Νέα
  • ΓΔ: 863.11 +0.32%
  • Τζίρος: 10,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

RND: «Η Αθήνα προωθεί τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων»

Ανησυχία προκαλεί η πανδημία στις γερμανικές επιχειρήσεις / Πηγή: Unsplash
Πηγή: Unsplash

Στο νομοσχέδιο προώθησης συνεργασίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται δημοσίευμα του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου RND σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις συγχωνεύσεις», σημειώνοντας ότι επιδιώκει να τις καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικές.

«Καμία οικονομία της ΕΕ δεν είναι τόσο κατακερματισμένη όσο η ελληνική. Το 95% των επιχειρήσεων έχει λιγότερους από 10 υπαλλήλους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, υποσχόμενη φοροαπαλλαγές, να προωθήσει την συνεργασία, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους», γράφει η ιστοσελίδα του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου RND.

Η ιστοσελίδα σημειώνει: «Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή προβλέπει για επιχειρήσεις, οι οποίες συγχωνεύονται, είτε συνεργάζονται περίπου 30% λιγότερους φόρους για την επόμενη τριετία.

Από τις σχεδόν 719.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα μόλις οι 550 έχουν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Για τα ελληνικά δεδομένα πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτές αντιστοιχεί το 32% του συνολικού επιχειρησιακού τζίρου. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία αποτυπώνουν την σχέση μεγέθους εταιρίας και παραγωγικότητας. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Συχνά τους λείπουν τα αναγκαία κεφάλαια και η απαραίτητη ρευστότητα, ενώ η πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια προσκρούει συχνά στην περιορισμένη πιστοληπτική ικανότητα.

Οικονομική ενίσχυση θα λάβουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εταιρίες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους και τζίρο που δεν ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως και ένα κατώτατο όριο. Ο τζίρος των συγχωνευμένων επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 450.000 ευρώ. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι κίνητρα συγχώνευσης επιχειρήσεων παρόμοιου μεγέθους.

Το σχέδιο στήριξης συγχωνεύσεων είναι ένας από τους 15 όρους που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να λάβει ενισχύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης. Από το Ταμείο η Αθήνα αναμένει τα επόμενα χρόνια ενισχύσεις 17,8 δις και χαμηλότοκες πιστώσεις 12,7 δις. Μέρος αυτών των δανείων θα διοχετευθεί σε επενδύσεις των συγχωνευμένων επιχειρήσεων».

Πηγή: DW

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ