φτάσουν σε αντιπροσωπείες.

Η Berkshire Hathaway Automotive είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους αντιπροσωπειών στην Αμερική, με περισσότερους από 78 ανεξάρτητους συνεργάτες. Ο όμιλος κατέχει επίσης τον σιδηρόδρομο BNSF και την NetJets, μια ιδιωτική εταιρείας ναύλωσης και διαχείρισης αεροσκαφών.

Ο Buffet δήλωσε επίσης πως  το μεγαλύτερο μάθημα που έμαθε από την άνευ προηγουμένου πανδημία είναι το πόσο άσχημα προετοιμασμένος μπορεί να είναι ο κόσμος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αναμένεται να συμβούν.

"Έμαθα ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τόσο πολύ καλά όσο νομίζουν ότι ξέρουν. Αλλά το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί κανείς να μάθει είναι ότι η πανδημία ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί και αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να φανταστεί κανείς ", δήλωσε ο Buffett. "Η κοινωνία έχει έναν τρομερό χρόνο προετοιμασίας για πράγματα που είναι φαίνεται να είναι μακρινά αλλά πιθανά να συμβούν αργά ή γρήγορα".

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ