Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανάδοχοι αναδάσωσης: Εταιρείες θα «βάλουν πλάτη» στην αποκατάσταση των καμένων

ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ
Πηγή: Eurokinissi

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην οποία περιλαμβάνονται τα μέτρα στήριξης για τις πυρόπληκτες περιοχές και η οποία δημοσιεύτηκε χτες στο ΦΕΚ, θεσμοθετείται και ο ανάδοχος αναδάσωσης.

Με την συγκεκριμένη παρέμβαση, ουσιαστικά καλούνται επιχειρήσεις να εντάξουν στα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιούν ή σχεδιάζουν, την αποκατάσταση δασών που κάηκαν στις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές.

Στην ΠΝΠ επισημαίνεται ότι η παρέμβασή τους θα αφορά εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες ή πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κηρυχθούν αναδασωτέες, για ό,τι κάνουν θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη που θα έχει το «πράσινο φως» των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ υπογραμμίζεται ότι η μελέτη και τα έργα γίνονται με έξοδα του αναδόχου, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων.

Ποιοι μπορούν να είναι

Όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ, ειδικώς για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ταχύτατη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δύναται να ορίζεται ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, των οποίων η βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 41 ή πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κηρυχθούν αναδασωτέες.

Ως ανάδοχοι αναδάσωσης μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα.

Ποιος θα είναι ο ρόλος τους

Η πράξη ορισμού αναδόχου, αναφέρεται στην ΠΝΠ, αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές για τα έργα.

Η εκπόνηση της μελέτης και η υλοποίηση των έργων διενεργούνται με έξοδα του αναδόχου, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.

Η θεώρηση και έγκριση των σχετικών μελετών, καθώς και η επίβλεψη εκτέλεσης των έργων γίνονται από την οικεία δασική υπηρεσία.

Τέλος, σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις εφαρμογής, η επίβλεψη και ο έλεγχος του αναδόχου από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και κάθε τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ