Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Chipita: Η πανδημία έπληξε τα μεγέθη της πριν περάσει στη Mondelez - Εκτιμήσεις για καλύτερο 2021

Με μικρή πτώση του τζίρου και σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας έκλεισε -απόρροια της πανδημίας- το 2020 για την Chipita, η οποία από την περασμένη άνοιξη ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό Mondelez. Ειδικότερα οι πωλήσεις της βιομηχανίας διαμορφώθηκαν σε 546,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 3,6% από το 2019, ενώ το μικτό κέρδος υποχώρησε σε ποσοστό 2,72% (231,17 εκατ.). Μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τα κέρδη προ φόρων (-40,33%) αλλά και για τα καθαρά από συνεχιζόμενες δραστηριότητες τα οποία υποχώρησαν στα 35,35 εκατ. (-46,36%). Ωστόσο επισημαίνεται από τη διοίκηση η βελτίωση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 4,61%.

Πτώση για κρουασάν και bake snacks

Το βασικό προϊόν του ομίλου, δηλαδή το κρουασάν, παρουσίασε κάμψη στις πωλήσεις σε ποσοστό 5,75%, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των bake snacks, κατά 7,21% σε σχέση με το 2019. Αντίθετα, τα αλλαντικά «έτρεξαν» με ρυθμό 14,8%.

Αναμένει βελτιωμένα μεγέθη φέτος

Εκτιμώντας τη σταδιακή ανάκαμψη των αγορών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει βελτίωση πωλήσεων και αποτελεσμάτων σε σχέση με το 2020. Παράλληλα θεωρεί ότι η έναρξη των εργασιών του νέου εργοστασίου στη Σλοβακία θα παρέχει την απαραίτητη παραγωγική δυναμικότητα για περαιτέρω ανάπτυξη.

Λύσεις και συγχωνεύσεις

Αναφορικά με κάποια άλλα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη φετινή χρονιά, σημειώνεται ότι στις 19 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η λύση της θυγατρικής Chipita Italia Spa, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για τη συγχώνευση των θυγατρικών Greenpite, Chipita Bulgaria Transportation Cyprus, Chipita Foods Bulgaria Cyprus, Chipita Foods Bulgaria και Creamline Cyprus με την Chipita Participations. Επίσης, στις 19 Μαρτίου η γενική συνέλευση της Chipita Mexico Bakeries αποφάσισε τη ρευστοποίηση της θυγατρικής.

Τέλος η Chipita, σε συνέχεια του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου το οποίο εκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020 με διαχειρίστρια τράπεζα την Τράπεζα Πειραιώς, προχώρησε σε 2 νέες εκδόσεις σειρών ομολογίας Β (με δικαίωμα επαναδιάθεσης) ύψους € 5 εκατ. στις 12 Μαρτίου και € 5 εκατ. στις 29 Μαρτίου.

Επιστροφές κεφαλαίου

Στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται ακόμη ότι η εταιρεία στις 31 Ιανουαρίου 2020 επέστρεψε 34,948 εκατ. ευρώ στους μετόχους σε υλοποίηση της απόφασης προηγούμενης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019. Ακολούθησε δεύτερη επιστροφή κεφαλαίου με απόφαση γενικής συνέλευσης στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 με την επιστροφή ποσού 19,97 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ