Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli Follie: Η ακτινογραφία του σκανδάλου - Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ 35η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΊΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ FOLLI - FOLLIE / ΠΗΓΗ: INTIME
ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ 35η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΊΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ FOLLI - FOLLIE / ΠΗΓΗ: INTIME

Ηταν 4 Μαΐου 2018, όταν το αμερικάνικο fund QCM αποκάλυπτε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Με μια έκθεση- κόλαφο που έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά, ο οικονομικός αναλυτής Γκάμπριελ Γκρέκο ξεσκέπασε την «μεγάλη απάτη» στην Folli Follie και έδωσε το «έναυσμα» για να αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πτυχές της υπόθεσης που φέρεται να ενορχήστρωσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Με «ελληνική Parmalat» παρομοίαζαν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης την περίπτωση της Folli, βλέποντας αρκετές ομοιότητες με το σκάνδαλο- μεγατόνων της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας που συγκλόνισε την γειτονική χώρα στις αρχές της χιλιετίας.

Οι εξελίξεις που ακολουθήσαν ήταν καταιγιστικές. Η οργισμένη αντίδραση των ιδιοκτητών που αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του QCM, κάνοντας μάλιστα λόγο για «οργανωμένο σχέδιο κερδοσκόπων» δεν στάθηκε ικανή να καθησυχάσει τους φόβους του επενδυτικού κοινού που έσπευσε να ξεφορτώσει τις μετοχές που κατείχε στη τοξική εταιρεία. Το «ξεπούλημα» στην μετοχή διήρκησε μέχρι και τις 25 Μαΐου, οπότε τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης.

Οι νέες επιθέσεις που ακολούθησαν από το αμερικάνικο fund, οι οποίες αναδείκνυαν το σαθρό οικοδόμημα που χτίστηκε η εταιρεία πυροδότησαν καταιγιστικές εξελίξεις και κινητοποίησαν τις εποπτικές και δικαστικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνες για τα πεπραγμένα της διοίκησης Κουτσολιούτσου ενώ στη συνέχεια δεσμεύθηκαν και τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων μερών.

Οι προσφυγές

Λίγο αργότερα ήρθαν και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη από ζημιωθέντες επενδυτές και μετόχους. Τον φθινόπωρο του ίδιο έτους, το πόρισμα της Alvarez & Marsal που απέδειξε τις χαοτικές αποκλείσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και σε όσα παρουσίαζε ο όμιλος ήρθε να άρει κάθε αμφιβολία για το μέγεθος της απάτης. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων 118 ετών στην Ελλάδα, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το σκάνδαλο των μεταλλείων Λαυρίου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η διεθνής ελεγκτική εταιρεία.

Υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων και με διαφορά κάποιων μηνών, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με εξαίρεση τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που από CEO παρέμεινε απλό μέλος. Μάλιστα, σε μια κίνηση που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση έσπευσε να διαχωρίσει την θέση του, και να επιρρίψει τις ευθύνες για το σκάνδαλο στον πατέρα του. «Για όλα φταίει ο πατέρας μου», σημείωσε σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως είναι χρέος του να παραμείνει για να οδηγήσει την εταιρεία στην εξυγίανση.

Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης που έχανε πλέον τον βηματισμό της και έδειχνε να ξεμένει από ρευστότητα, αφού πιστωτές και τράπεζες διέκοψαν κάθε πίστωση. Επιπλέον, οι διεθνείς οίκοι μόδας που εκπροσωπούσε η Folli (μεταξύ των οποίων Nike, UGG, Guess) άρχισαν να εγκαταλείπουν το καράβι που βούλιαζε, ενόσω νέα στοιχεία για το μέγεθος του «οικονομικού εγκλήματος» ήρθαν στην επιφάνεια με το πόρισμα της PwC.

Η εξυγίανση

Μετά από 949 ημέρες απ’ όταν ο short seller Gabriel Grego του αμερικανικού fund QCM αποκάλυψε τη μεγάλη απάτη των Κουτσολιούτσων, η Folli Follie, που κάποτε διαφημιζόταν σαν το διαμάντι στο στέμμα του ελληνικού επιχειρείν, πλέον οδεύει προς τη σωτηρία της.  

Η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από τις γενικές συνελεύσεις των τριών κατηγοριών ομολογιούχων (Eurobonds, Swissbonds και Schuldschein) χθες είναι το πρώτο βήμα και ακολουθεί η κατάθεση αιτήματος υπαγωγής της πολύπαθης εταιρείας στο άρθρο 106 β’ ή δ’ του πτωχευτικού κώδικα στις 16 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα 2/3 των ομολογιούχουν των Eurobond ενέκριναν την πρόταση της Folli Follie, ενώ τη θετική τους ψήφο έδωσε το 51% των ομολογιούχων σε Swissbonds.

Μετά  την θετική ψήφο των κατόχων Eurobonds, εγκρίθηκε η  ανάκληση της U.S. Bank Trustees Limited ως Διαχειριστή (σχετικά με τα Eurobonds) και η αντικατάστασή της με την Lucid Trustee Services Limited ως νέου Διαχειριστή των Eurobonds.

Η συμφωνία εξυγίανσης της άλλοτε λαμπερής εταιρείας με ιδιοκτήτες πλέον τους πιστωτές της, προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών.

Πρόκειται για την OpsCo η οποία θα διατηρεί την εμπορική δραστηριότητα, ήτοι τα σήματα Folli Follie και Links of London, όπως και συμβάσεις που αφορούν καταστήματα κοσμημάτων, μόδας, καλλυντικών και τα factory outlet και την εταιρεία AssetCo που θα κατέχει την ακίνητη περιουσία και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν τη βασική δραστηριότητα της Folli Follie. Η OpsCo θα αποτελεί θυγατρική κατά 90% της AssetsCo και θα εκδώσει νέες ομολογίες ύψους 60 εκατ. ευρώ με δικαιούχους τους πιστωτές, διάρκειας 5+2 ετών.

Με βάση τη συμφωνία το ποσοστό των έως τώρα μετόχων, δηλαδή των Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Fosun International Holdings και JP Morgan Securities, θα περιοριστεί στο 10%.

Επιπλέον προβλέπεται έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 13 εκατ. ευρώ σε συμφωνία με το αμερικανικό private equity Arena έναντι εξασφαλισμένων ομολογιών. Για την εν λόγω χρηματοδότηση, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει ρευστότητα, θα χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις το ιστορικό πολυκατάστημα «Μινιόν» στην Ομόνοια και ένα ακίνητο της εταιρείας στο Κορωπί.

Σε ότι αφορά την ενδιάμεση χρηματοδότηση η Folli Follie γνωστοποίησε ότι εκπροσωπούντες 19,25% του χρέους έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν. Όπως περιγράφεται στο Υπόμνημα Πρόσκλησης σε Συναίνεση, οι πιστωτές θα λάβουν την αναλογία τους επί του Μεριδίου Πιστωτών (ήτοι μέχρι 15% του συνολικού ποσού κεφαλαίου της ενδιάμεσης χρηματοδότησης), η οποία (αναλογία) αντιστοιχεί στο μερίδιό τους στο ποσό κεφαλαίου και δεδουλευμένων τόκων του χρέους κατά την προθεσμία προσφοράς ενδιάμεσης χρηματοδότησης – εν συγκρίσει με το συνολικό ποσό κεφαλαίου και δεδουλευμένων τόκων του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, στο 9μηνο του 2020 παρουσίασε πωλήσεις της τάξης των 25,362 εκατ. ευρώ και λειτουργικές ζημιές της τάξης των 12 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι συνολικά κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση θα εμφανίζει έσοδα 35,2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν σε 43,2 και 57,5 εκατ. ευρώ τα έτη 2021 και 2022, αντίστοιχα.

Σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν την τρέχουσα χρονιά στα 79,6 εκατ. ευρώ και 120,4 εκατ. ευρώ το 2023.

Στον ανακριτή 

 

Το κατώφλι της 35ης ανακρίτριας αναμένεται να περάσουν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου οι ήδη προφυλακισμένοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, καθώς και η Κατερίνα Κουτσολιούτσου, προκειμένου να δώσουν συμπληρωματική απολογία για νέα στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη Folli Follie.

Υπενθυμιζεται ότι πατέρας και γιος Κουτσολιούτσοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις απολογογίες τους, ενώ η Κατερίνα Κουτσολιούτσου είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση 100.000 ευρώ. Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αντιμετωπίζουν πέντε κακουργήματα: απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση, και πλαστογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήση δεν συνδέεται με την έκθεση της PwC - καθώς είχε σταλεί νωρίτερα - συμπίπτει όμως χρονικά με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για φημολογούμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι συμπληρωματικά έχουν κληθεί όλοι οι κατηγορούμενοι για το βασικό σκέλος της υπόθεσης, κάποιοι εκ των οποίων έχουν περάσει το κατώφλι της ανακρίτριας. Οι απολογίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα και εν συνεχεία η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε εισαγγελέα προκειμένου να υποβάλλει πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ