Νέα
  • ΓΔ: 1419.25 -0.07%
  • Τζίρος: 101,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκτόξευση μεγεθών το 2020 για την Arivia – Ανοδική πορεία και φέτος

Πηγή: Arivia
Πηγή: Arivia

Με εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών της έκλεισε το 2020 για την Arivia, ελληνική εταιρεία γνωστή για την παραγωγή plant based προϊόντων και κυρίως φυτικών τυριών, ενώ συνεχίζεται η ανοδική της πορεία και κατά τη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 104,18 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 47,59% από το 2019 (όπου ήταν 70,58 εκατ.). Ακόμη, τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 60,86 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 57%, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 58,42 % από 54,95 % για το 2019.

Τέλος, τα ΕΒΙΤDΑ ανήλθαν σε 39,15 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 73,76% από πέρυσι, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους άγγιξαν τα 28 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα σε ποσοστό 91,78% από το 2019.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΔΣ προτίθεται να προτείνει προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ποσού 13 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2020.

Σημειώνεται ότι ο περιορισμός της εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη και στην Αμερική επηρέασε μεγάλο μέρος του υφιστάμενου πελατολογίου του ομίλου, δημιουργώντας ιδιαίτερες συνθήκες στην αγορά, χωρίς ωστόσο να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία και του α’ εξαμήνου του 2021, η Arivia εμφανίζει αυξημένο τζίρο και κερδοφορία και τη φετινή χρονιά.

Συνέργειες

Όπως αναφέρεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, σε συνέχεια της εξαγοράς του ομίλου Arivia από τον όμιλο Upfield τον Ιανουάριο 2020, και δεδομένης της σημαντικής παρουσίας της νέας ιδιοκτήτριας στην αγορά των ΗΠΑ με ηγετικά brands (Flora, Country Cock) διερευνώνται επιλογές μεγιστοποίησης των συνεργειών σε εμπορικό και επιχειρησιακό επίπεδο με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του Violife στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία και αποτελεί τη ναυαρχίδα των αγορών φυτικών προϊόντων σε όλο το κόσμο.

Ήδη, στο πλαίσιο διεύρυνσης των συνεργειών μεταξύ της Arivia και της Upfield, μετά από απόφαση που ελήφθη μετά τον φετινό Απρίλιο, οι λειτουργίες της θυγατρικής εταιρείας Arivia USA διεκπεραιώνονται μέσω της Upfield USA. Οριστικές αποφάσεις για περαιτέρω συνέργειες αναμένονται εντός της οικονομικής χρήσης του 2021.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η ένταξη της παγκόσμιας δραστηριότητας της Arivia υπό την ομπρέλα του ομίλου Upfield έρχεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, ενός παγκόσμιου πρωτοπόρου στην παραγωγή και εμπορία plant-based προϊόντων, στην ήδη επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και να δημιουργήσει τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι βασικές προτεραιότητες

Οι βασικές προτεραιότητες της διοίκησης για το 2021 είναι:

  • Η εκμετάλλευση του παγκόσμιου δικτύου της Upfield για διείσδυση στις αγορές χωρών που μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν είχε πρόσβαση ή περιορισμένη εμπορική παρουσία.
  • Η ωφέλεια από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας λόγω των δικτύων διανομής και παραγωγής της Upfield.
  • Η ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων της εταιρείας στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο με προσθήκη νέων σημείων διάθεσης και ανάπτυξη ιδίων εμπορικών σημάτων (own brands).
  • Η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας προκειμένου να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της.

Πληθωριστικές πιέσεις

Αναφορικά με τις διαταραχές που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις παγκόσμιες αγορές, τονίζεται ότι η εγχώρια καταναλωτική δαπάνη συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια αδυναμίας ουσιαστικής ανάκαμψης, με τη ζήτηση να μειώνεται ή στην καλύτερη να παραμένει σταθερή, ενώ ο πληθωρισμός τροφοδοτείται κυρίως από τους φόρους.

Παράλληλα, και στις χώρες βασικού εξαγωγικού προσανατολισμού της εταιρείας (Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ) ασκούνται πολιτικές μετριασμού των πληθωριστικών πιέσεων σε κεντρικό επίπεδο με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών οικονομιών. Δεδομένων των ως άνω συνθηκών, δεν αναμένεται τα επόμενα έτη να εκδηλωθούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο όμιλος προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από τυχόν μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζει να επενδύει σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (PL) με ταυτόχρονη σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων των ίδιων εμπορικών σημάτων. Κατά συνέπεια, διατηρεί ένα ισορροπημένο μείγμα πωλήσεων που επιτυγχάνει αυξημένη ρευστότητα και έντονη αναπτυξιακή και βιώσιμη προοπτική από τη μελλοντική εκμετάλλευση της πορείας των ίδιων σημάτων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ