Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς θα αξιοποιηθεί το παλιό Δημόσιο Καπνεργοστάσιο - Σε τι μετατρέπεται

Πηγή: Eurokinisi

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου αποκατάστασης, ανάδειξης και ολοκληρωμένης αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου προχωρά η Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής. Παράλληλα, θα καταρτιστεί αναλυτικός οδικός χάρτης των ενεργειών προετοιμασίας, ωρίμανσης και διασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το επιβλητικό κτίριο του παλαιού Δημόσιου Καπνεργοστασίου στην οδό Λένορμαν 218, όπου στεγάζονται σήμερα τμήματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής αποτελεί μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του ελληνικού μεσοπολέμου και είναι συνδεδεμένο με σημαντικές στιγμές της γενικής αλλά και τοπικής ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της οποίας αποτελεί εμβληματικό τοπόσημο.

Το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Βουλή να προσδιορίσει τη στρατηγική ανάπτυξης του κτιριακού συγκροτήματος και την ταυτότητα χρήσης του, να διασφαλίσει την πληρότητα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, τις απαραίτητες χρηματοοικονομικές, οργανωτικές και λειτουργικές παραμέτρους του εγχειρήματος, καθώς και την αποτελεσματική διερεύνηση ζητημάτων δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, κυκλοφορίας και βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εκπονηθούν οι ακόλουθες μελέτες:

  1. Μελέτη για τον προσδιορισμό της ταυτότητας χρήσεων του Καπνεργοστασίου καθώς και την επιλεξιμότητά τους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω διερεύνησης και αποτίμησης εναλλακτικών σεναρίων (Σχέδιο Δράσης). Ενδεικτικά προτείνονται προς διερεύνηση η δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, η δημιουργία Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Αίθουσας Νέων, αλλά και κτήρια και δραστηριότητες σχετικές με το πλούσιο ιστορικό αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, όπως η δημιουργία εργαστηρίου αρχαιοτυπίας κ.λπ., συνοδές δραστηριότητες πρόσβασιμότητας κ.λπ.
  2. Μελέτη για τον προσδιορισμό των σχετικών μελετών κατασκευής των έργων (ενδεικτικά Η/Μ, αρχιτεκτονικών, στατικών, σε επίπεδο προκαταρκτικής) σύμφωνα με τις επιλεγμένες χρήσεις, την υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου και των αδειοδοτικών ενεργειών που χρειάζονται, όπως των εγκρίσεων από αρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού, Χωροταξίας, κλπ).
  3. Εκπόνηση λοιπών αναγκαίων υποστηρικτικών μελετών για τις χρήσεις, που θα προσδιοριστούν από την πρώτη μελέτη, λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία και τους περιορισμούς της δεύτερης μελέτης. Ενδεικτικά, εφόσον προκριθεί η εφικτότητα της δημιουργίας «Μουσείου Δημοκρατίας» στο χώρο του Καπνεργοστασίου από την πρώτη μελέτη, θα εκπονηθεί Μουσειολογική Μελέτη, ενώ αν προκριθεί η δημιουργία Κοινοβουλευτικής Αίθουσας, θα εκπονηθεί Ακουστική Μελέτη κ.ο.κ.
  4. Εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, ενεργειακής μελέτης κλπ, καθώς και διερεύνηση παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να ληφθούν υπόψη ζητήματα ΟΚΩ, κυκλοφορίας, βιώσιμης αστικής κινητικότητας, προσβάσεων κλπ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ