Νέα
 • ΓΔ: 892.05 -0.26%
 • Τζίρος: 12,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ και Archirodon διεκδικούν υδροηλεκτρικό έργο στη Βόρεια Μακεδονία

Μεγάλο έργο στη Β. Μακεδονία διεκδικεί η ΔΕΗ
Μεγάλο έργο στη Β. Μακεδονία διεκδικεί η ΔΕΗ / Πηγή: Intime

Η κοινοπραξία της ΔΕΗ με την ελληνική εταιρεία Archirodon διεκδικεί υδροηλεκτρικό έργο στη Βόρεια Μακεδονία και θα «κοντραριστεί» με άλλες εννέα κοινοπραξίες για να καταστεί ανάδοχος. Συνολικά δέκα μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες από τον χώρο της ενέργειας και των κατασκευών υπέβαλαν προσφορές κατά τη φάση προεπιλογής για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren, το οποίο αφορά την παραχώρηση άδειας για τη χρήση νερού σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).

Η επιτροπή που θα συσταθεί από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας την επόμενη περίοδο θα αξιολογήσει εάν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν πληρούν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα προσκληθούν στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα υποβάλουν προσφορές για τη συμμετοχή τους στο έργο, το οποίο θα κατασκευαστεί στη βάση σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα.

Η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τον διαγωνισμό του έργου Cebren άνοιξε σήμερα τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και επιβεβαίωσε την επιλογή 10 εταιρειών, οι οποίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας είναι οι εξής:

 1. Κοινοπραξία ЕNКА - COLIN - Τουρκία
 2. Κοινοπραξία ΔΕΗ - ARCHIRODON -Ελλάδα
 3. EDF - Γαλλία
 4. Κοινοπραξία COBRA - COBRA HIDRAULIKA - Ισπανία
 5. Κοινοπραξία EVN - VERBUND - Аυστρία
 6. WEBUILD SPA ITALIA (SALINI) - Ιταλία
 7. GEZHOUBA GROUP CHINA - Кίνα
 8. POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA - Κίνα
 9. Κοινοπραξία OZALTIN - YAPI MERKEZI - Тουρκία
 10. Κοινοπραξία EIFFAGE-WATERLU-ANDRITZ-NORCONSULT - Γαλλία, Αυστρία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα προσλάβει σύμβουλο για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, προκειμένου, όπως αναφέρει, να υλοποιηθεί με επιτυχία το έργο.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν προκηρυχθεί πάνω από δέκα διαγωνισμοί για την κατασκευή και εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής μονάδας Cebren, οι οποίοι, όμως, για διάφορους λόγους απέβησαν άγονοι. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αναφέρει ότι έχει καταβάλει σοβαρές προσπάθειες και προετοιμασίες για την επανεκκίνηση της κατασκευής του έργου και τη φορά αυτή, διαβεβαιώνει ότι θα υλοποιηθεί με επιτυχία.

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ