Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικός Χρυσός: Εγινε ξανά καταπράσινη μεγάλη έκταση στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Ενα φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης ολοκλήρωσε πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα που έγιναν ποτέ στη χώρα μας. 

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης μιας έκτασης περίπου 32 στρεμμάτων, που επί δεκαετίες λειτουργούσε ως υπαίθριος χώρος απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, προϊόντων της παραγωγικής δραστηριότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος λειτούργησε από το 1975 έως το 1995 από προηγούμενους ιδιοκτήτες των μεταλλείων, ενώ από την πρώτη μέρα της δραστηριότητάς της, η Ελληνικός Χρυσός ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης τόσο του συγκεκριμένου υπαίθριου χώρου, καθώς και άλλων αντίστοιχων σημείων στην ευρύτερη περιοχή που παρέμεναν ανενεργά και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Ο χώρος που αποκαταστάθηκε ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση της νοοτροπίας, αλλά και των περιορισμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων, παλαιότερων δεκαετιών, όπου τα μεταλλευτικά κατάλοιπα «αποθηκεύονταν» σε υπαίθριους χώρους και παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Ειδικά για τους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας, η πρακτική αυτή είχε αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της περιοχής απόθεσης.

Το μέγεθος και η σημασία του έργου που υλοποιήθηκε αποτυπώνεται στο ότι για να ξαναπρασινίσει η περιοχή δεν αρκούσε μόνο η απομάκρυνση των αρσενοπυριτών. Σε πρώτη φάση απομακρύνθηκαν όλα τα επιβαρυμένα εδάφη και μεταφέρθηκαν στο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, όπου αποθηκεύονται με ασφάλεια. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εδαφοβελτιωτικά έργα προκειμένου το καθαρό πλέον έδαφος να εμπλουτιστεί και να γίνει κατάλληλο για φύτευση. Στο τελικό στάδιο, φυτεύθηκαν συνολικά 3.700 φυτά που ανήκουν σε είδη της τοπική χλωρίδας, προερχόμενα από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει η Ελληνικός Χρυσός από την αρχή της δραστηριοποίησής της, ενώ είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Η Ελληνικός Χρυσός, ακολουθώντας τις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και διαθέτοντας την τεχνογνωσία που απαιτείται για την υλοποίηση ενός τέτοιου πολυσύνθετου και απαιτητικού έργου, με την χρήση των πλέον βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών, το έφερε εις πέρας, με την περιοχή να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην πρότερη μορφή της.

Πώς έγινε πράξη η περιβαλλοντική αποκατάσταση

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εμβληματικά έργα που έχουν αλλάξει συνολικά την προσέγγιση γύρω από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης έχει υλοποιήσει ήδη τα παρακάτω έργα:

Αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα

Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την απομάκρυνση και επεξεργασία 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έως τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν καθαριστεί περί τα 160 στρέμματα της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων, με τις εργασίες να συνεχίζονται, ώστε η έκταση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την τοπική κοινωνία.

Αξιοποίηση παλαιού χώρου Φιρέ

Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι στείρων υλικών τα οποία παρέμεναν εκεί για δεκαετίες, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για κατασκευαστικές εργασίες στα μεταλλεία.

Αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης «Καρακόλι» στο Στρατώνι

Η θέση «Καρακόλι» στο Στρατώνι, μια περιοχή στην οποία είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί πλέον μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος.

Μετατροπή παλιού χώρους απόθεσης σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

Η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού φυτωρίου στην Ολυμπιάδα, έκτασης 150 στρ., καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.

Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ