Νέα
  • ΓΔ: 886.72 -0.85%
  • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Ισχυρή η ζήτηση για το ομόλογο - «Σηκώνει» από την αγορά 500 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ
Πηγή: Eurokinissi

Ισχυρή είναι η ζήτηση για το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, η οποία θα αντλήσει από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 13:30 ώρα Ελλάδος, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,375%. Μέσα σε τέσσερις μήνες, η επιχείρηση θα έχει «σηκώσει» από την αγορά συνολικά περί τα 1,3 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους δανειστές της ΔΕΗ συγκαταλέγονται αρκετοί από τους ξένους θεσμικούς που την είχαν επιλέξει τον Μάρτιο, όπως οι Blackrock, Fidelity, Bluebay, Apollo, Henderson και Pictet Group, ενώ νέοι παίκτες διεθνούς βεληνεκούς φέρεται να έχουν προστεθεί.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ήδη εκδώσει δύο βιώσιμα ομόλογα με ρήτρα αειφορίας, δέσμευση για μείωση των εκπομπών CO2 της επιχείρησης κατά 40% έως το τέλος του 2022 σε σχέση με το 2019, δηλαδή κατά 9,2 εκατ. τόνους. Με τα δύο προηγούμενα ομόλογα βιωσιμότητας, η ΔΕΗ «σήκωσε» από την αγορά συνολικά 775 εκατ ευρώ, 650 εκατ. με την πρώτη έκδοση και 125 εκατ. με τη δεύτερη.

Στις δύο εκδόσεις ομολόγων βιωσιμότητας που προηγήθηκαν, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,875% και 3,67% αντίστοιχα και σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο ομόλογο αν η ΔΕΗ δεν πετύχει τον στόχο μείωσης ρύπων που έθεσε, θα υπάρξει επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο.  

Αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού

Η αναχρηματοδοτηση δανεισμού μέσω του ομολόγου θα μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος της ΔΕΗ και θα τη βοηθήσει να πιάσει και τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει. Ήδη η αναλογία καθαρού χρέους προς EBITDA έχει ήδη μειωθεί στο 3,7, από 11 που ήταν το 2011. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση, ώστε η αναλογία να μειωθεί έτι περαιτέρω, στο 3,5, ορόσημο στο οποίο θα επανεξετάσει τη διανομή μερίσματος.

Όπως τόνισε προς τους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γ. Στάσσης, στην πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας, η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα πέτυχε τη σημαντική μεταστροφή της λειτουργικής κερδοφορίας, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους διεθνείς οίκους, την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου με το ομόλογο με ρήτρα βιωσιμότητας, την πρόοδο της απολιγνιτοποίησης, την προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ και την αναμόρφωση της εμπορικής της δραστηριότητας. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, είναι η σταθεροποίηση τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο χρέους και ταμειακών ροών.

Για φέτος στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι να επαναληφθούν οι επιδόσεις της περασμένης χρονιάς, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λειτουργική κερδοφορία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέο κύκλο αύξησης των οικονομικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια. Μεσοπρόθεσμα η επιχείρηση προσβλέπει στην επίτευξη επαναλαμβανόμενου EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, έναντι 0,9 δισ. ευρώ το 2020

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ