Νέα
 • ΓΔ: 871.34 +1.42%
 • Τζίρος: 65,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΒΟΑΚ: Η δύσκολη εξίσωση για να τηρηθούν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα

Σε δύσκολη εξίσωση που θα απαιτήσει λεπτούς χειρισμούς αναδεικνύεται ο ΒΟΑΚ και ο τριπλός διαγωνισμός που τον συνοδεύει. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγεί το έργο σε υλοποίηση, παράλληλα όμως το δεσμεύει και χρονικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, στο τέλος του 2025 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία όλο το ανατολικό τμήμα του έργου. Αυτό αφορά το έργο-ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη και το δημόσιο έργο Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.

Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί

Προς το παρόν, αναμένουμε την έναρξη του διαγωνισμού για το έργο Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα ώστε να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες το έργο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Τυχόν απαλλοτριώσεις θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν τάχιστα.

Το ίδιο ισχύει και για τον διαγωνισμό της ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη Β`φάση και το κρίσιμο στάδιο που είναι η κατάθεση των προσφορών εκτιμάται πως είναι όχι και τόσο μακριά, αλλά σαφώς το 2022.

Αυτό προϋποθέτει δύο βασικές συνθήκες: η πρώτη είναι ο αναγκαίος χρόνος που υπάρχει σε έργα πολύ μεγάλου προϋπολογισμού με τον έλεγχο των φακέλων των υποψηφίων που είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.

Η δεύτερη και πιο βασική συνθήκη είναι η αντίδραση των συμμετεχόντων. Αν πάμε σε ένα περιβάλλον προσφυγών, ενστάσεων και αναμονής αποφάσεων του ΣτΕ, θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν οι παραπάνω χρόνοι. Το είδαμε άλλωστε και στον διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, ο οποίος για περίπου 1,5 έτος είχε μπλοκάρει από τις συνεχόμενες προσφυγές.

Πιο χαλαρές είναι οι προθεσμίες για το μεγαλύτερο τμήμα που αφορά το έργο παραχώρησης, στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος. Εδώ απαιτείται η ολοκλήρωση του 15% της συνολικής προόδου του έργου. Συμπυκνώνεται περισσότερο στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και έργα στα τμήματα Βρύσες-Ατσιπόπουλο και Αμάρι-Σκαλέτα.

Το έργο του ΒΟΑΚ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 427 εκατ. ευρώ για να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί, καθώς το πρόβλημα των χαμηλών ροών και των τοπικών μετακινήσεων θα ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί από άλλα κανάλια χρηματοδότησης.

Τα τρία τμήματα

Το πρώτο τμήμα, το κύριο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, είναι από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο μήκους 157,5 χιλιομέτρων. Συνδέει Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και θα έχει τη μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση. Ο διαγωνισμός είναι με τη μορφή της παραχώρησης για 25 χρόνια και έχει προϋπολογισμό 1,32 δισ. ευρώ.

Σήμερα βρισκόμαστε στη β' φάση του διαγωνισμού με τα εξής σχήματα:

 1. Ακτωρ Παραχωρήσεις
 2. ΤΕΡΝΑ
 3. ΑΒΑΞ 
 4. VINCI
 5. Κ/Ξ Μυτιληναίος-Intertoll

Η ΜΠΕ, όπως αναφέραμε, έχει κατατεθεί και σήμερα βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.

Στο δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη, μήκους 22,5 χλμ., επιλέχθηκε η μέθοδος ΣΔΙΤ με διάρκεια 30 χρόνια. Το κόστος του αγγίζει τα 360 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και αναμένεται η έγκρισή της. Στη β' φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει:

 1. Ακτωρ Παραχωρήσεις
 2. ΤΕΡΝΑ
 3. ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite)
 4. Κ/Ξ Μυτιληναίος-Intertoll

Το τρίτο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο πιθανότατα μέχρι τις αρχές του 2022.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ