Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καρέλιας: Αύξηση τζίρου και κερδών το α' εξάμηνο - «Κλειδί» τα αποθέματα και οι συμφωνίες με προμηθευτές

Καπνοβιομηχανία Καρέλια
Καπνοβιομηχανία Καρέλια

Αύξηση μεγεθών κατέγραψε στο α' εξάμηνο η Καπνοβιομηχανία Καρέλια. Ειδικότερα ο τζίρος της άγγιξε τα 562 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 4,5%, ενώ και τα EBITDA ενισχύθηκαν σε ποσοστό 8,08% (45,44 εκατ. ευρώ). Τέλος, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 41,18 εκατ., αυξημένα κατά 27,71% από πέρυσι.

Οι πρόσφατες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, συνεπεία πληθωριστικών πιέσεων και ελλείψεων στην παγκόσμια προσφορά, δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021, εξαιτίας της ύπαρξης υψηλών αποθεμάτων ασφαλείας σε ανταγωνιστικές τιμές κτήσης, αλλά και των εν ισχύι συμφωνιών της εταιρείας με τους κυριότερους προμηθευτές της.

Αντίθετα, η σταδιακή αύξηση του κόστους μεταφορών, από και προς τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως λόγω ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια, αντισταθμίστηκε εν πολλοίς από ήδη προγραμματισμένες αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές πώλησης, όπου αυτό ήταν δυνατόν, αλλά και από τη βελτίωση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η εικόνα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στην ελληνική αγορά, η καπνοβιομηχανία σημείωσε αύξηση του καθαρού (χωρίς ΕΦΚ) κύκλου εργασιών της κατά 8,2%, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Όσον αφορά στις αγορές του εξωτερικού, ο όγκος πωλήσεων σημείωσε αύξηση κατά 4,8%, με ιδιαίτερη θετική πορεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Αφρικής, ενώ καθοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στην Άπω Ανατολή, καθώς και στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας) και λοιπής Ασίας. Συνεπεία των αυξημένων όγκων πωλήσεων σε Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, η Καρέλιας πέτυχε αυξήσεις μεριδίων αγοράς, τόσο στα τσιγάρα, όσο και στον καπνό για στριφτό τσιγάρο.

Οι προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς

Αναφορικά με τις προοπτικές για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία κατά τους λοιπούς μήνες του έτους. Η αργή αλλά σταδιακή επαναφορά της κοινωνικής συμπεριφοράς στα προ πανδημίας επίπεδα, η σταδιακή αύξηση της ζήτησης σε κλάδους, όπου κατά την διάρκεια της πανδημίας παρουσιάστηκε σημαντική υστέρηση (ταξιδιωτική λιανική), δημιουργούν βάσεις για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Βελτιωμένη η τουριστική κίνηση

Ειδικότερα, στην ελληνική αγορά, η βελτιωμένη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, η μερική ανάκαμψη των πωλήσεων στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και η αύξηση των πωλήσεων των premium σημάτων της εταιρείας, αναμένεται να συμβάλει θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα των επομένων μηνών.

Αντίστοιχη θετική πορεία εσόδων αναμένεται και από τις διεθνείς αγορές, κυρίως αυτή της Βουλγαρίας και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών, όπου τα μερίδια της εταιρείας αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται θετικά. Ενισχυμένοι προβλέπεται να συνεχιστούν οι όγκοι πωλήσεων στις αγορές της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής, ενώ η σταδιακή απελευθέρωση της ταξιδιωτικής κίνησης αναμένεται να βελτιώσει την πορεία των πωλήσεων στα σημεία ταξιδιωτικής λιανικής στις χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ