Νέα
  • ΓΔ: 906.57 +0.49%
  • Τζίρος: 47,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΗ: Τι σημαίνει η καταστατική μειοψηφία 34% του Δημοσίου

Πηγή: Eurokinissi

Η καταστατική μειοψηφία στη ΔΕΗ, την οποία εξετάζει το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΕΕΣΥΠ), δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στο Δημόσιο να συνεχίζει να ελέγχει την εταιρεία και τη διοίκησή της. 

Το Υπερταμείο έκανε λόγο για μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), το οποίο με βάση το δίκαιο για τις ανώνυμες εταιρείες είναι το 34%. Ο μέτοχος μίας εταιρείας που έχει το ποσοστό αυτό μπορεί να μπλοκάρει τις σημαντικές αποφάσεις της, οι οποίες απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση (εξ ου και ο όρος blocking minority).

Επομένως, εφόσον το Δημόσιο θα έχει το 34% στη ΔΕΗ θα μπορεί να ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο και να ελέγχει τη διοίκησή της καθώς δεν υπάρχει άλλος μέτοχος με αντίστοιχο ή μεγαλύτερο ποσοστό.  

►Και εγένετο φως: Η συναρπαστική ιστορία του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα - Ο ρόλος της ΔΕΗ

►ΔΕΗ: Τι κρύβει η κίνηση «σοκ» για ΑΜΚ 750 εκατ. ευρώ - Η συγκυρία και η «έμμεση» ιδιωτικοποίηση

Αυτό είχε συμβεί και στο παρελθόν, όταν η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ είχε μειωθεί το 2005 κάτω από το 40%, αλλά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είχε ορισθεί από την τότε κυβέρνηση ο Παναγής Βουρλούμης. Το Δημόσιο σταμάτησε να ελέγχει τη διοίκηση του ΟΤΕ το 2008, όταν πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του στη γερμανική Deutsche Telekom. 

 «Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία», ανέφερε με τη χθεσινή ανακοίνωση το Υπερταμείο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ