Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις: Τι λένε οι θεσμικοί παράγοντες για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Με αντιδράσεις και προβληματισμό απέναντι στα προβλήματα που αναδύονται υποδέχονται παραγωγικοί φορείς του τουρισμού και της εστίασης τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε δυο... στρατόπεδα: 

  • αμιγώς για εμβολιασμένους και
  • μεικτές. 

Την στιγμή που όλοι δηλώνουν αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού και προτρέπουν συναδέλφους και συνεργάτες να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, καταθέτουν τους προβληματισμούς τους για το μέτρο του διαχωρισμού και το αν και πως μπορεί αυτό να προχωρήσει. 

Για αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί την εστίαση και τον τουρισμό ως μοχλό πίεσης για να επισπεύσει τους εμβολιασμούς, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελμάτων Γιώργος Καβαθάς, αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση και τον τουρισμό και θα ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου.

Μιλώντας στην «Η» υποστηρίζει ότι παρότι η επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης είναι καθημερινή, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση ή συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία - όπως λέει - έχουν πολλά κενά στην εφαρμογή τους. 

«Υπάρχουν πολλά σημεία στην νέα ανακοίνωση που παραμένουν θολά. Όπως για παράδειγμα, τι γίνεται με το ανεμβολίαστο προσωπικό στην εστίαση και στον τουρισμό το οποίο φτάνει το 38% - 40%; Τι θα γίνει με αυτό τον κόσμο που δεν θα μπορώ ως επιχειρηματίας να απομακρύνω από την επιχείρησή μου καθώς δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να με κατοχυρώνει;» αναρωτιέται ο κ. Καβαθάς υπογραμμίζοντας, ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε ποτέ να απολύσει εργαζόμενο ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί.

Πάνω από 60% εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι

«Κανένας από τους εργαζομένους δεν έχει δικαιοδοσία να ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κι άλλα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα των πολιτών και αρνούμαστε ως εργαζόμενοι να το κάνουμε» δηλώνει στην «Η» ο κ. Χότζογλου λέγοντας ότι «έλεγχοι δεν γίνονται ούτε στα αεροδρόμια, θα γίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία;».

Αναφερόμενος στο ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση τόνισε, οτι παρότι με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία από τον Σεπτέμβριο του 2020 για έγκαιρο εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο, κανένας αρμόδιος δεν έδωσε προτεραιότητα στους χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου, με αποτέλεσμα τώρα να εγείρεται ζήτημα ανεμβολίαστων εργαζομένων. 

«Οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό ξεπερνούν σήμερα σε ποσοστό το 60% και μόνο σε 3 νομούς της Κρήτης, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο παρατηρείται μείωση της προσέλευσης μετά το θάνατο της 44χρονης κοπέλας» τονίζει ο κ. Χόντζογλου

Το «αγκάθι» του κόστους

Αναφορικά με το κόστος των κυβερνητικών αποφάσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελμάτων Γιώργος Καβαθάς υποστηρίζει, ότι «δύο είναι τα βασικά αγαθά που πρέπει να προασπίσουμε κυρίως αυτό το δύσκολο καλοκαίρι. Η δημόσια υγεία και η εργασία. Όμως με τα μέτρα που ελήφθησαν είναι δύο στόχοι που συγκρούονται.

Την ίδια στιγμή το κόστος των μέτρων είναι μεγάλο και από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου αλλά και από τους πελάτες οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν 20 ευρώ το rapid test, το άτομο, κάθε φορά που θα θέλουν να πιούν ένα καφέ ή να πάνε σε ένα εστιατόριο. Όπως καταλαβαίνεται, αυτό είναι παράλογο καθώς το κόστος των rapid test  για μια οικογένεια μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τον λογαριασμό στο εστιατόριο. Εμμέσως αποτρέπουν τον κόσμο να βγει» αναφέρει ο κ. Καβαθάς.

Οι επαγγελματίες του κλάδου, αναγκάζονται να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, να επωμιστούν τις ανατιμήσεις των προϊόντων που έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον ορατές, αλλά και να χάσουν πελάτες από την απόφαση να δέχονται ή όχι μόνο εμβολιασμένους.

«Εμείς αυτό που ως κλάδος ζητήσαμε από το υπουργείο είναι

  • αφενός να ξεκαθαρίσει το θέμα των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς και
  • να μετατραπούν τα rapid test σε self test ώστε να μειωθεί το κόστος» υπογραμμίζει ο κ. Καβαθάς,

ζητώντας από το υπουργείο Ανάπτυξης να μεριμνήσει ώστε οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν να μείνουν σε αναστολή εισπράττοντας την αποζημίωση των 534 ευρώ.

Σε ομηρία οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά του ο κ. Χοτζόγλου υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην επαναπροσλάβουν προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί. «Είναι μια καθαρή περίπτωση ομηρίας των εργαζομένων» σημειώνει. Τι προτείνει; Αυτό που είχε συμφωνηθεί με την ΓΣΕΒΕΕ, δηλαδή να μην γίνει καμία απόλυση λόγω εμβολισμού, να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τεστ δύο φορές την εβδομάδα ή να μετατεθούν σε άλλα πόστα από τα οποία δεν θα έρχονται σε επαφή με το κοινό.

«Περιμένουμε ακόμη τα 534 ευρώ του Μαΐου με τα οποία καλούμαστε να ζήσουμε φανταστείτε να αρχίσουν οι εργοδότες να απολύουν με πρόσχημα τον εμβολιασμό» καταλήγει ο κ Χότζογλου... 

Η Ομοσπονδία αντιδρά και στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τις αναστολές συμβάσεων στα ξενοδοχεία και τον Ιούλιο. «Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες αναστολές σύμβασης για ανοικτά ξενοδοχεία οδηγώντας τους εργαζόμενους από την αναπλήρωση του 80% του μισθού τους μέσω του Συν - Εργασία στο επίδομα φτώχιας των 534 ευρώ. Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, μένουν παντελώς απροστάτευτοι». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ