Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ποια είναι η δανέζικη Net Company που εξαγόρασε την Intrasoft του Σ. Κόκκαλη

Στη δημιουργία ενός τεχνολογικού και ψηφιακού κολοσσού σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία οδηγεί η εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη εταιρεία πληροφορικής Net Company. 

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων η ναυαρχίδα του Ομίλου Κόκκαλη πέρασε στα χέρια των Δανών έναντι 235 εκατ. ευρώ προσθέτοντας στο Porfolio τους, άλλες 13 αγορές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική και Μέση Ανατολή στις οποίες δραστηριοποιείται η Intrasoft από την ίδρυσή της το 1996.

Ομως, ο δανέζικος όμιλος με τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη για το 2020 να φτάνουν σε πωλήσεις τα 381 εκατ. ευρώ και τα EBITA στα 100 εκατ. ευρώ, δεν είναι μια μικρή περιφερειακή εταιρεία αλλά ένας αναπτυσσόμενος τεχνολογικός κολοσσός με παρουσία σε 5 χώρες εκτός Δανίας. 

Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης με κεφαλαιοποίηση 4,9 δισ. ευρώ η Net Company είναι μια εταιρεία πληροφορικής νέας γενιάς, η οποία παρέχει στρατηγικές λύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους μέσω βασικών συστημάτων και υπηρεσιών υποδομής.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους André Rogaczewski (CEO), Claus Jørgensen (COO) και Carsten Gomard το 2000, έδρα την Κοπεγχάγη. Σήμερα, έχει γραφεία σε Βρετανία, Νορβηγία, Πολωνία, Ολλανδία και Βιετνάμ και περισσότερους από 3.500 υπαλλήλους.

André Rogaczewski, CEO της Net Company

Ενα δανέζικο success story

Ανάμεσα στα project που έχει αναλάβει και διαχειρίζεται είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα της Δανίας και της Νορβηγίας όπως αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς, Μετρό, σχολεία και τράπεζες όπως οι μεγαλύτερες τράπεζες της Δανίας Sydbank και η Danske Bank.  

Το 2005 είναι η χρονιά που η Net Company κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα εκτός Δανίας ανοίγοντας γραφείο στη Βαρσοβία της Πολωνίας. 

Το 2006, η εταιρεία Axcel, ένα ιδιωτικό δανέζικο Fund, βάζει στο μάτι την αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της. Πέντε χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2011, οι ιδρυτές της Net Company καταφέρνουν να αποκτήσουν και πάλι το πακέτο των μετοχών της.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Net Company δέχεται νέα «επίθεση» από το νορβηγικό fund FSN Capital το οποίο και απέκτησε το 52% της εταιρείας έναντι 1,1 δισ. κορονών Δανίας σύμφωνα με τον Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης.

Η νέα ιδιοκτησία και η εισροή μετρητών που προέκυψε σηματοδότησαν την έναρξη της επέκτασης της εταιρείας στη Βόρεια Ευρώπη και ειδικότερα στην Σκανδιναβία, με την εξαγορά του νορβηγικού συμβούλου πληροφορικής Mesan AS, με έδρα το Όσλο.

Τον Ιανουάριο του 2017 η εταιρεία έχει πάνω από 1.000 υπαλλήλους, γεγονός που την καθιστά την πρώτη δανέζικη start up εταιρεία με τόσους εργαζομένους τα τελευταία 20 χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2017, η Netcompany πραγματοποίησε τη δεύτερη εξαγορά της, αυτή τη φορά της Hunter Macdonald με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ τον Ιουνίου του 2018, η Nasdaq Copenhagen καλωσόρισε την Net Company Group A/S ως δημόσια διαπραγματεύσιμη εταιρεία στην Κύρια Αγορά. 

Το 2019, η Net Company απέκτησε την ολλανδική εταιρεία συμβούλων πληροφορικής Qdelft, με έδρα το Ντελφτ για να ολοκληρώσει την επενδυτική της δράση με την Intralot.

Τα μεγάλα project της Net Company

Σχολεία

Η Net Company έχει στο portfolio της μερικά από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα της Δανίας όπως η πλατφόρμα Aula η οποία είναι ο κύριος κόμβος πληροφόρησης και αλληλεπίδρασης των παιδιών στα δημόσια σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Χρησιμοποιείται καθημερινά από περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια μαθητές, γονείς και δασκάλους 1.700 σχολείων και 4.000 παιδ9ικών σταθμών στη χώρα και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με 98 δήμους της Δανίας.

Μετρό – συγκοινωνίες, φαρμακευτικές 

Η συνεργασία της με τη δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk A/S που εξειδικεύεται σε φάρμακα και συσκευές για τον διαβήτη αλλά και η ανάθεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων και καρτών για όλα τα ΜΜΜ και το Μετρό (DOT) της Δανίας είναι στους πελάτες της.

Η Netcompany ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή που αναγνωρίζει εισιτήρια και  κάρτες μετακινήσεων από ένα σύστημα αντικαθιστώντας τα δύο που υπήρχαν έως τότε, κερδίζοντας την ανάθεση του έργου.


Τεχνική νοημοσύνη

Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, το Μητρώο Μηχανοκίνητων Οχημάτων, τα τελωνεία και η φορολογική διοίκηση της χώρας (SKAT) διαθέτουν επίσης συστήματα που παρέχει η Net Company

Οσλο ψηφιακή μεταρρύθμιση

Ιδιαίτερα ενεργητική είναι η εταιρεία και στις χώρες που δραστηριοποιείται. Στη Νορβηγία μάλιστα είναι η εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με την μετατροπή του Οσλο σε digital πόλη μέσα από την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και όλων των πλατφόρμων που χρησιμοποιούν οι Νορβηγοί πολίτες.

Ένας από τους στρατηγικούς συνεργάτες της είναι η μεγαλύτερη Σκανδιναβική εταιρεία Solar που παρέχει προϊόντα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων και websites για την κατασκευή e-shop.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ